Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zelenskyj požiadal NATO o finančnú podporu: Aliancia chce podľa Moskvy zadržiavať Rusko, summit ako dôkaz

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: koláž Topky.sk - SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, SITA/Evgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Summit NATO, ktorý v týchto dňoch prebieha v španielskom Madride, slúži ako dôkaz, že Severoatlantická aliancia sa snaží Rusko "zadržiavať", pričom Moskva považuje snahu Fínska a Švédska o vstup do NATO za destabilizujúci faktor.

Vyhlásil to v stredu námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Summit v Madride potvrdzuje a upevňuje smerovanie tohto bloku k agresívnemu zadržiavaniu Ruska. Toto však našu politiku žiadnym spôsobom neovplyvní, v každom prípade si spoľahlivo a na 100 percent zaistíme našu bezpečnosť," vyhlásil Riabkov.

Sergej Riabkov
Zobraziť galériu (4)
Sergej Riabkov  (Zdroj: SITA/Maxim Shemetov/Pool Photo via AP)

"Rozšírenie Severoatlantickej aliancie považujeme za čisto destabilizujúci faktor v medzinárodných vzťahoch," dodal námestník ruského ministra Sergeja Lavrova. Lídri NATO pritom plánujú v stredu oficiálne pozvať Fínsko a Švédsko do NATO po tom, ako Turecko zmenilo postoje a prestalo namietať proti ich pričleneniu k Aliancii.

Viac ako štyri mesiace po tom, ako Rusko vtrhlo na Ukrajinu, sa spojenci z 30-člennej Aliancie zišli v Madride na summite, ktorý šéf NATO Jens Stoltenberg označil za historický a transformačný z hľadisku budúcnosti tejto vojenskej organizácie. Lídri NATO sa totiž na summite plánujú dohodnúť na novej strategickej koncepcii pre Európu v súvislosti s vojnou na Ukrajine. "Bude osvojený nový strategický koncept, pričom Rusko bude označené za hrozbu pre Alianciu... To nemá nič spoločné s realitou. Je to práve Aliancia, ktorá predstavuje hrozbu pre nás," vyhlásil Riabkov v súvislosti so summitom.

Prezidentka Zuzana Čaputová (v prednom rade prvá sprava) a lídri krajín členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) pózujú po oficiálnom privítaní na summite Severoatlantickej aliancie v Madride
Zobraziť galériu (4)
Prezidentka Zuzana Čaputová (v prednom rade prvá sprava) a lídri krajín členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) pózujú po oficiálnom privítaní na summite Severoatlantickej aliancie v Madride  (Zdroj: TASR/AP Photo/Bernat Armangue)

Zelenskyj na summite NATO žiadal moderné delostrelectvo a finančnú podporu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu lídrom členských krajín NATO povedal, že Ukrajina v boji proti Rusku potrebuje moderné zbrane a viac finančnej pomoci. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Potrebujeme viac moderných systémov, moderné delostrelectvo," povedal Zelenskyj, ktorý sa prostredníctvom videokonferencie zúčastnil na summite NATO v Madride. Finančná podpora je podľa jeho slov rovnako dôležitá ako pomoc prostredníctvom zbraní.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (na obrazovke) sa prihovára lídrom krajín NATO na summite Severoatlantickej aliancie v Madride
Zobraziť galériu (4)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (na obrazovke) sa prihovára lídrom krajín NATO na summite Severoatlantickej aliancie v Madride  (Zdroj: TASR/AP Photo/Manu Fernandez)

Lídri 30 členských štátov Severoatlantickej aliancie sa v týchto dňoch (29. – 30. júna) stretávajú v Madride, aby sa v súvislosti s vojnou na Ukrajine dohodli na novej strategickej koncepcii pre Európu.

Viac o téme: SummitRuskoNATOVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu