Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň stošesťdesiaty deviaty (11. august 2022)

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandro)

KYJEV/DONECK - Proruskí separatisti v stredu vyhlásili, že ich jednotky vstúpili do miest Soledar a Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informovala o tom televízia CNN s tým, že ukrajinská strana toto tvrdenie nepotvrdila. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Naša rozviedka a orgány činné v trestnom konaní nenechajú ruské ostreľovanie Dnepropetrovskej oblasti bez odozvy, potvrdil Zelenskyj

Naša rozviedka a orgány činné v trestnom konaní nenechajú ruské ostreľovanie Dnepropetrovskej oblasti bez odozvy, potvrdil Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí.

21:54 Ukrajinské úrady sa chystajú pred zimou evakuovať dve tretiny obyvateľov z oblastí, ktoré Kyjev ovláda v bojmi zmietanej Doneckej oblasti - sčasti pre obavy, že v dôsledku vojnou poškodenej infraštruktúry nebude možné zabezpečiť vykurovanie. Povedala do vo štvrtok ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Ukrajinská vláda plánuje evakuáciu zhruba 220.000 z približne 350.000 obyvateľov vrátane 52.000 detí, spresnila Vereščuková na tlačovej konferencii.

21:49 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vo štvrtok nepriamo kritizoval nemeckého kancelára Olafa Scholza, ktorý sa predtým vyslovil proti plošnému zákazu udeľovania turistických víz v Európskej únii ruským občanom. Scholz vyhlásil, že vojnu na Ukrajine rozpútal ruský prezident Vladimir Putin a takýto zákaz by postihol aj Rusov, ktorí s vojnou nesúhlasia.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Zobraziť galériu (9)
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba  (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/ Pool Photo via AP)

21:26 Ruské vojenské lietadlo v priebehu tohto týždňa už po tretíkrát narušilo aljašskú identifikačnú zónu protivzdušnej obrany (ADIZ). Vo štvrtok o tom informovala americká armáda. Informuje o tom atanica CNN. Tretie narušenie aljašskej zóny ADIZ sa odohralo medzi 8.-10. augustom, presný deň však armáda neuviedla. Zverejnila však fotografiu, na ktorej je zobrazená stíhačka F-22 vo vizuálnom dosahu ruského lietadla Iľjušin Il-20.

21:25 Nemecko sa chystá usporiadať medzinárodnú konferenciu zameranú na diskusiu o obnove Ukrajiny po ruskej invázii. Agentúre Reuters to vo štvrtok povedal nemenovaný zdroj z nemeckého vládneho kabinetu, podľa ktorého by sa takáto konferencia mohla konať v októbri. 

21:03 98 % Ukrajincov verí vo víťazstvo vo vojne s Ruskom. Podľa prieskumu Centra pre poznatky v prieskume schvaľuje prácu prezidenta Volodymyra Zelenského 91 % Ukrajincov.

20:31 Bielorusko uviedlo, že príčinou výbuchov, ktoré v noci na štvrtok otriasli jednou z jeho vojenských základní zhruba 30 kilometrov od hraníc s Ukrajinou, bol "technický incident". Informuje o tom agentúra Reuters.

20:07 Rusko v porovnaní s minulým týždňom zdvojnásobilo počet leteckých útokov na pozície ukrajinskej armády a civilnú infraštruktúru. Vyhlásil to ukrajinský brigádny generál Olexij Hromov, ktorého cituje agentúra Reuters. "Nepriateľské lietadlá a vrtuľníky sa vyhýbajú oblasti dosahu našej protivzdušnej obrany, takže presnosť týchto útokov je nízka," povedal Hromov na tlačovej konferencii.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu