Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOJNA na Ukrajine Deň dvestošiesty (17. september 2022)

Volodymyr Zelenskyj sa stretol s vojakmi Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj sa stretol s vojakmi (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil ruské sily, ktoré predtým okupovali veľkú časť Charkovskej oblasti, z rozsiahleho používania mučenia. V tomto oslobodenom regióne na východe Ukrajiny bolo dosiaľ objavených najmenej desať lokalít, kde došlo k mučeniu, uviedol Zelenskyj vo svojom sobotňajšom večernom videopríhovore, informuje tlačová agentúra DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - Deň č. 206

Súhrn vojny na Ukrajine - Deň č. 206 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:57 Členovia ruskej Rady pre rozvoj občianskej spoločnosti a ľudských práv, pôsobiacej pri kancelárii prezidenta Ruskej federácie, žiadajú vysvetlenie nasadenia odsúdených osôb do bojových operácií ruskej armády na Ukrajine. Vo svojej žiadosti sa členovia rady odvolávajú na informácie, ktoré zverejnili viaceré prokremeľské televízne kanály.

21:55 Z ukrajinských prístavov odišla ďalšia karavána s jedlom. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo infraštruktúry. Na palube lodí je 169,3 tisíc ton poľnohospodárskych produktov pre Afriku, Áziu a Európu.

21:07 Ukrajinská armáda zasiahla ruské pevnosti, kontrolné body, systémy protivzdušnej obrany. Za posledných 24 hodín ukrajinské letectvo uskutočnilo 20 náletov, pričom svojimi systémami protivzdušnej obrany úspešne zasiahlo 15 ruských pevností a štyri miesta.

20:08 Varovanie, šokujúci obsah! Pri exhumácii tiel z masového hrobu v Iziu sa odhaľujú strašné zverstvá spáchané Rusmi. Našlo sa telo muža s odrezaným mieškom a telá s rukami zviazanými za chrbtom. Ľudia boli umučení na smrť.

19:30 Prezident Gruzínska odsúdil vojnové zločiny Rusov v Iziu.

19:25 Pri ostreľovaní obce Strileča v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny dostala zásah aj psychiatrická liečebňa. Zahynuli pritom štyria zdravotníci a zranenia utrpeli dvaja pacienti. Podľa webu britského denníka The Guardian o tom na sociálnych sieťach informoval gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Vo svojom statuse na platforme Telegram Synehubov spresnil, že zdravotnícke zariadenie "bolo v procese evakuácie a zdravotnícky personál odvážal pacientov z objektu, ktorý bol pod silnou paľbou". Synehubov napísal, že areál liečebne ostreľovali ruské jednotky.

18:35 Americký prezident Joe Biden pre CBS „60 minút“ povedal, že zatiaľ nič nenaznačuje, že by Čína posielala do Ruska zbrane alebo vojenské zásoby.

18:15 Ruské sily zinscenovali streľbu v Chersone, aby obvinili Ukrajinu z mestskej vojny. Ukrajinská armáda uviedla, že ruskí vojaci strieľajú v uliciach okupovaného Chersonu, aby zosnovali ukrajinských vojakov a tvrdili, že Kyjev ohrozuje civilistov.

17:20 Zábery z prechodu ukrajinských ozbrojených síl cez rieku Oskol v Kupiansku, ktoré umožnili znovu získať kontrolu nad ľavobrežnou časťou mesta.

17:10 Legendárna ruská popová speváčka Alla Pugačovová požiadala ruské ministerstvo spravodlivosti, aby ju zaradilo do zoznamu tzv. zahraničných agentov.

Ako v nedeľu informovala britská stanica BBC, Pugačovová prišla s touto žiadosťou v reakcii na rozhodnutie ministerstva z piatka, keď do zoznamu agentov údajne financovaných Západom zapísalo jej manžela Maxima Galkina, ktorý sa venuje politickej satire a je známy parodistom a moderátorom. Moskva tvrdí, že Galkin vykonáva politické aktivity a je za to platený Ukrajinou.

16:18 "Stretnutie Zelenského s Putinom nemá zmysel." Poradca prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak pre tlačovú agentúru Ukrajinska Pravda povedal, že „Rusko sa musí zodpovedať za rozsiahle zločiny (spáchané na Ukrajine) a nesmie byť svedkom beztrestnosti."

16:05 Rusi znesvätili pravoslávny kostol v Iziu. Neskôr ruskí propagandisti drzo ukradli video Antona Geraščenka a začali tvrdiť, že v kostole sú ukrajinskí vojaci.

15:30 Vatikánsky almužník kardinál Konrad Krajewski a jeho sprievod sa cez víkend počas rozvozu humanitárnej pomoci na Ukrajine dostali pod raketovú paľbu. Vyviazli z nej bez zranení. Ako informovala agentúra AP, incident sa odohral v sobotu neďaleko ukrajinského mesta Záporožie, v lokalite vo vzdialenosti asi 20 kilometrov od frontovej línie. Vatikán dodal, že kardinál so sprievodom boli nútení vyhľadať úkryt.

"Prvýkrát v živote som nevedel, kam mám utekať. Pretože nestačí utekať, musíte vedieť kam," povedal kardinál poľského pôvodu, ktorý z pozície pápežského almužníka získava pre Vatikán financie, napr. aj z milodarov či lotérie, a má na starosti aj charitatívnu pomoc.

14:35 Kontingent 250 ukrajinských vojakov pôsobiacich v mierovej misii OSN v Konžskej demokratickej republike (KDR) sa vrátil do vlasti, aby sa zapojil do boja proti ruským silám. Informovala o tom v nedeľu stanica BBC.

14:13 Vo Ľvove sa začali vyvíjať nepriestrelné vesty pre deti. Vesty budú použité pri evakuácii z miest bojov. Prvá dávka bude odoslaná do Doneckej oblasti.

13:21 Exhumácia v oslobodenom Iziu bude pokračovať ešte 2 týždne. Starosta Izia Valerij Marčenko 18. septembra povedal, že exhumačné práce budú pokračovať ešte takmer dva týždne, „pretože v nedávno oslobodenom meste v Charkovskej oblasti je veľa pohrebov“.

12:55 Rusko v uplynulom týždni zvýšilo počet raketových útokov na civilnú infraštruktúru na Ukrajine. Zasahuje aj miesta, kde tieto údery pravdepodobne nemajú priamy vojenský účinok. Uviedlo to v nedeľu britské ministerstvo obrany, informuje TASR na základe jeho správy zverejnenej na Twitteri.

11:53 Húfnice Zuzana 2 sú už na Ukrajine.

Ukrajinská armáda ukázala použitie samohybných zbraní Zuzana 2 (Zdroj: Відео Мілітарний портал)

10:39 Ruský tank zaútočil na civilné auto v Charkovskej oblasti, pričom dvoch zabil. Guvernér Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov uviedol, že dve ženy zahynuli pri streľbe ruského tanku na civilné auto v obci Strileche, ktorá hraničí s Ruskom. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

10:17 Rusi vykonávajú nezmyselné ofenzívne operácie okolo Donecka a Bachmutu na východe Ukrajiny, namiesto toho, aby sa sústredili na obranu proti postupujúcim ukrajinským protiofenzívam v Charkovskej oblasti. Uviedol to v noci na dnešok americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojom hodnotení vývoja ruskej vojny na Ukrajine. Boje medzitým pokračujú aj v Cheronskej oblasti na juhu Ukrajiny, odkiaľ velenie ukrajinskej armády hlási čiastkové úspechy, napríklad potopenie ruského riečneho člna s výzbrojou.

9:40 Hraničnými priechodmi prešlo včera (v sobotu 17. septembra 2022)  na vstupe do Slovenskej republiky 3515 osôb. O dočasné útočisko požiadali 3 žiadatelia. Naopak na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň 3799  ľudí. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra.

Celkový počet vstupov na Slovensko z Ukrajiny od 24. 2. 2022 – 809 192

Celkový počet výstupov zo Slovenska na Ukrajinu od 24. 2. 2022 –  578 156

Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. 3. 2022 – 94 021.

8:54 Premena Ukrajiny predstavuje obrovskú príležitosť pre expanziu českého obranného a bezpečnostného priemyslu, možno najväčšiu v novodobej histórii. Je o tom presvedčený námestník ministerky obrany pre priemyselnú spoluprácu Tomáš Kopečný. Česku na Ukrajine otvára dvere to, akým spôsobom krajinu brániacu sa ruskej agresii podporuje. Vojenská podpora Ukrajiny navyše podľa Kopečného znamená vznik stoviek až tisícov nových pracovných miest v obrannom a bezpečnostnom priemysle. Námestník to povedal v rozhovore ČTK.

8:38 "Suterén, klietky a veľa bolesti – tak vyzerá väzenské mučenie v oslobodenom Kupjansku," píše na Twitteri ukrajinský poradca ministra vnútra.

7:49 Rusko naďalej uprednostňuje strategicky nezmyselné ofenzívy, nedarí sa mu zastaviť postup Ukrajiny. Inštitút pre štúdium vojny uvádza, že ruské jednotky pokračovali v neúspešných útokoch v Doneckej oblasti.

7:19 Dobrovoľníci trenúujú v Kyjeve.

Dobrovoľníci sa zúčastňujú armádneho tréningu v Kyjeve.
Zobraziť galériu (2)
Dobrovoľníci sa zúčastňujú armádneho tréningu v Kyjeve.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

6:31 V obci Kozacha Lopan,v Charkovskom kraji bola objavená mučiareň. Počas okupácie obce Rusi organizovali takzvanú „políciu“. V budove, kde sídlila, zriadili v suteréne mučiareň.

6:00 Ruská armáda začala na fronte aktívne využívať iránske „kamikadze“ drony typu Shahed-136. Tieto drony zničili dve 152 mm samohybné húfnice, dve 122 mm samohybné húfnice a dva obrnené transportéry, uvádza WSJ.

Zelenskyj obvinil ruských "fašistov" z mučenia v Charkovskej oblasti

"Mučenie bolo na tomto okupovanom území rozšírenou praxou," povedal prezident, pričom ruských okupantov, ktorí pred týždňom utiekli pred ukrajinskou protiofenzívou, označil za "fašistov" a ich správanie prirovnal k nacistom.

Tak ako nacisti aj Rusi sa budú za svoje zločiny zodpovedať pred súdom, povedal Zelenskyj. "Zistíme totožnosť všetkých tých, ktorí mučili a týrali ľudí; ktorí tieto zverstvá priniesli z Ruska sem, na ukrajinské územie," dodal. Zelenskyj ďalej povedal, že ruskí agresori pri svojom úteku zanechali mučiace zariadenia. Ukrajinské úrady zverejnili fotografie týchto zariadení a miest, kde podľa nich došlo k mučeniu. Medzi telami objavenými v jednom z masových hrobov neďaleko mesta Izium sa našli aj dôkazy o mučení, povedal Zelenskyj a dodal, že exhumácia mŕtvych pokračovala aj v sobotu.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v piatok oznámil, že do Iziumu hodlá vyslať monitorovací tím, aby preveril tvrdenia ukrajinských orgánov o nájdení masových hrobov po vytlačení ruských jednotiek z danej oblasti.

Viac o téme: BojeRuskoVolodymyr ZelenskyjVladimir Putin Bašár AsadVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu