Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNE Prvé informácie o tom, kto stojí za atentátom na dcéru Putinovho ideológa: Hrozí občianska vojna?

Miesto výbuchu vozidla Darie Duginovej Zobraziť galériu (7)
Miesto výbuchu vozidla Darie Duginovej (Zdroj: TASR/Investigative Committee of Russia via AP)

MOSKVA - Za výbuchom vozidla, pri ktorom zahynula ruská novinárka a politologička, dcéra prokremeľského ideológa Alexandra Dugina, je Národná republikánska armáda (NRA). Vo vysielaní ukrajinskej televízie to v nedeľu vyhlásil Iľja Ponomariov – bývalý poslanec ruskej štátnej Dumy, ktorý bol pre svoje portikremeľské aktivity vykázaný z Ruska. Informuje o tom agentúra AP a denník The Guardian.

Atentát na Duginovu dcéru

Atentát na Duginovu dcéru (Zdroj: Twitter.com/Nexta)

"Túto akciu – tak ako mnohé ďalšie partizánske akcie, ku ktorým v uplynulých mesiacoch prišlo v Rusku – podnikla Národná republikánska armáda," vyhlásil Ponomariov vo vysielaní televízie Utro Fevreľa, ktorú sám začiatkom roka založil. Denník The Guardian upozorňuje, že tieto Ponomariovove tvrdenia nedokázal nezávisle overiť. Podľa AP ide o neznámu skupinu, ktorej existenciu nedokázala táto americká tlačová agentúra overiť.

MIMORIADNE Prvé informácie o
Zobraziť galériu (7)

Ponomariov uviedol, že ide o partizánsku skupinu pôsobiacu v Rusku a jej cieľom je zvrhnúť režim prezidenta Vladimira Putina. Bývalý ruský poslanec vo vysielaní prečítal tiež manifest tejto organizácie: "Vyhlasujeme prezidenta Putina za uzurpátora moci a vojnového zločinca, ktorý pozmenil ústavu, rozpútal bratovraždenú vojnu medzi slovanskými národmi a poslal ruských vojakov na istú a nezmyselnú smrť." Ponomariov ďalej naznačil, že ruskí partizáni sú pripravení vykonať ďalšie podobné útoky proti vysokopostaveným osobám spájaným s Kremľom.

MIMORIADNE Prvé informácie o
Zobraziť galériu (7)

Iľja Ponomariov odišiel z Ruska v roku 2014 po tom, čo ako jediný poslanec ruskej štátnej Dumy hlasoval proti anexii Krymského polostrova. Ponomariovovi bol vtedy zakázaný vstup do Ruska – v čase, keď bol na návšteve v USA. V roku 2019 sa stal ukrajinským občanom.

MIMORIADNE Prvé informácie o
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Investigative Committee of Russia via AP)

K výbuchu vozidla, v ktorom sedela Daria Duginová, prišlo v sobotu večer. Ruské médiá uviedli, že Alexandr Dugin a jeho dcéra sa v sobotu v Zacharove v Moskovskej oblasti zúčastnili na literárno-hudobnom "vlasteneckom festivale" s názvom Tradícia. Údajne mali v pláne odísť z podujatia spolu, ale Daria napokon odišla autom sama.      

Alexander Dugin
Zobraziť galériu (7)
Alexander Dugin  (Zdroj: TASR/AP Photo/Francesca Ebel, File)

Dugin je známy tým, že šíri extrémne pravicové názory o mieste Ruska vo svete. Je označovaný za "ruského fašistu", ktorý údajne pomáhal formovať expanzívnu zahraničnú politiku Vladimira Putina. Duginová  otvorene podporovala vojnu Ruska voči Ukrajine.

Duginovú podľa Ruska zabila bomba odpálená na diaľku

Bombu v aute, ktorá v sobotu večer usmrtila ruskú novinárku Dariu Duginovú, údajne odpálili na diaľku. Informuje o tom webová stránka stanice CNN, ktorá sa odvoláva na ruské médiá. "Zistili sme, že bomba v Duginovej automobile bola odpálená na diaľku," píše ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na príslušníka orgánov činných v trestnom konaní, ktorý chcel zostať v anonymite. Vozidlo bolo podľa jeho vyjadrení pravdepodobne sledované.

Viac o téme: SmrťDcéraRuskoAlexander Dugin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu