Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Google odštartuje na Slovensku, v Česku a Poľsku kampaň proti dezinformáciám o ukrajinských utečencoch

Ukrajinskí utečenci na hraniciach
Ukrajinskí utečenci na hraniciach (Zdroj: Facebook/Ozbrojené sily SR)

ŠTOKHOLM - Dcérska spoločnosť Google, firma Jigsaw, spustí budúci týždeň na Slovensku, v Poľsku a Českej republike kampaň zameranú na boj proti dezinformáciám o ukrajinských utečencoch.

Psychológovia z britských univerzít v Cambridgei a Bristole v spolupráci s firmou Jigsaw vytvorili 90-sekundové klipy s cieľom "naočkovať" ľudí proti škodlivému obsahu na sociálnych sieťach, informovala v stredu agentúra Reuters. Klipy, ktoré budú bežať v reklamných slotoch na YouTube, Twitteri, TikToku i Facebooku, majú za cieľ pomôcť ľuďom rozpoznať emocionálnu manipuláciu a hľadanie obetných baránkov v titulku správy.

Pilotný pokus

"Keď ľuďom poviete, čo je pravda a čo je lož, mnohí sa budú o tom hádať... avšak môžete predvídať techniky, ktoré sa použijú pri šírení dezinformácií, ako napríklad v prípade ukrajinskej krízy," povedal Jon Roozenbeek, hlavný autor správy o výskume, na ktorom je kampaň založená. Kampaň v spolupráci s miestnymi mimovládnymi organizáciami, overovateľmi faktov, akademikmi a odborníkmi na dezinformácie bude trvať jeden mesiac.

"Uvažujeme o tom ako o pilotnom pokuse, takže nie je absolútne žiadny dôvod, prečo by sa tento prístup nemohol rozšíriť do ďalších krajín," povedala vedúca výskumu v Jigsaw Beth Goldbergová. "Poľsko bolo vybrané, pretože má najviac ukrajinských utečencov," dodala s tým, že Česko a Slovensko môžu byť užitočné príklady pre zvyšok Európy.

Viac o téme: UtečenciGoogleDezinformácieVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu