Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stošesťdesiaty šiesty (8. august 2022)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal, že Moskva nebude môcť v budúcnosti viesť mierové rozhovory s Kyjevom či jeho medzinárodnými partnermi v prípade, ak sa rozhodne na okupovaných územiach Ukrajiny usporiadať referendá o ich pripojení k Rusku. Informuje o tom agentúra Reuters.

Naživo z Ukrajiny

Ukrajinský prezident Zelenskyj analyzoval situáciu v najakútnejších oblastiach frontovej línie, najmä v Doneckej oblasti


Ukrajinský prezident Zelenskyj analyzoval situáciu v najakútnejších oblastiach frontovej línie, najmä v Doneckej oblasti (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

ONLINE

21:26 Moskovský mestský súd v pondelok zamietol odvolanie opozičného politika Iľju Jašina proti jeho vzatiu do väzby na základe obvinenia zo šírenia falošných informácií o činnosti ruských ozbrojených síl na Ukrajine. Informácia o tom sa objavila v statuse na Jašinovom konte v aplikácii Telegram.

21:13 Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote jednej miliardy dolárov. Zahŕňať bude ďalšie strely do raketových systémov HIMARS, rakety zem-vzduch, protitankové strely Javelin a ďalšiu muníciu. V pondelok to oznámilo americké ministerstvo obrany, píše agentúra AFP.

20:59 Na Ukrajine zahynulo alebo bolo ranených 70.000 až 80.000 ruských vojakov. Odhaduje to americké ministerstvo obrany, povedal v pondelok predstaviteľ Pentagónu pre obrannú politiku Colin Kahl. Informuje o tom agentúra DPA.

19:51 Rusko v pondelok oznámilo Spojeným štátom, že dočasne pozastavuje vykonávanie inšpekcií vo svojich zbrojných zariadeniach v rámci novej dohody o znižovaní počtu jadrových zbraní START. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters. Ruské ministerstvo zahraničných vecí však dodalo, že ruská vláda bude naďalej dodržiavať svoje záväzky vyplývajúce z dohody.

19:46 Na Ukrajine začala fungovať mobilná aplikácia MineFree, ktorá umožňuje nahlásiť nález výbušných alebo podozrivých predmetov, zobraziť mapu nebezpečných oblastí a dostať upozornenie o priblížení sa k nebezpečnému objektu.

19:35 Rusko v pondelok vyjadrilo ochotu vpustiť zástupcov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) do areálu Záporožskej atómovej elektrárne, ktorú už od marca okupujú ruské invázne sily. Zároveň opäť obvinilo Ukrajinu z ostreľovania elektrárne, ktorým Kyjev údajne ohrozuje celú Európu. Ukrajinská vláda naopak viní z ostreľovania elektrárenského komplexu ruskú armádu. Informovala o tom agentúra Reuters.

19:09 Ukrajinské bezpečnostné zložky zadržali dve osoby pracujúce pre ruské tajné služby, ktoré plánovali zabiť ukrajinského ministra obrany a šéfa hlavnej správy vojenskej rozviedky ukrajinského ministerstva obrany (GUR). S odvolaním sa na Bezpečnostnú službu Ukrajiny (SBU) o tom v pondelok informovala agentúra Reuters.

18:11 Moskovský súd nariadil v pondelok novinárke Marine Ovsiannikovovej, ktorá odsúdila ruskú vojenskú inváziu na Ukrajine, aby zaplatila ďalšiu pokutu za diskreditáciu ruskej armády. Informuje o tom agentúra AFP. Moskovský súd jej najnovšie nariadil zaplatiť pokutu vo výške 40.000 rubľov (takmer 700 eur).  

17:31 Nákladná loď, ktorá opustila Ukrajinu na základe dohody o odblokovaní dodávok obilia, doplávala v pondelok do Turecka. Stala sa tak prvým takýmto plavidlom, ktoré dorazilo do svojho konečného cieľa. S odvolaním sa na úrady v Kyjeve o tom informovali agentúry AP a AFP.

Do svojho cieľa doplávala prvá loď s nákladom obilnín z Ukrajiny.
Zobraziť galériu (4)
Do svojho cieľa doplávala prvá loď s nákladom obilnín z Ukrajiny.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalil Hamra)

17:23 Na desať rokov väzenia odsúdil v pondelok ukrajinský súd ruského tankistu Michaila Kulikova za ostreľovanie výškového obytného domu v meste Černihiv počas tretieho dňa ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára. Kulikov padol do ukrajinského zajatia počas bojov v Černihive, informuje agentúra Reuters.

16:52 Rusko zatiaľ nezaviedlo brannú povinnosť, aby malo dostatok vojakov pre svoje jednotky bojujúce na Ukrajine. V jednotlivých ruských regiónoch sa však s týmto cieľom formujú prápory dobrovoľníkov, informovala v pondelok agentúra DPA. Ruský denník Kommersant podľa DPA napísal, že podľa jeho informácií sa takéto prápory vytvorili v najmenej 20 regiónoch Ruska a je ich už viac ako 40.

15:38 Šéf Moskvou dosadenej dočasnej správy okupovanej časti juhoukrajinskej Záporožskej oblasti Jevhen Balyckyj podpísal výnos o uskutočnení referenda o pripojení tohto regiónu k Rusku. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informoval na sociálnych sieťach.  

15:02 Bielorusi sa postavia na silný odpor, ak Minsk zatiahne krajinu do plnej účasti na vojne Moskvy proti Ukrajine. Vyhlásila to tamojšia opozičná líderka Sviatlana Cichanovská. "Naše partizánske hnutie to bude sabotovať. Rozkazy budú odmietnuté, alebo sa bieloruskí vojaci okamžite vzdajú," povedala Cichanovská, ktorú v pondelok citovala tlačová agentúra DPA. Stalo sa tak dva roky po sporných prezidentských voľbách, ktoré viedli v Bielorusku k masovým protestom.

14:09 Prezident ukrajinskej štátnej jadrovej spoločnosti Enerhoatom Petro Kotin v pondelok vyzval na vytvorenie demilitarizovanej zóny v komplexe Záporožskej jadrovej elektrárne. Na danom území by mal podľa neho pôsobiť tím mierových dozorcov. Informuje o tom agentúra Reuters. "Od medzinárodného spoločenstva a všetkých našich partnerov požadujeme rozhodnutie... aby sa z územia elektrárne stiahli votrelci a bola tam vytvorená demilitarizovaná zóna," povedal Kotin v ukrajinskej televízii.

13:42 Ukrajinská jadrová agentúra Enerhoatom v pondelok vyhlásila, že Rusko vyhrážkami, že vyhodí do vzduchu Záporožskú atómovú elektráreň (ZNPP), "otvorene vydiera celý svet". Informoval o tom portál britskej stanice Sky News.

12:50 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok obvinil ukrajinské sily z ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne. V súvislosti s útokmi na toto zariadenie upozornil na možné "katastrofické následky" pre Európu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

12:43 Loď vyvážajúca obilniny z Ukrajiny, čo umožňuje dohoda o odblokovaní ukrajinských zásob, sa stala prvým takýmto plavidlom, ktoré dorazilo do cieľa určenia. V pondelok o tom informoval portál britskej spravodajskej stanice Sky News.

12:20 Moskva tvrdí, že na stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským nie sú ešte v súčasnosti podmienky. Vyplýva to z pondelkového vyjadrenia hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

12:09 Ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň pracuje v "normálnom režime". Podľa agentúry TASS to vo vysielaní kanála Rossija 24 povedal šéf proruskej oblastnej správy Jevhen Balickyj (po rusky Jevgenij Balickij). Kyjev a Moskva sa vzájomne obviňujú z víkendového ostreľovania najväčšej jadrovej elektrárne v Európe. Šéf ukrajinskej štátnej jadrovej spoločnosti Enerhoatom dnes podľa agentúry Reuters vyzval, aby sa toto zariadenie stalo demilitarizovanou zónou.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

11:10 Guvernér Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny Maxym Kozyckyj v pondelok varoval obyvateľov, aby si dávali pozor na zdroje informácií, ktoré využívajú. Dodal, že v noci sa šírili fámy o zlyhaní systému leteckého poplachu. Uviedol to portál britského denníka The Guardian.

10:45 Západ dlhodobo plánuje zničiť Rusko. V pondelok to uviedol podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, podľa ktorého Moskva dosiahne na Ukrajine mier za vlastných podmienok v rozhovore pre agentúru TASS. TASR informáciu prevzala od agentúry Reuters a britského denníka The Guardian.

10:32 Lotyšsko v pondelok požiadalo Austráliu, aby podporila zaradenie Ruska medzi štátnych sponzorov terorizmu. TASR o tom informuje na základe správy z webovej stránky denníka The Guardian.

10:27 V dôsledku ruského útoku na Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine nehrozí Poľsku momentálne žiadne radiačné nebezpečenstvo. Oznámila to v pondelok Národná agentúra pre atómovú energiu (PAA). TASR správu prevzala z agentúry PAP. Ruská armáda v piatok a v sobotu opäť ostreľovala areál najväčšej jadrovej elektrárne v Európe. Ako informovala ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, ostreľovanie poškodilo dusíkovo-kyslíkovú stanicu, čím sa zvýšila možnosť úniku vodíka a uvoľnenia rádioaktívneho materiálu do atmosféry.

10:21 Dvaja ľudia zahynuli v Charkovskej oblasti za uplynulých 24 hodín po ruskom ostreľovaní. V pondelok to uviedol gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov v príspevku na sociálnej sieti Telegram. TASR informuje na základe správy britského denníka The Guardian.

9:33 Ukrajinské sily opäť ostreľovali Antonivský most v okupovanom meste Cherson. Poškodili jeho konštrukciu a oddialili jeho znovuotvorenie, uviedol v pondelok zástupca šéfa okupačnej samosprávy v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

9:30 Približne dvetisíc Ukrajincov od začiatku invázie Ruska vo februári previezli do zahraničia na liečbu. V pondelok o tom informovalo ministerstvo zdravotníctva v Kyjeve, na ktoré sa odvolal portál britskej stanice Sky News.

8:52 Čínsky vývoz do Ruska, ktoré sa v dôsledku vojny na Ukrajine stalo terčom západných sankcií, sa v júli medziročne zvýšil o 22,2 percenta po predchádzajúcich štyroch mesiacoch poklesu za sebou. Vyplýva to z colných údajov. Čínsky dovoz z Ruska podľa týchto údajov v júli pokračoval v silnom raste, jeho tempo však spomalilo na 49,3 percenta z júnových 56 percent, píše agentúra Reuters.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu