Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Požiar v Českom Švajčiarsku by mohli úplne uhasiť do týždňa: Stále tam však sú tlejúce ohniská

Požiar zničil historické chaty v Českom Švajčiarsku
Požiar zničil historické chaty v Českom Švajčiarsku (Zdroj: Facebook/ NP České Švýcarsko)

PRAHA – V Národnom parku České Švajčiarsko sa počas nedele neobjavil otvorený oheň. Stále tam však existujú tlejúce ohniská v neprístupnom teréne. Požiar by mohol byť úplne uhasený do jedného týždňa, informovala s odvolaním sa na hovorcu hasičov v nedeľu večer spravodajská stanica ČT24.

Plochu požiaru, proti ktorému bojuje okolo 1000 hasičov z celej ČR aj za pomoci vrtuľníkov a lietadiel, sa podarilo výrazne zmenšiť. Evidujú už len lokálne ohniská, uviedol hovorca Martin Kavka, podľa ktorého majú hasiči najväčšie problémy na náveterných stranách skál nad obcou Hřensko. Tá je vstupnou bránou do Českého Švajčiarska.

Archívne video: Hrôzostrašný požiar v Národnom parku České Švajčiarsko

Hrôzostrašný požiar v Národnom parku České Švajčiarsko (Zdroj: Facebook/SDH Rumburk)

Proti požiaru v národnom parku na severozápade Česka hasiči zasahujú od 24. júla. V posledných dňoch im počasie príliš nepomáha, približuje ČT24. Hoci sa v sobotu výrazne ochladilo, dážď bol v tento oblasti skôr "symbolický". V pondelok by mohli hasiči oznámiť presnejší termín odovzdania uhasených sektorov správe národného parku, čo ale nebude znamenať, že sa do nich bude môcť hneď vrátiť verejnosť. Hřensko v tento deň tiež navštívi minister vnútra Vít Rakušan. Na nemeckej strane hranice zrušili úrady od nedele zákaz vstupu do lesov v okrese Saské Švajčiarsko-Východné Krušné hory. Obyvatelia a turisti však nesmú vstupovať do oblasti okolo mestečka Bad Schandau, do údolia rieky Sebnitz a okolia hranice s Českom, kde hasiči stále zasahujú.

Slovenskí hasičskí piloti skončia svoju misiu

Slovenskí hasičskí piloti v pondelok skončia svoju misiu v Národnom parku České Švajčiarsko. S hasením rozsiahleho požiaru tam pomáhali od 27. júla. Potvrdil to hovorca českého ministra vnútra Víta Rakušana Jakub Veinlich.

Veinlich spresnil, že zo skupiny slovenských hasičov odchádzajú iba piloti vrtuľníkov. Pozemní hasiči na mieste zatiaľ zostávajú, pretože obsluhujú nádrže fireflex, z ktorých vrtuľníky čerpajú vodu v nedostupnom teréne. Všetky nádrže od začiatku zabezpečili a obsluhujú slovenskí hasiči. "Odviedli tu skvelú prácu a my sme im za to vďační," napísal na sociálnej sieti Twitter minister vnútra s tým, že sa slovenským pilotom poďakoval v pondelok na rannom stretnutí.

Viac o téme: PožiarČeskoČeské Švajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu