Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rusko klasifikovalo pluk Azov ako teroristickú organizáciu: Kyjev však tvrdí, že je apolitický

Ukrajinskí vojaci opúšťajú oceliarne Azovstaľ Zobraziť galériu (2)
Ukrajinskí vojaci opúšťajú oceliarne Azovstaľ (Zdroj: TASR/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

MOSKVA - Ruský najvyšší súd v utorok klasifikoval ukrajinský pluk Azov ako teroristickú organizáciu. Správu sme prevzali od agentúr AFP a Reuters.

Súd vo svojom verdikte tiež konštatoval, že platí okamžite. Činnosť pluku je na jeho základe v Rusku zakázaná. Súd toto rozhodnutie pritom dvakrát odložil bez udania dôvodu. Prvýkrát ho mal oznámiť 26. mája, potom 29. júna. Pluk Azov vznikol v roku 2014 ako krajine pravicové dobrovoľnícke milície s cieľom bojovať proti separatistom na východe Ukrajiny, ktorých podporuje Rusko. Neskôr ho začlenili do Národnej gardy Ukrajiny. Kyjev tvrdí, že pluk zmenil svoju nacionalistickú orientáciu a v súčasnosti je apolitický.

ARCHÍVNE VIDEO Pluk Azov zverejnil unikátne zábery z evakuácie Azovstaľu v ukrajinskom Mariupole

Pluk Azov zverejnil unikátne zábery z evakuácie Azovstaľu v ukrajinskom Mariupole (Zdroj: Facebook/Ігор Мосійчук (Azov))

Členov pluku budú môcť súdiť ako teroristov

Príslušníci pluku Azov, ktorých Moskva často označuje za neonacistov, nenávidiacich Rusko, spolu s vojakmi ukrajinskej armády celé týždne odolávali ruským silám v obkľúčenom prístavnom meste Mariupol. Ruská armáda v máji oznámila, že 2439 ukrajinských obrancov sa vzdalo po tom, ako zúfalo kládli odpor v systéme bunkrov a tunelov tamojších oceliarní Azovstal. Rozhodnutie ruského súdu znamená, že členov pluku budú môcť súdiť ako teroristov, pričom za organizovanie teroristickej činnosti hrozí v Rusku až doživotný trest odňatia slobody.

Ukrajinskí vojaci opúšťajú oceliarne Azovstaľ
Zobraziť galériu (2)
Ukrajinskí vojaci opúšťajú oceliarne Azovstaľ  (Zdroj: TASR/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Účasť v teroristickej organizácii možno potrestať trestom väzenia v dĺžke desať až 20 rokov. Predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), ktorá považuje Mariupol za súčasť svojho územia, však už v máji uviedli, že zajatí členovia pluku Azov by podľa zákonov DĽR mohli byť odsúdení na trest smrti.

Viac o téme: RuskoTeroristická organizáciaVojna na UkrajinePluk Azov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu