Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šéf OSN vyzýva vlády: Majú zdaniť nadmerné zisky ropných a plynárenských firiem

António Guterres
António Guterres (Zdroj: TASR/Martial Trezzini/Keystone via AP)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval vlády po celom svete, aby zdanili nadmerné zisky ropných a plynárenských firiem, ktoré označil za chamtivé.

"Je nemorálne, že ropné a plynárenské spoločnosti dosahujú rekordné zisky vďaka tejto energetickej kríze na úkor najchudobnejších ľudí a komunít a obrovských klimatických nákladov," povedal Guterres v stredu (3. 8.) pred novinármi. Celkové zisky dvoch najväčších amerických ropných koncernov Exxon Mobil a Chevron, britského koncernu Shell a francúzskej spoločnosti TotalEnergies dosiahli v uplynulom kvartáli takmer 51 miliárd USD (50 miliárd eur), čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom.

Získané prostriedky majú využiť takto

"Vyzývam všetky vlády, aby zdanili tieto nadmerné zisky a použili takto získané prostriedky na podporu najzraniteľnejších ľudí v týchto ťažkých časoch," uviedol Guterres. Takisto vyzval ľudí po celom svete, aby poslali jasnú správu odvetviu fosílnych energií, že táto "groteskná chamtivosť trestá najchudobnejších a najzraniteľnejších ľudí a zároveň ničí náš jediný spoločný domov".

Politici a spotrebitelia po celom svete kritizujú ropné firmy, že zneužívajú globálny nedostatok, aby na úkor spotrebiteľov dosahovali neprimerané zisky. Británia už schválila daň vo výške 25 % na nadmerné zisky producentov ropy a plynu v Severnom mori. O podobnej dani diskutovali aj zákonodarcovia v USA, aj keď je len malá pravdepodobnosť, že by prešla Kongresom. Podľa Guterresa ruská vojna proti Ukrajine a klimatická kríza podnecujú globálnu potravinovú, energetickú a finančnú krízu.

Viac o téme: PlynRopaZiskZdanenieOSNAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu