Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Začalo sa rokovanie šéfov diplomacií G20: Prítomný je aj Lavrov, ktorý poslal jasný odkaz USA

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici/Russian Foreign Ministry via AP)

BALI - Na indonézskom ostrove Bali sa v piatok začalo rokovanie ministrov zahraničných vecí skupiny G20 v hybridnom formáte. Informuje o tom agentúra AFP. Na stretnutí sa zúčastňujú aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a šéf americkej diplomacie Antony Blinken. Ich priame stretnutie sa však neočakáva.

"Hlavným bodom programu stretnutia ministrov zahraničných vecí G20, na ktorom sa zúčastní aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell, je energetická a potravinová kríza, ktorú zhoršila ruská invázia (na Ukrajinu)," povedala vo štvrtok hovorkyňa EÚ pre zahraničné záležitosti Nabila Massraliová.

Indonézia zastáva rotujúce predsedníctvo v skupine G20 a na Bali usporadúva aj nadväzujúci summit šéfov štátov a vlád, ktorý sa uskutoční v dňoch 15. a 16. novembra. Jakarta na schôdzku pozvala aj ruského prezidenta Vladimira Putina. Západné krajiny však trvajú na tom, aby bol šéf Kremľa zo summitu G20 vylúčený.

Nebudeme sa vnucovať Spojeným štátom, odkazuje Lavrov

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok vyhlásil, že sa nebude vnucovať Spojeným štátom, aby s ním ich predstavitelia rokovali. Vyjadril sa tak po tom, ako sa s ním na prebiehajúcom ministerskom zasadnutí G20 v Indonézii odmietol stretnúť jeho americký rezortný kolega Antony Blinken. "Neboli sme to my, kto prerušil kontakt – boli to Spojené štáty," povedal Lavrov reportérom na indonézskom ostrove Bali. "Nebeháme za nikým, aby sme mu navrhovali stretnutia," dodal.

"Naši západní partneri sa pokúšajú vyhýbať sa rozhovorom o globálnych ekonomických otázkach," povedal ďalej Lavrov. "Akonáhle otvoria ústa, pustia sa do horlivej kritiky Ruska pre situáciu na Ukrajine a nazývajú nás agresormi a okupantmi," podotkol. V súvislosti s ministerským zasadnutím G20 uviedol, že "napriek správaniu sa našich západných kolegov je to užitočná diskusia".

Šéf ruskej diplomacie sa podľa agentúry DPA rozhodol opustiť zasadnutie predčasne. "Ešte vedie bilaterálne rozhovory, potom vystúpi pred médiami a následne odcestuje," povedala pre DPA hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Podľa diplomatických zdrojov Lavrov opustil rokovaciu sieň bezprostredne po svojom prejave. Nevypočul si tak ani slová nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej, ktorá s prejavom nasledovala hneď po ňom. V rokovacej sále sedel medzi zástupcami Saudskej Arábie a Mexika.

Lavrov nebol prítomný na prejave Dmytra Kulebu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov nebol v piatok prítomný na prejave svojho ukrajinského rezortného kolegu Dmytra Kulebu, ktorý virtuálne vystúpil na schôdzke šéfov diplomacií G20 na indonézskom ostrove Bali. Informuje o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na dva nemenované diplomatické zdroje.

Lavrov sa zúčastnil na rannej schôdzke, ktorá bola zameraná na inváziu Ruska na susednú Ukrajinu. Nebol však prítomný na popoludňajších rokovaniach ministrov zahraničných vecí, spresnili diplomatické zdroje.

Ak Západ dúfa vo víťazstvo Ukrajiny na bojisku, rokovania nemajú zmysel

Ak západné krajiny dúfajú, že pomôžu Ukrajine k víťazstvu nad Ruskom na bojisku, tak v tom prípade rokovania nemajú zmysel. Vyhlásil to v piatok šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov krátko pred svojím predčasným odchodom z ministerskej schôdzky G20 na indonézskom ostrove Bali. 

Ak Európska únia a USA chcú Ukrajine pomôcť v teréne, "tak pravdepodobne nemáme so Západom o čom rokovať", uviedol Lavrov v záverečnom vyjadrení. Mnoho šéfov diplomacie západných krajín sa odmietlo s Lavrovom stretnúť na bilaterálnych rokovaniach na protest proti pokračujúcej ruskej vojenskej ofenzíve na Ukrajine, podotýka DPA. Lavrov v piatok obvinil západné mocnosti, že nabádajú Ukrajinu, aby "použila ich zbrane", a kritizoval západné krajiny, že bez posúdenia faktov v teréne vykresľujú Rusko ako "agresora" a "okupanta" v tomto konflikte.

Kritizoval tiež sankcie, ktoré Západ na Moskvu uvalil po začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu z konca februára. Rusko je podľa Lavrova pripravené začať rokovať s Ukrajinou a Tureckom v záujme umožnenia vývozu ukrajinského obilia, približuje DPA. Ukrajina je pre mnoho krajín sveta významným vývozcom pšenice – v dôsledku vojny sú však jej prístavy zablokované, čo spôsobuje celosvetové problémy.

Ukrajinské jednotky zamínovali okolie prístavu v meste Odesa, ktorý je ešte stále ovládaný Kyjevom, aby zabránili akémukoľvek ruskému útoku v tejto oblasti. Lavrov uviedol, že Ukrajina by mala tieto míny odstrániť a umožniť tak plavidlám voľný priechod. Moskva a Ankara sú podľa ruského ministra zahraničných vecí pripravené zaistiť bezpečnosť pre ukrajinské zásielky v medzinárodných vodách, aby sa mohli dostať do Stredozemného mora.

Viac o téme: Rokovanie G20Sergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu