Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Úrady varujú pred útokmi v dovolenkových destináciách: Obeťami sú mladé ženy, pozor najmä v Španielsku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GIJON - V Španielsku sa v posledných týždňoch vyskytlo niekoľko prípadov, kedy boli mladé ženy bodnuté ihlami alebo injekčnými striekačkami bez ich vedomia. Ide o tzv. needle spiking, kedy sú obete pichnuté ihlou a potom sa im zvyčajne vstrekne látka, ktorá ich omámi. Prvé prípady boli hlásené z Veľkej Británie a Francúzska koncom roka 2021, teraz v lete došlo k takýmto útokom aj v Berlíne.

Španielska polícia v súčasnosti vyšetruje približne päťdesiat nahlásených prípadov "needle spiking". Ako informuje denník El País, prípady zaznamenali aj na dovolenkových ostrovoch; štyri prípady hlásené na Malorke a dva prípady na Ibize.

Len v septembri a októbri 2021 britská polícia zaregistrovala viac ako 200 prípadov útokov na ľudí drogami v injekčných striekačkách alebo K.O. kvapkami v nápojoch. Francúzska polícia dostala za posledné mesiace vyše 400 oznámení. 

Úrady varujú pred útokmi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Španielska polícia však uviedla, že drogy našli zatiaľ v tele "len" jednej obete - 13-ročného dievčaťa v meste Gijon na severe krajiny. Mala v krvi extázu. Miestne médiá informovali, že dievča urýchlene previezli do nemocnice jeho rodičia, keď pocítilo bodnutie niečím ostrým. Tamojšia ministerka spravodlivosti Pilar Llopová vyzvala každého, kto sa domnieva, že sa mohol stať obeťou útoku ihlou, aby išiel na políciu. Bodnutie ihlou je podľa nej "vážny akt násilia". 

Úrady varujú pred útokmi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Len minulý týždeň bola v juhozápadnom Francúzsku hlásená séria útokov injekčnou ihlou počas festivalu v Bayonne, ktorý prilákal približne 1,2 milióna ľudí do mesta neďaleko španielskych hraníc. Lekársky vyšetrených bolo vtedy 124 ľudí, medzi nimi ženy aj muži.

Viac o téme: ŽenyŠpanielskoFrancúzskoVeľká Britániaútok ihlou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu