Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Silné lejaky napáchali v Pakistane obrovské škody: Desaťtisíce rodín sú odrezané od sveta

Desaťtisíce rodín sú pre silné lejaky odrezané od sveta Zobraziť galériu (2)
Desaťtisíce rodín sú pre silné lejaky odrezané od sveta (Zdroj: SITA/AP Photo/H. Achakzai)

ISLAMABAD - Záchranári na juhozápade Pakistanu sa v stredu snažili dostať k tisícom rodín v dedinách, sužovaných najvýdatnejšími lejakmi od začiatku zhotovovania záznamov v tejto juhoázijskej krajine. Informuje o tom agentúra DPA.

Záchranári využívajú armádne vrtuľníky a člny, aby sa dostali k najmenej 50.000 rodinám uviaznutým v odľahlých oblastiach provincie Balúčistán, kde lokálne prívalové povodne zničili cesty a mosty. Uviedol to provinčný minister vnútra Zijá Langau. Provinciu Balúčistán trápili niekoľko dní monzúnové dažde. V najľudnatejšom meste krajiny Karáči voda zatopila ulice a cesty, čo malo dopad na milióny ľudí. Záchranárom pomáhajú pri odčerpávaní vody zo zaplavených ulíc a pri vyhľadávaní uviaznutých ľudí aj armádni ženisti a vojaci.

Desaťtisíce rodín sú pre silné lejaky odrezané od sveta
Zobraziť galériu (2)
Desaťtisíce rodín sú pre silné lejaky odrezané od sveta  (Zdroj: SITA/AP Photo/H. Achakzai)

Od začiatku obdobia dažďov do stredy prišlo v Pakistane o život najmenej 340 ľudí. Odborníci pripisujú mohutné prívalové povodne klimatickej zmene. Niektorí varujú, že krajina nimi bude aj ďalej trpieť, ak nepodnikne konkrétne a zásadné kroky.

Napriek tomu, že Pakistan prispieva ku globálnym emisiám uhlíka prispieva necelým jedným percentom, je na ôsmom mieste v zozname krajín, ktoré sú najviac ohrozené zmenou klímy. Pakistanská ministerka pre klimatickú zmenu Šírá Rahmánová označila hrozbu plynúcu z globálneho otepľovania za existenčnú hrozbu.

Viac o téme: PočasieŠkodyMonzúnyLejakyPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu