Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hasiči bojujú na juhu Francúzska s lesnými požiarmi: Oheň zničil stovky hektárov porastu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Noah Berger)

PARÍŽ - Stovky hasičov bojovali v noci na piatok s lesným požiarom, ktorý sa rozhorel v regióne Cévennes na juhu Francúzska. V jeho dôsledku muselo svoje bydlisko opustiť približne 100 ľudí. Informuje o tom agentúra DPA.

Oheň doteraz zničil približne 600 hektárov lesného porastu. Podľa DPA by sa do piatka malo do hasenia zapojiť 950 požiarnikov a 140 hasičských áut. Požiarnici hasili na juhu Francúzska aj niekoľko ďalších lesných požiarov. Tie sú dôsledkom pretrvávajúceho sucha panujúceho v tejto oblasti.

Na predmestí mesta Arles plamene poškodili osem rodinných domov a niekoľko malých podnikov, uviedol tamojší denník La Provence. K rozšíreniu požiaru podľa neho prispel studený severozápadný vietor mistrál. "Tento druh vetra vysušuje vegetáciu, ktorá sa tak stáva náchylnejšou na vzbĺknutie a rozšírenie ohňa," uviedol šéf miestnych hasičov David Gaidet. Dodal, že až 90 percent požiarov bolo zapríčinených ľudskou nedbanlivosťou – v dôsledku odhodenej cigarety či nedostatočne uhaseného táboráku. Prístup do väčšiny lesných oblastí vo Francúzsku je zatiaľ zakázaný.

Viac o téme: PožiarHasičiFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu