Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Svet plače nad smrťou malej Lizy (†4): Zabila ju ruská raketa! Posledné chvíle života, VIDEO nevhodné pre citlivé povahy

Liza Dmytrijevová zomrela pri útoku ruských rakiet.
Liza Dmytrijevová zomrela pri útoku ruských rakiet. (Zdroj: Twitter/@visegrad24)

VINNYCJA/LONDÝN - Štvorročná Liza Dmytrijevová vo štvrtok zomrela pri útoku na mesto Vinnycja v strednej časti Ukrajiny. Jej život a smrť pri ruskom raketovom útoku sú symbolom konfliktu, pri ktorom smrť často prichádza bez varovania a zhora, píše server britského denníka The Guardian.

Séria videí a fotografií zverejnených na sociálnych sieťach mapuje posledné hodiny života Lizy, ktorá v marci, počas ruskej invázie, oslávila štvrté narodeniny. Jej matka Iryna prišla o nohu pri útoku, ktorý ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil za "otvorene teroristický čin". Iryna vzala vo štvrtok dcéru v ružovo-čiernom kočíku do vzdelávacieho centra v centre mesta. Vinnycja leží štyri hodiny jazdy na západ od Kyjeva a väčšina miestnych mesto považovala za dostatočne vzdialené od bojovej línie.

Na prvom zábere zhotovenom o 9:38 vidno dievčatko v bielych legínach a modrej džínsovej bundičke s nášivkou v tvare vajíčka na ramene, ako tlačí svoj vlastný kočík. Vlasy má zopnuté bielou sponou v tvare motýľa. Liza sa usmieva a vzhliada k matke, ktorá ide vedľa nej. Na ďalšej snímke je Liza pri nízkom stolíku vo vzdelávacom centre a prezerá si obrázkový pracovný list na logopedickom sedení.

Krátko pred jedenástou hodinou dopoludnia sa matka s dcérou vydali po chodníku pozdĺž jednej strany centrálneho Víťazného námestia vo Vinnycji. Minuli Dom dôstojníkov, budovu zo sovietskej éry s vysokými stĺpmi v priečelí, ktorá teraz slúži ako kultúrne centrum pre koncerty a predstavenia. Líza už domov nedošla. Krátko po jedenástej hodine dopoludnia totiž dopadli na námestie tri zo siedmich rakiet, údajne vypálených z ruskej ponorky v Čiernom mori. Explodovali blízko kultúrneho centra, vyrazili okná v niekoľkoposchodovej budove a zapálili desiatky áut na neďalekom parkovisku.

Na ďalších záberoch, ktoré The Guardian radšej nezverejnil, je uprostred krviprelievania vidieť, ako Liza leží mŕtva v prevrátenom kočíku. Neďaleko leží odtrhnutá noha. Na niektorých záberoch je vidieť ruku vojaka, ktorý sa naťahuje po kočíku. Námestie je posiate veľkými úlomkami kovu. K oblohe stúpa hustý dym. 

ROZHOVOR Rusko je izolované: Neviem si predstaviť, že Putin vyhrá! Ukrajina teraz nemá prečo ustúpiť (archívne video)

ROZHOVOR Rusko je izolované: Neviem si predstaviť, že Putin vyhrá! Ukrajina teraz nemá prečo ustúpiť (Zdroj: Topky/Maarty)

Liza bola jedným z troch detí, ktoré zomreli pri útoku na rušnú ulicu v meste, ktoré bolo doteraz relatívne uchránené pred ruskou inváziou. Jej matka výbuch prežila s mnohými vážnymi poraneniami. Miestny novinár hovoril s priateľkou Iryny, známej ako Ira, keď bola na ceste za kamarátkou do nemocnice.

"Je to moja najlepšia kamarátka. Obe máme 'slniečkové' deti," hovorí Lidia Vojtenková, pričom použila ukrajinský výraz pre deti s vývojovými problémami. "Predtým sme si spolu prenajímali byt. Keď Iru odvážali na jednotku intenzívnej starostlivosti, tak bola pri vedomí, ale Líza zomrela na mieste. Viac k tomu nemôžem povedať. Je to veľmi ťažké," dodala. Manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská povedala, že dievčatko spoznala z vianočného videa, ktoré nakrútila na oslavu sviatkov.

"Všetkých nás vydesilo video prevráteného detského kočíka vo Vinnycji. A po tom, keď som čítala správy, som si uvedomila, že to dievča poznám," napísala vo štvrtok večer vo svojom príspevku na Twitteri. Na videu, ktoré zverejnila spolu so svojím komentárom, je vidieť, ako Liza s prvou dámou maľuje vianočné ozdoby.

Viac o téme: Smrťútok RuskoUkrajinaLiza Dmytrijevová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu