Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Medveď napadol turistku odpočívajúcu v kempe: Po streľbe utiekol, aj tak ho utratili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OSLO - Ľadový medveď dnes na Špicbergoch v arktickej oblasti Nórska zaútočil na táborisko a zranil francúzsku turistku, ktorá bola súčasťou skupiny 25 ľudí. Zranenia ju neohrozujú na živote, informovali podľa agentúr AP a AFP miestne úrady. Medveď bol zrazený a musel byť utratený, informoval o niekoľko hodín neskôr server Svalbardposten.

Žena, ktorej totožnosť úrady nepriblížili, bola súčasťou skupiny 25 ľudí kempujúcich v lokalite Sveasletta v centrálnej časti súostrovia, ktoré patrí k Nórsku. Táborisko sa nachádzalo oproti najväčšiemu špicberskému mestu Longyearbyen cez fjord. 

Populácia medveďov na Slovensku narástla na 2000 až 2500 kusov, tvrdí šéf lesných zdrojov (archívne video)

Populácia medveďov na Slovensku narástla na 2000 až 2500 kusov, tvrdí šéf lesných zdrojov (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Úrady vyslali k miestu útoku, o ktorom sa dozvedeli krátko pred 8.30 h SELČ, vrtuľník, povedal šéf miestnej polície Stein Olav Bredli. "Francúzka utrpela zranenia na ramene. Na ľadového medveďa sme strieľali, čo ho odplašilo preč z oblasti," povedal Bredli. Podrobnosti o zraneniach úrady nezverejnili. Vrtuľník ženu prepravil do nemocnice v Longyearbyene. Hlavný ostrovný denník Svalbardposten informoval, že išlo o ženu po štyridsiatke a že podľa Solveig Jacobsenovej z miestnej nemocnice utrpela len ľahké zranenia. 

Medveď napadol turistku odpočívajúcu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nejde o ojedinelý prípad

Podľa Bredliho bol zranený aj ľadový medveď. Bližšia obhliadka zistila, že má príliš závažné poranenia a museli ho utratiť. Potom ho previezli na ďalši skúmanie do Longyearbyenu. Po celých Špicbergoch môžete často naraziť na varovanie pred ľadovými medveďmi. Návštevníkom, ktorí sa rozhodnú spať pod šírym nebom, úrady naliehavo odporúčajú, aby pri sebe mali strelnú zbraň. Ľadové medvede od 70. rokov minulého storočia na súostroví zabili najmenej päť ľudí. Naposledy sa obeťou stal 38-ročný Holanďan v roku 2020. 

V roku 2015 ľadový medveď vytiahol zo stanu českého turistu táboriaceho spolu s ďalšími severne od Longyearbyenu. Šelma sa sápala mužovi na chrbát a spôsobila mu ľahké zranenia, kým ju zahnali výstrely. Úrady neskôr medveďa našli a zabili. V Arktíde žije odhadom 20-tisíc až 25-tisíc ľadových medveďov, napísala AP.

Viac o téme: Ľadový medveďTuristkaFrancúzkaŠpicbergy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu