Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sýrski utečenci v Turecku majú plán! Chcú sa dostať do Európskej únie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

ISTANBUL - Skupina sýrskych utečencov v Turecku plánuje vytvoriť karavánu, a takto sa dostať na hranice Európskej únie, informovala v sobotu agentúra AFP, ktorá sa odvolala na organizátorov.

Plány sa pripravujú online prostredníctvom kanála na sociálnej sieti Telegram, ktorý bol vytvorený pred týždňom a sleduje ho takmer 70.000 ľudí. Organizátori vyzývajú ľudí, aby si priniesli spacie vaky, stany, záchranné vesty, vodu, konzervy a lekárničky. "Dáme vedieť, keď bude čas ísť," povedal agentúre AFP jeden z organizátorov, 46-ročný utečenec, ktorý si želal zostať v anonymite. Niektorí z organizátorov už v EÚ žili, dodal.

Karavána bude rozdelená do skupín

Organizátori informujú, že karavána bude rozdelená do skupín po 50 ľudí, každá pod vedením vedúceho."Sme v Turecku 10 rokov. Sme chránení... ale aj západné krajiny musia niesť časť tohto bremena," píše sa v jednej správe, ktorú na kanáli zverejnil administrátor.

Turecko na svojom území poskytuje útočisko približne 3,7 miliónu Sýrčanov, a teda vôbec najpočetnejšej komunite utečencov na svete. Zhoršujúce sa nálady verejnosti však viedli tureckú vládu k tomu, aby začala uvažovať, ako ich poslať nazad do vlasti. V občianskej vojne v Sýrii, ktorá sa začala brutálnym potlačením protivládnych protestov v roku 2011, zahynulo takmer pol milióna ľudí a približne polovica predvojnového obyvateľstva krajiny musela opustiť svoje domovy.

Viac o téme: TureckoPlánUtečenciKaravánEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu