Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V amerických štátoch Wyoming a Aljaška sa konajú primárky

Voliči v USA Zobraziť galériu (3)
Voliči v USA (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)

WASHINGTON - V amerických štátoch Wyoming a Aljaška sa v utorok konajú primárky Republikánskej strany, v ktorých si voliči vyberú kandidátov do novembrových doplňujúcich volieb do amerického Kongresu. Informuje o tom agentúra AP.

Vo Wyomingu do Snemovne reprezentantov Kongresu USA opätovne kandiduje Liz Cheneyová, kritička exprezidenta Donalda Trumpa. Jej súperkou je Harriet Hagemanová, ktorú Trump podporuje. Cheneyová, dcéra bývalého viceprezidenta USA Dicka Cheneyho (2001-2009), je členkou Snemovne reprezentantov od roku 2017. Táto kongresmanka je členkou výboru snemovne, ktorý vyšetruje útok Trumpových priaznivcov na sídlo Kongresu 6. januára 2021.

V amerických štátoch Wyoming
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)

Na Aljaške sa o miesto v Snemovni reprezentantov uchádza  bývalá guvernérka tohto štátu Sarah Palinová. Toto miesto sa uvoľnilo v marci po úmrtí dlhoročného republikánskeho zástupcu tohto štátu Dona Younga. O post senátorky na Aljaške zabojuje okrem iných aj Lisa Murkowská. Tá bola jedným zo siedmich republikánskych senátorov, ktorí vlani vo februári v hlasovaní podporili ústavnú žalobu (impeachment) voči Trumpovi.

V novembri sa v USA konajú doplňujúce voľby do Kongresu, v ktorých sa budú republikáni opäť získať väčšinu. V 435 člennej Snemovni reprezentantov má v súčasnosti Demokratická strana úradujúceho prezidenta Joea Bidena prevahu. Američania si budú voliť aj 35 členov hornej komory Kongresu - Senátu.

Liz Cheneyová neuspela

Americká kongresmanka Liz Cheneyová neuspela v utorňajších primárkach Republikánskej strany v americkom štáte Wyoming, v ktorých sa uchádzala o nomináciu pre novembrové doplňujúce voľby do Snemovne reprezentantov Kongresu USA. Republikánskou kandidátkou v doplňujúcich voľbách 8. novembra bude právnička Harriet Hagemanová, ktorej kandidatúru podporil aj americký exprezident Donald Trump.

Harriet Hagemanová
Zobraziť galériu (3)
Harriet Hagemanová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mead Gruver)

Cheneyová vlani vo februári hlasovala za ústavnú žalobu (impeachment) voči vtedajšiemu prezidentovi Trumpovi. Svoju porážku v primárkach označila za začiatok novej kapitoly vo svojej politickej kariére. Takisto vyjadrila odhodlanie urobiť všetko, čo je v jej silách, aby Trumpovi zabránila v návrate do Bieleho domu. Táto kongresmanka zvažuje kandidatúru v prezidentských voľbách v roku 2024, píše AP.

Do volieb postúpili republikánske kandidátky Murkowská a Tshibaková

Aljašská senátorka Lisa Murkowská a jej republikánska kolegyňa Kelly Tshibaková postúpili do novembrových parlamentných volieb v súboji o Senát amerického Kongresu, informovala v stredu agentúra AP. V primárkach z utorka 16. augusta patrili medzi štyroch kandidátov, ktorí získali najviac hlasov.

Bývalý americký prezident Donald Trump vyslovil svoju podporu Thsibakovej. Na mítingu v Anchorage minulý mesiac Murkowskú osočil a nazval ju "mizernou senátorkou". Podľa systému schváleného voličmi, ktorý sa tento rok na Aljaške použil prvýkrát, postupujú do parlamentných volieb štyria kandidáti s najväčším počtom hlasov v primárkach bez ohľadu na stranícku príslušnosť. V parlamentných voľbách sa potom bude hlasovať podľa poradia, pripomína AP.

Viac o téme: VoľbyPrimárkyUSAWyomingAljaška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu