Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nad horiacim národným parkom v Česku vyhlásili bezletovú zónu: Platí do nedele

Národný park České Švajčiarsko sužuje požiar
Národný park České Švajčiarsko sužuje požiar (Zdroj: Facebook/SDH Velký Šenov)

PRAHA - Český Úrad pre civilné letectvo v stredu vyhlásil nad Národným parkom České Švajčiarsko bezletovú zónu. Zákaz lietania platí v okruhu desiatich námorných míľ, čo je približne 18,5 kilometra. Informovala o tom Česká televízia.

Bezletová zóna zatiaľ platí do konca tohto týždňa. V posledných dňoch sa úrad zaoberal problémami, ktoré na mieste spôsobovali najmä drony. Nad oblasťou postihnutou požiarom tiež podľa Českej televízie preletelo ultraľahké lietadlo.

Český minister dopravy Martin Kupka ešte v utorok požiadal majiteľov dronov, aby nad miestami požiarov nelietali. "V oblasti sa uskutočňujú záchranné letecké operácie a môže hroziť tragický stret," napísal Kupka na Twitteri. Z dôvodu nerešpektovania tejto výzvy úrad pristúpil k vyhláseniu zákazu lietania.

Platí aj zákaz plavby na rieke Labe

Platí tiež zákaz plavby na rieke Labe. Vyhlásila ho v stredu Štátna plavebná správa a vzťahuje sa na úsek piatich kilometrov medzi Dolným Žlebom a Hřenskom. Miesto využívajú hasiči na odber vody pomocou vrtuľníkov a lietadiel. V národnom parku České Švajčiarsko podľa riaditeľa ústianskych hasičov Romana Vyskočila aktuálne horí predovšetkým v blízkosti obce Jetřichovice. Podľa Českej televízie z obce preventívne evakuovali 450 ľudí.

EÚ zmobilizovala pomoc hasičom, poslala lietadlá rescEU

Európska komisia (EK) v stredu upozornila, že Európska únia urýchlene zmobilizovala dve hasičské lietadlá a dva vrtuľníky na pomoc pre Českú republiku, ktorá zápasí s rozsiahlym požiarom v národnom parku České Švajčiarsko. Komisia spresnila, že po utorňajšej žiadosti Čechov o pomoc prostredníctvom mechanizmu EÚ pre civilnú ochranu zareagovali Poľsko a Slovensko, ktoré do Čiech poslali po jednom vrtuľníku. Okrem toho EÚ zmobilizovala aj dve hasičské lietadlá umiestnené v Taliansku z únijnej flotily rescEU.

Eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič pri tej príležitosti pripomenul, že krajiny EÚ počas tohto leta čelia rozsiahlym lesným požiarom, a to v oblasti Stredozemného mora, ako aj v strede kontinentu. "V boji proti požiarom pustošiacim národný park na severe Českej republiky v pohraničnej oblasti s Nemeckom prejavuje EÚ svoju plnú solidaritu," vyhlásil Lenarčič a poukázal na poskytnutie konkrétnej pomoci.

Viac o téme: PožiarČeskoNárodný parkBezletová zóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu