Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNE Tragická nehoda autobusu v Chorvátsku: Viezol poľských pútnikov do Medžugoria, zahynulo najmenej 12 ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

ZÁHREB - Najmenej 12 ľudí prišlo v sobotu ráno o život pri nehode poľského autobusu na diaľnici A4 v Chorvátsku. Ďalších viac ako 30 osôb utrpelo zranenia, pričom stav mnohých z nich je vážny, uviedol spravodajský server Jutarnji.hr s odvolaním sa na policajné zdroje. Podľa bližších informácií mal autobus viesť poľských turistov do Medžugorie.

K ťažkej dopravnej nehode došlo podľa prvých informácií o 5.30 h ráno na ťahu Záhreb-Goričanin v smere na chorvátske hlavné mesto, kde autobus zišiel z cesty. Polícia doposiaľ neuviedla oficiálnu príčinu tragickej nehody, neoficiálne sa však pracuje s verziou, že vodič s najväčšou pravdepodobnosťou zaspal za volantom, píše server.

Úsek diaľnice medzi obcami Breznički hum a Komin v smere na Záhreb v dôsledku nehody uzatvorili a tvorila sa kolóna. Zranených previezli do miestnych nemocníc, pričom mnohí z nich sú vo vážnom stave. Na miesto nehody prišiel aj chorvátsky minister vnútra Davor Božinovič, píše server Večernji.hr.

MIMORIADNE Tragická nehoda autobusu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Havarovaný autobus viezol poľských pútnikov do Medžugoria

Poľský autobus, ktorý v sobotu ráno havaroval na diaľnici A4 severne od chorvátskeho hlavného mesta Záhreb, viezol poľských pútnikov na bosnianske katolícke pútnické miesto Medžugorie, uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki. Informovala o tom agentúra PAP. Morawiecki na miesto tragickej nehody vyslal poľského ministra zdravotníctva Adama Nedzielského a námestníka šéfa diplomacie Marcina Przydacza, píše PAP.

MIMORIADNE Tragická nehoda autobusu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Portál večernji.hr pripomína, že dnešná nehoda poľského autobusu je jednou z najťažších, aká sa v Chorvátsku stala za posledné roky. V septembri 2008 havaroval na diaľnici medzi Splitom a Záhrebom autobus so slovenskými turistami. Štrnásť ľudí zomrelo, ďalších tridsať cestujúcich utrpelo zranenie. Vlani v júli zišiel z diaľnice pri meste Slavonski Brod autobus zaregistrovaný v Kosove mieriaci z Frankfurtu nad Mohanom do Prištiny. Desať ľudí zomrelo, 44 utrpelo zranenie. Najhoršia nehoda českého autobusu sa v Chorvátsku stala v júni 2012 pri tuneli Krpani na diaľnici zo Záhrebu do Splitu. Zomrelo osem ľudí, medzi nimi vodič. Zranenie utrpelo viac ako 40 cestujúcich. Autobus ich viezol na dovolenku do kempu neďaleko letoviska Baška Voda.

Korčok vyjadril sústrasť

Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok vyjadril v sobotu úprimnú sústrasť pozostalým obetí tragickej nehody poľského autobusu v Chorvátsku, ktorá si vyžiadala 12 životov. "S veľkým zármutkom som prijal správu o tragickej nehode poľských pútnikov v Chorvátsku. Myslím na všetkých, ktorí prišli o svojich milovaných a vyslovujem im úprimnú sústrasť," napísal Korčok na sociálnej sieti Twitter a zraneným zaželal rýchle zotavenie.

Čaputová zaslala poľskému prezidentovi sústrastný telegram

Prezidentka SR Zuzana Čaputová zaslala v sobotu sústrastný telegram poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi. Reagovala tak na tragickú haváriu poľského autobusu v Chorvátsku, ktorá si vyžiadala obete na životoch i desiatky zranených. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. "V mene občanov Slovenskej republiky prezidentka v telegrame vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí a zraneným zaželala skoré uzdravenie," spresnil hovorca. 

Viac o téme: NehodaChorvátskoPoľský autobus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu