Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rokovania o obnovení dohody s Iránom by mohli byť tento týždeň

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: SITA/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Stretnutie zamerané na záchranu iránskej jadrovej dohody z roku 2015 by sa mohlo konať tento týždeň vo Viedni, ak Spojené štáty odpovedia na najnovší kompromisný návrh EÚ. Uviedol to v pondelok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, ktorý zároveň reakciu Iránu na tento návrh označil za "rozumnú". Informuje o tom spravodajca na základe správy agentúry AFP.

Americká administratíva minulý týždeň (16. 8.) oznámila, že preveruje odpoveď Iránu zaslanú predchádzajúci deň týkajúcu sa kompromisu, ktorý Brusel navrhol v záujme obnovenia medzinárodnej dohody uzavretej v roku 2015.

Stretnutie sa uskutoční vo Viedni

Jadrovú dohodu, oficiálne Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), uzavrel Irán so šiestimi svetovými mocnosťami (USA, Británia, Francúzsko, Nemecko, Čína a Rusko). Dohoda, s ktorou súhlasila aj EÚ, mala za cieľ zabrániť využitiu iránskeho jadrového programu na vojenské účely. "Spojené štáty zatiaľ oficiálne neodpovedali. Čakáme však na ich odpoveď a dúfam, že táto odpoveď nám umožní ukončiť vyjednávanie," povedal Borrell počas pondelňajšej tlačovej konferencie v španielskom meste Santander. Zároveň však upozornil, že nemôže poskytnúť záruky, že sa stretnutie vo Viedni tento týždeň uskutoční.

Irán v pondelok kritizoval Spojené štáty za oneskorenú reakciu na "konečný text" dohody, ktorý ako kompromis navrhla EÚ. Po tom, čo sa bývalý prezident USA Donald Trump v roku 2018 rozhodol o jednostrannom odstúpení od jadrovej dohody a obnovil sankcie voči Teheránu, iránska strana začala postupne porušovať záväzky JCPOA, vrátane tých, ktoré sa týkajú obohacovania uránu, potrebného na vývoj jadrových zbraní. Návrh EÚ počíta s úplným obnovením dohody tým, že sa k nej opäť pripoja Spojené štáty.

Viac o téme: DohodaRokovanie IránJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu