Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Google na Slovensku testuje novú metódu boja proti fake news: Podobnosť s očkovaním

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Spoločnosť Google na Slovensku testuje novú metódu boja proti fake news. Pozostáva z minútových videoreklám na sociálnych sieťach. Chce tak zvýšiť odolnosť dospelých ľudí voči dezinformáciám. Spoločnosť o tom informovala v tlačovej správe.

Kampaň sa bude snažiť o prevenciu proti manipulatívnym technikám, ktoré dezinformačná scéna využíva na šírenie dezinformácií proti utečencom z Ukrajiny. Okrem Slovenska pobeží aj v Česku a Poľsku. V rámci kampane sa využije metóda prebunkingu, ktorú prvýkrát použili v 60. rokoch 20. storočia. Cieľom metódy je budovať odolnosť ľudí voči dezinformáciám pomocou ukážok často používaných naratívov a príkladov manipulačných techník a tém.

Podobné fungovanie ako očkovanie

Medzi ne patrí napríklad metóda obetného baránka, keď sa vina za negatívne skutočnosti zvaľuje na určitú znevýhodnenú skupinu, alebo metóda vyvolávania strachu. Má fungovať podobne ako očkovanie, budovať odolnosť a čiastočne pomáhať proti tomu, aby ľudia v budúcnosti škodlivým dezinformáciám uverili a šírili ich ďalej.

Viac o téme: SlovenskoGoogleDezinformácieFake news
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu