Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VOJNA na Ukrajine Deň stoosemdesiaty prvý (23. august 2022)

Donetsk po ostreľovaní Zobraziť galériu (8)
Donetsk po ostreľovaní (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

KYJEV - Ukrajina a niekoľko členských štátov Európskej únie založili takzvanú Kyjevskú iniciatívu na posilnenie svojej regionálnej spolupráce, oznámil v pondelok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Citovala ho tlačová agentúra DPA. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

V dôsledku nedostatočného rozvoja mostov v Doneckej oblasti sa stali pre Rusov bariérou

V dôsledku nedostatočného rozvoja mostov v Doneckej oblasti sa stali pre Rusov bariérou (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:37 Jednotu členských štátov Európskej únie voči Rusku treba potvrdzovať deň čo deň. Uviedol to šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v rozhovore, ktorý v utorok zverejnila agentúra AFP. Podľa Borrella netreba zabúdať, že Únia je združuje štáty, ktoré majú rozdielny prístup k Rusku.

21:06 Ukrajinskí predstavitelia v utorok obvinili Moskvu z organizovania protizákonných hromadných adopcií detí, ktoré odvážajú z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

20:50 Gubernátor Sevastopolu na Ruskom anektovanom Kryme uviedol, že tamojšia protivzdušná obrana bojuje s bezpilotnými lietadlami. Napísala to dnes ruská agentúra TASS s pripomienkou, že Krym sa v poslednej dobe stal terčom niekoľkých útokov.

20:13 Ukrajina už na vojnu s Ruskom, ktorá začala pred pol rokom, vynaložila viac ako 420 miliárd hrivien, uviedol na dnešnom rokovaní ukrajinskej vlády premiér Denys Šmyhal. Celkové výdavky rozpočtu pritom podľa Šmyhala predstavovali viac ako bilión hrivien, vojenské výdavky tak presiahli dve pätiny celkových výdavkov ukrajinského rozpočtu.

19:57 Proruskí separatisti z medzinárodne neuznávanej Doneckej ľudovej republiky (DNR) tvrdia, že odvrátili teroristický útok. Mal ho podľa nich v čase konania pripravovaného referenda o pripojení DNR k Rusku spáchať Ukrajinec, vycvičený v Českej republike. Uviedla to dnes ruská štátna agentúra TASS.

19:30 Spojené štáty plánujú poskytnúť Ukrajine ďalšie vybavenie, výcvik a zbrane pre armádu. V dlhodobom horizonte Kyjevu sľúbi pomoc za tri miliardy dolárov (74 miliárd korún), uviedli agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na nemenovaných vládnych činiteľov. Oficiálne chcú USA o novom balíku pomôcť informovať v stredu, kedy uplynie pol roka od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

19:05 Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok na online summite Krymskej platformy, ktorú otvoril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, opätovne vyjadrila podporu Slovenska Ukrajine. Na summite spolu s ďalšími svetovými lídrami zároveň vyzvala Rusko, aby bezodkladne ukončilo okupáciu Krymu a mesta Sevastopoľ. Hlava štátu o tom informuje na sociálnej sieti.

18:19 Ruský prezident Vladimir Putin zaútočil na Ukrajinu pravdepodobne v dôsledku kapitulácie vojsk NATO v Afganistane. Povedal to v utorok český prezident Miloš Zeman na stretnutí s českými diplomatmi. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe.

18:09 Severoatlantická aliancia a jej členské krajiny sú naďalej odhodlané poskytovať silnú podporu Ukrajine v boji proti ruskej agresii. Uviedol to v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na summite tzv. Krymskej platformy, ktorej organizátorom je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom spravodajca TASR.

17:15 Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok ubezpečil, že Nemecko a ďalšie západné krajiny budú dlhodobo podporovať Ukrajinu v boji proti ruskej vojenskej agresii. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

17:00 EÚ nikdy neuzná nezákonnú anexiu Krymu a Sevastopolu Ruskom. Neúnavne pracujeme s Ukrajinou na odhaľovaní porušovania ľudských práv, berieme zodpovedných na zodpovednosť a podporujeme obete, tvrdí Ursula von der Leyen.

16:20 Príchod ľudí utekajúcich pred ruskou inváziou na Ukrajinu pracovný trh na juhu Moravy nijako významne neovplyvnil. Ku koncu júla získalo v kraji prácu 7921 ukrajinských utečencov, povedala hovorkyňa Úradu práce SR Kateřina Beránková. Počet voľných miest na konci júla na juhu Moravy prevyšoval počet ľudí bez práce v evidencii úradu. Zatiaľ čo voľných miest bolo 34.803, ľudí bez práce bolo 31.088.

15:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok v príhovore na summite tzv. krymskej platformy prisľúbil, že prinesie "slobodu Ukrajine aj občanom na Kryme". TASR o tom informuje na základe správy televízie Sky News. V online príhovore, ktorým ukrajinský líder otvoril utorkový virtuálny summit, prisľúbil, že Kyjev jedného dňa obnoví ukrajinskú vládu nad Krymským polostrovom, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko.

14:54 Nemecko zaregistrovalo od začiatku ruskej invázie takmer milión utečencov z Ukrajiny. V utorok to oznámilo ministerstvo vnútra v Berlíne s tým, že do Nemecka prišlo minimálne na určitý čas 967.546 osôb z Ukrajiny, pričom 36 percent z nich tvoria deti. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

14:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok prisľúbil, že bude chrániť národné farby ukrajinskej vlajky, pričom jeho krajina "nikdy neuzná" cudzích útočníkov. Informujeme o tom na základe správy televízie Sky News. V príhovore venovanom Dňu štátnej vlajky, ktorý si na Ukrajine v utorok pripomínajú, Zelenskyj uviedol, že farby ukrajinskej vlajky nebudú nikdy zamenené za iné.

13:54 Ukrajinské sily zasiahli v Donecku na východnej Ukrajine budovu správy separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DNR). Podľa agentúry TASS to uviedla administratíva šéfa medzinárodne neuznávanej DNR Denise Pušilina. V budove po dopade rakety začalo horieť. Ukrajinci objekt zasiahli pomocou raketového systému HIMARS dodaného z USA, uviedol zástupca ministra pre informácie separatistickej republiky. Kyjev informáciu zatiaľ nekomentoval.

13:40 Pušilinova administratívna budova bola zasiahnutá v Donecku. Predstavitelia separatistov hlásia, že vodca militantov Denis Pušilin nebol pri ostreľovaní administratívnej budovy zranený. Takto teraz vyzerá jeho administratíva.

13:15 Sekretár Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Olexij Danilov očakáva, že ruské tajné služby sa chystajú vykonať sériu teroristických útokov vo vlastnej krajine s množstvom civilných obetí. Dôvodom je podľa neho pokles verejnej podpory vojny na Ukrajine medzi Rusmi. Informuje o tom TASR na základe správy britského denníka The Guardian.

Sobotňajší bombový atentát, pri ktorom zahynula novinárka Daria Duginová, dcéra známeho prokremeľského ideológa Alexandra Dugina, je podľa Danilova prvým takýmto útokom. Ich cieľom má byť mobilizácia verejnej mienky v Rusku v prospech vojny.

13:05 Fínsko spomalilo vydávanie turistických víz Rusom, uviedla premiérka Sanna Marinová. Oznámila tiež zavedenie špeciálnych humanitárnych víz pre ruských opozičných aktivistov.

13:00 Plagát kampane kandidáta Putinovej strany „Jednotné Rusko“ vo voľbách guvernéra regiónu Riazan. Kandidát na župana Pavel Malkov sľubuje „Poriadok, kontrolu a rozvoj“ v kraji.

12:20 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v utorok vyjadril úctu Ukrajine za jej boj za slobodu proti Rusku. Uviedol to v liste pri príležitosti Dňa nezávislosti Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Obdivujem s akou odvahou, akou rozhodnosťou, čelia ozbrojené zložky a všetci obyvatelia brutálnym ruským útokom," napísal Steinmeier ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému pri príležitosti stredajšieho (24. augusta) Dňa nezávislosti Ukrajiny.

12:10 Český minister školstva Vladimír Balaš odcestoval na Ukrajinu. V Kyjeve by mal rokovať o pomoci, ktorú ukrajinským žiakom a študentom v oblasti vzdelávania poskytuje Česko. Informuje o tom spravodajkyňa v Prahe na základe utorkovej tlačovej správy Ministerstva školstva, mládeže a telovýchovy ČR.

12:00 Stovky ľudí sa zišli v utorok v Moskve na pohrebe novinárky Darie Duginovej, ktorá v sobotu večer na predmestí Moskvy zahynula pri výbuchu auta. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Táto 29-ročná novinárka a publicistka bola dcérou prokremeľského nacionalistického ideológa Alexandra Dugina.

Ľudia sa pri rozlúčke zhromaždili v priestoroch televíznej veže Ostankino v Moskve. Mnohí z nich priniesli kvety. Dugin s manželkou, obaja v čiernom oblečení, sedeli vedľa otvorenej rakvy svojej dcéry, píše AFP. "Zomrela za ľudí, za Rusko, na čele," povedal Dugin na začiatku smútočného obradu. Duginová pracovala pre pro-kremeľské televízne stanice vrátane RT (predtým Russia Today).

11:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon, na základe ktorého budú v každej novopostavenej budove povinné protibombové kryty. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice BBC. Ukrajinský parlament návrh tohto zákona schválil v júli, pripomína BBC.

Nová legislatíva tiež obsahuje výstavbu siete protibombových úkrytov v celej krajine. Zelenskyj v sobotu večer v príhovore varoval Ukrajincov, aby boli v nadchádzajúcom týždni ostražití pri príprave osláv Dňa nezávislosti, ktorými si budú pripomínať 31. výročie nezávislosti. Zelenskyj upozornil, že "tento týždeň by sa Rusko mohlo pokúsiť urobiť niečo obzvlášť odporné, niečo obzvlášť kruté".

10:30 Nočné ruské ostreľovanie zabilo 1 a 3 zranilo v Dnepropetrovskej oblasti. Podľa Valentyna Rezničenka ruské sily ostreľovali okres Kryvyi Roh raketometmi Uragan, pričom 23. augusta zabili ženu a zranili jej manžela.

10:20 Veľvyslanectvo Írska sa vracia do Kyjeva, informuje minister zahraničných vecí krajiny
Simon Coveney.

9:40 Vývoz dôležitých ukrajinských poľnohospodárskych produktov sa od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu znížil takmer o polovicu v porovnaní s rovnakým obdobím z vlaňajška. Vyplýva to údajov ukrajinského ministerstva poľnohospodárstva zverejnených v pondelok (22. 8.), informovala v utorok agentúra Reuters.

9:10 Ukrajina dnes oslavuje Deň národnej vlajky.

8:35 Poľský prezident Andrzej Duda pricestoval do Kyjeva.

8:10 Srbský minister vnútra Aleksandar Vulin navštívil v pondelok Moskvu i napriek diplomatickej izolácii Ruska. TASR informuje na základe správ agentúr AP a HINA. Aleksandar Vulin rokoval s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom i s niekoľkými ďalšími vysokými predstaviteľmi.

Srbské ministerstvo vnútra neskôr citovalo Vulinovo vyhlásenie, že "Srbsko vedené (prezidentom) Aleksandarom Vučičom nezabúda na stáročné bratstvo" s Ruskom. Lavrov ocenil Srbsko ako jedinú európsku krajinu, "ktorá sa nepripojila k protiruskej hystérii".

7:55 Holandsko pridelí Ukrajine dodatočnú pomoc za viac ako 80 miliónov eur, informuje ministerstvo obrany krajiny. Ukrajina vynaloží 65 miliónov eur na investície a ďalších 10 miliónov eur na odstraňovanie mín a inej munície.

7:20 Ďalší ruský muničný sklad bol zničený v Komsomolskom v Doneckej oblasti.

6:50 Erdogan uviedol, že považuje za svoj "hlavný cieľ" zorganizovať v blízkej budúcnosti stretnutie Putina a Zelenského v Turecku.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (8)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu