Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Dvojica vylovila na dovolenke z mora správu vo fľaši: Dojemný odkaz od Rusa, toto sa v ňom píše

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LOVIISA - Istý fínsky pár určite ani netušil, že počas dovolenky pri mori neďaleko ostrova Gogłand natrafí na odkaz vo fľaši. Nešlo ale o žiadnu mapu k pokladu ani správu od pirátov. Odkaz bol až príliš aktuálny, pretože sa v ňom spomína vojna na Ukrajine.

Rikhard Hilska našiel so svojou partnerkou Katariinou Teleniusovou počas plavby pri malom ostrove kúsok plastu. Keď sa pozreli bližšie, zistili, že ide o plastovú fľašu, v ktorej sa niečo nachádza, informuje fínsky portál Iltalehti. Podarilo sa im ju vyloviť a odzátkovať. Napokon z nej vytiahli kus papiera. Bolo na ňom napísané niečo v azbuke. Nechýbala však poznámka v angličtine: "Zastavte vojnu, smrť Putinovi." 

Gogłand sa nachádza uprostred východného Fínskeho zálivu, len 30 kilometrov od pevniny. Rikhard si spočiatku myslel, že fľašu do mora hodil niekto z ostrova. Gogłand je totiž pohraničný ostrov medzi Fínskom a Ruskom. Azbuka v týchto končinách preto nie je žiadnou zvláštnosťou.

Na liste bol napísaný aj dátum - 31. marca 2022. Fľaša bola dobre uzamknutá, takže všetko, čo autor napísal fixkou na papier, bolo čitateľné. Správa odsudzovala vojnu na Ukrajine. Jej obsahom bola ostrá, ale úprimná kritika ruskej agresie. "...diabol Putin poslal mladých vojakov na smrť," píše anonymný ruský pacifista. Odkazuje pritom na znaky namaľované na obrnených vozidlách ruskými vojakmi - "V" a "Z". Podľa Rusa by sa tieto písmená mali dešifrovať ako "zlodeji" a "bastardi".

Spomínal sa aj bieloruský diktátor Lukašenko, ktorý podporuje Putinovu "vojenskú operáciu" na Ukrajine a dokonca aj Ramzan Kadyrov, Putinov čečenský prívrženec, ktorého jednotky sa taktiež zúčastňujú bojov na Ukrajine. "Putin je majster Ruska medzi zlodejmi, Alexander Lukašenko je šakal z Putinovej svorky, národný zločinec a Kadyrov je neskrotná hyena," píše tajomný autor. "Prebuďte sa ľudia, zabíjajú vás!!!" dodáva. 

Dvojica vylovila na dovolenke
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FOTO TASR/AP)

Hlas síce nereprezentuje celé Rusko, no tamojší obyvatelia majú zakázané verejne hlásať podobné názory. Kremeľ vydal po invázii na Ukrajinu nové zákony, ktorých porušenie sa kruto trestá. Odkaz, ktorý Hilska našiel vo vode, dokazuje, že napriek strachu majú mnohí Rusi potrebu povedať, že s vojnou nesúhlasia. 

Viac o téme: FínskoSpráva vo fľašiVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu