Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň stodeväťdesiaty štvrtý (5. september 2022)

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinskí vojaci údajne v nedeľu znovu dobyli mestečko Vysokopilja ležiace v Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko zverejnil fotografiu, na ktorej vojaci v tomto mestečku vztyčujú ukrajinskú vlajku, informuje agentúra Reuters. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

Vojna na Ukrajine trvá už 193 dní

Vojna na Ukrajine trvá už 193 dní (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí

21:50 V ruských školách odučili v pondelok prvé hodiny výchovy k "vlastenectvu", ktoré sa stali súčasťou učebných osnov od začiatku školského roku 2022/23. V pondelok o tom informovala ruská sekcia britskej stanice BBC. Metodické pokyny k prvej hodine zo série tém s názvom "Rozhovory o dôležitom" sú zverejnené na webe ruského ministerstva školstva. Manuály na ďalšie hodiny však zo stránok ministerstva medzičasom "zmizli". Podľa pôvodného plánu mala byť ďalšia hodina - 12. septembra - venovaná prebiehajúcej vojne na Ukrajine. 

21:42 Ruský prezident Vladimír Putin dnes schválil novú doktrínu zahraničnej politiky, ktorá sa hlási k obrane takzvaného ruského sveta. Konzervatívni ideológovia tento pojem používajú okrem iného na zdôvodnenie intervencií, ktorých deklarovaným cieľom je chrániť ruskojazyčné obyvateľstvo v zahraničí, uviedla agentúra Reuters.

Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s maďarským premiérom
Zobraziť galériu (10)
Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s maďarským premiérom  (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

21:40  Ukrajinské sily zostrelili 3 ruské drony. Ukrajinská armáda údajne za posledných 24 hodín zostrelila dva bezpilotné prostriedky Orlan-10 nad Charkovskou oblasťou a jedno vo Vinnyckej oblasti. Ruské sily využívajú bezpilotné prostriedky na Ukrajine na letecký prieskum a úpravu paľby.

21:31 Ukrajina má za cieľ splniť všetky podmienky na začatie prístupových rokovaní s Európskej únie ešte do konca tohto roka. Uviedol v pondelok v Bruseli ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ po skončení 8. zasadnutia Asociačnej rady EÚ – Ukrajina. Cieľom pondelkového zasadnutia bolo prediskutovať bilaterálnu agendu medzi EÚ a Ukrajinou, najmä implementáciu dohody o pridružení a aktuálny stav spolupráce medzi oboma stranami.

21:04 V sklade paliva v Dnepropetrovskej oblasti vypukol požiar v dôsledku ruských štrajkov. Pohotovostná služba Dnepropetrovskej oblasti uviedla, že ruské sily odpálili dve rakety na sklad pohonných hmôt v regióne Kryvorizkyi. Ďalšie informácie ešte nie sú k dispozícii.

20:32 Bulharsko zvyšuje ceny víz pre Rusov. Rusi teraz budú musieť za vstup do krajiny zaplatiť 80 eur namiesto 35 eur. Takéto rozhodnutie padlo v súvislosti s #európskymi dohodami o obmedzeniach pre turistov z Ruska v EÚ.

20:16 Rusko odpálilo 40 rakiet, 25 náletov na Ukrajinu za 24 hodín. Ukrajinský generálny štáb 5. septembra informoval, že ukrajinské sily odrazili ruské útoky v blízkosti deviatich osád a zatlačili ruské sily z ich pozícií v Doneckej oblasti.

19:50 Európska únia musí byť obozretná a nesmie si budovať strategické závislosti. Uviedol to v pondelok náčelník Generálneho štábu Armády ČR Karel Řehka, ktorý zároveň varoval, že Rusko drží EÚ v šachu dodávkami energií. Vyjadrenia generálmajora Řehku zazneli na medziparlamentnej konferencii o spoločnej zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politike EÚ, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. "Je potrebné si uvedomiť, že rovnakú závislosť si teraz budujeme na Číne, čo sa týka telekomunikácií," varoval Řehka politikov s tým, že by sa Európa mala poučiť zo svojich chýb. 

19:01 Propagandisti hlásia nové ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne v Energodar.

18:36 Ruský útok na Dnepropetrovskú oblasť zabil staršiu ženu a 3 ďalších zranil. Podľa guvernéra Dnepropetrovskej oblasti Valentyna Rezničenka ruské sily zasiahli región viacnásobnými raketovými systémami Uragan 5. septembra.

18:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok absolvoval telefonáty s odstupujúcim britským premiérom Borisom Johnsonom a s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Informovala o tom britská stanica BBC.

Boris Johnson
Zobraziť galériu (10)
Boris Johnson

18:20 Ukrajina útočí na ruské základne v okupovanej Kamianke-Dniprovskej, Záporožská oblasť. Ukrajinská spravodajská služba oznámila výbuch vo vnútri skladu, kde boli uložené hlasovacie lístky na usporiadanie zinscenovaného „referenda“ s tým, že všetky „papierové materiály“ boli spálené.

18:01 Rusko v pondelok zakázalo vstup na svoje územie ďalším 25 americkým občanom vrátane hollywoodskych hercov Bena Stillera či Seana Penna. Ide odvetnú reakciu na najnovšie sankcie zo strany Spojených štátov, uvádza agentúra AFP.

17:30 Európska komisia (EK) a Ukrajina podpísali v pondelok v Bruseli dohodu o pomoci vo výške 500 miliónov eur, ktorá je určená na bývanie a vzdelávanie pre vysídlených ľudí, ako aj na podporu ukrajinského poľnohospodárstva. Stalo sa tak v rámci 8. zasadnutia Asociačnej rady EÚ – Ukrajina.

17:01 V Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) na juhovýchode Ukrajiny v pondelok odpojili od celoštátnej energetickej siete aj posledný fungujúci reaktor. Stalo sa tak v dôsledku požiaru spôsobeného ostreľovaním objektu, píše sa vo vyhlásení prevádzkovateľa ZAES — spoločnosti Enerhoatom, zverejnenom v aplikácii Telegram a monitorovanom agentúrou AFP.

Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies nedávne poškodenie strechy budovy susediacej s niekoľkými jadrovými reaktormi  Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupuje ruská armáda na juhu Ukrajiny v pondelok 29. augusta 2022.
Zobraziť galériu (10)
Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies nedávne poškodenie strechy budovy susediacej s niekoľkými jadrovými reaktormi Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupuje ruská armáda na juhu Ukrajiny v pondelok 29. augusta 2022.  (Zdroj: TASR/Maxar Technologies via AP)

16:32 Pápež František v pondelok oznámil, že zatiaľ nemôže vycestovať na zamýšľanú návštevu Kyjeva a Moskvy, pretože mu to neodporučil jeho lekár. Informuje o tom agentúra ANSA. Pápež už viackrát vyjadril túžbu vycestovať do týchto metropol v snahe dopomôcť k nastoleniu mieru medzi Ruskom a Ukrajinou.

16:04 Ruský súd zrušil činnosť nezávislého média Novaja Gazeta. Súd 5. septembra odobral mediálnu licenciu spoločnosti Novaja Gazeta a zakázal jej pôsobiť v krajine. Šéfredaktor Dmitrij Muratov uviedol, že rozsudok je „politickým zásahom bez najmenšieho právneho základu“.

15:32 Bývalého ruského novinára Ivana Safronova odsúdil v pondelok mestský súd v Moskve na 22 rokov väzenia. Predtým ho súd uznal vinným z vlastizrady, informovala agentúra AFP. 

15:05 Volodymyr Zelenskyj mal hodinu a pol rozhovor s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom V priebehu rozhovoru si strany vymenili hodnotenia výsledkov misie #MAAE v #ZNPP a diskutovali aj o všeobecnej situácii na fronte.

14:24 Zástupca šéfa Ruskom dosadenej samosprávy v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov v pondelok uviedol, že plány na usporiadanie referenda o pripojení tejto ukrajinskej oblasti k Rusku sú pozastavené. Dôvodom je bezpečnostná situácia. Informuje o tom agentúra. Reuters, ktorá sa odvoláva na ruskú štátnu agentúru TASS.

13:43 Dvaja vojaci sú obvinení zo zlého zaobchádzania so zbraňami na výstave zbraní v Černihive. 3. septembra jeden z vojakov dovolil dieťaťu zdvihnúť protitankový raketomet a stlačiť spúšť, uviedol štátny vyšetrovací úrad.

13:25 Očakáva sa, že v Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) zostanú nastálo dvaja experti z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Uviedla to v pondelok ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, ktorá elektráreň prevádzkuje. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Dnes štyria zo šiestich predstaviteľov inšpekčného tímu MAAE dokončili svoje prácu v Záporožskej jadrovej elektrárni a opustili areál elektrárne... Očakáva sa, že dvaja experti budú pokračovať v práci na stálej báze," uviedol Enerhoatom na sociálnej sieti Telegram. Prítomnosť dvoch expertov potvrdil aj predstaviteľ Rusmi dosadenej samosprávy v okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimir Rogov. Nespresnil však presnú dĺžku ich pobytu v elektrárni. "Členovia misie MAAE opustili záporožskú elektráreň. V súčasnosti tam ostali dvaja ľudia ako pozorovatelia," uviedol v pondelok Rogov.

13:05 Veľvyslanec Európskej únie v Rusku Markus Ederer opustil Moskvu po tom, ako ukončil svoje diplomatické pôsobenie. Informáciu pre TASR potvrdil hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Peter Stano. V rámci plánovanej výmeny ho nahradí súčasný francúzsky veľvyslanec v Malajzii Roland Galharague. "K 1. 9. sa skončil jeho (Edererov) mandát a bol vystriedaný v rámci plánovanej rotácie, ktorú sme oznámili už 8. júna," konštatoval Stano.

12:45 Predseda Kongresu miestnych a regionálnych orgánov Rady Európy Leendert Verbeek v pondelok podporil predošlé vyhlásenie komisárky Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunje Mijatovičovej a odsúdil ruské orgány za únosy a zadržiavanie ukrajinských miestnych volených zástupcov na území okupovanom ruskou armádou. Informuje o tom spravodajca TASR.

12:10 Takto vyzerá Antonovský most po včerajšom útoku AFU. Fotografiu zverejnili miestne kanály Telegram. Včera AFU opäť narazila na Antonovský most, ktorý okupanti využívali ako hlavný kanál na zásobovanie zbraní a personálu.

11:55 Za úplné odstavenie plynovodu Nord Stream 1 medzi Ruskom a Nemeckom môžu západné sankcie. Vyhlásil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v konferenčnom hovore s novinármi. TASR správu prevzala z AFP a Reuters. Peskov uviedol, že sankcie "spôsobujú chaos" pri údržbárskych prácach na plynovode a odmietol tvrdenia, že Rusko zastavilo dodávky do Európy ako politický krok.

11:35 Nezávislý ruský denník Novaja gazeta (NG) v pondelok oznámil, že mu moskovský súd odobral licenciu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Súd moskovského Basmanského obvodu zrušil osvedčenie o registrácii tlačenej verzie denníka Novaja gazeta," uviedol NG v príspevku na sociálnej sieti. Tento ruský investigatívny denník v marci pozastavil svoju činnosť po tom, ako ruské úrady vyhlásili, že médiá, ktoré nazvú ruskú "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine vojnou, dostanú pokutu alebo ich zatvoria.

11:15 Británia predĺžila výcvik ukrajinských vojakov o ďalšie dva týždne. Trvanie bojového kurzu sa predĺžilo z troch na päť týždňov.

10:30 Polícia v Kábule informovala, že pri bráne ruského veľvyslanectva sa odpálil samovražedný atentátnik. Neexistujú žiadne informácie o počte obetí.

9:50 Hraničnými priechodmi prešlo v nedeľu (4. 9.) na Slovensko 3464 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 35 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3302 osôb. TASR o tom informovali z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR. "Z hľadiska príchodu a odchodu odídencov z Ukrajiny je situácia dlhodobejšie stabilná bez výrazných zmien," priblížili s tým, že ministerstvo denne sleduje udalosti v súvislosti s vojnou na Ukrajine a jej dosah na Slovensko. Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od vypuknutia vojny na Ukrajine, je 770.112. Dočasné útočisko udelili 92.295 žiadateľom. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 537.860 ľudí.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu