Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zemanovi nedôveruje 69 percent Čechov: Veria skôr komunálnym politikom

Miloš Zeman Zobraziť galériu (2)
Miloš Zeman (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

PRAHA - Dôvera obyvateľov Česka v ústavné inštitúcie od jari klesla, najviac prezidentovi Milošovi Zemanovi. Podľa prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM) mu dôveruje 28 percent ľudí, naopak nedôveruje mu 69 percent. Informujú o tom servery iDNES.cz a Novinky.cz.

Zemanovi klesla dôvera o desať percentuálnych bodov od posledného prieskumu na jar tohto roka. Dôverujú mu skôr ľudia nad  65 rokov, z dedín a menších miest, najmä v Stredočeskom kraji. "Naopak nižšiu dôveru k prezidentovi vykazujú absolventi vysokých škôl, opýtaní z miest či Moravania," ukázal prieskum.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Nízku dôveru má však aj vláda a obe komory parlamentu. Vláde Petra Fialu v posledných troch mesiacoch klesla dôvera o sedem percentuálnych bodov na 28 percent. Najmenej ľudí verí Poslaneckej snemovni, a to 26 percent. Senátu dôveruje 32 percent opýtaných. Najvyššiu dôveru si získali komunálni politici. Z nich sú na tom najlepšie starostovia a obecné zastupiteľstvá, ktorým dôveruje 61 percent ľudí. Krajským zastupiteľstvám verí 41 percent opýtaných.

Prieskum zisťoval aj spokojnosť občanov s politickou situáciou v Českej republike. V porovnaní s posledným prieskumom sa to výrazne zhoršilo. "Hodnotenie politickej situácie sa dostalo na najhoršiu úroveň od mája 2017, kedy sa do hodnotenia premietala eskalujúca vládna kríza vtedajšej koaličnej vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL premiéra Bohuslava Sobotku," vysvetlilo CVVM. Prieskum CVVM sa uskutočnil od 14. mája do 11. júla a zapojilo sa doň 994 respondentov nad 15 rokov.

Viac o téme: PrezidentČeskoDôveraMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu