Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ničivý požiar na hraniciach s Českom: Nevedia ho dostať pod kontrolu! Hasiči prejdú do požiarneho útoku

Požiar zničil historické chaty v Českom Švajčiarsku
Požiar zničil historické chaty v Českom Švajčiarsku (Zdroj: Facebook/ NP České Švýcarsko)

BAD SCHADAU/FALKENBERG - Ničivý lesný požiar v Národnom parku Saské Švajčiarsko na hraniciach s Českom sa nedarí dostať pod kontrolu. Nočný dážď nebol dostatočne silný na to, aby sa šírenie ohňa zastavilo. Informujeme o tom na základe správy DPA.

Požiarom je zasiahnutých asi 150 hektárov územia, v mestách Bad Schandau a Sebnitz platí najvyššia výstraha. V sobotu sa pri záchranných prácach zranili štyria hasiči a dvoch z nich museli hospitalizovať. Celkovo sa do hasenia zapojilo 350 hasičov a 13 vrtuľníkov, ktoré hasia oheň v neprístupnom teréne pomocou vodných vakov. V susednom Národnom parku České Švajčiarsko oheň podľa satelitných snímok zasiahol plochu 10,6 štvorcových kilometrov, hasičom sa ale už druhú noc po sebe podarilo udržať oheň na rovnakej ploche.

Hrôzostrašný požiar v Národnom parku České Švajčiarsko (Zdroj: Facebook/SDH Rumburk)

Cez víkend plánujú zmeniť stratégiu v boji s ohňom a z obrany prejsť do útoku. Podľa hovorcu hasičov Lukáša Marvana sa pri požiarnej obrane chránia objekty a nezasiahnuté časti územia, pri ofenzivnej taktike hasiči zasahujú v ohniskách, polievajú ich a rozhrabávajú, aby sa už oheň nešíril. Proti plameňom bojuje asi 750 hasičov, v sobotu sa k nim pridalo zhruba 240 nových. Vo vzduchu je nasadených osem vrtuľníkov.

Viac o téme: HasičiPožiarnikČeské Švajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu