Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Francúzskym hasičom sa podarilo dostať pod kontrolu veľký požiar na juhu krajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Scott Stoddard/Grants Pass Daily Courier via AP)

PARÍŽ - Stovkám hasičov sa podarilo dostať pod kontrolu rozsiahly lesný požiar na juhu Francúzska, ktorý zničil približne 65O hektárov porastov. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

Na hasení plameňov v regióne Gard, nachádzajúcom sa zhruba 90 kilometrov od stredomorského pobrežia sa podieľalo až 950 hasičov, ktorým asistovali aj hasičské lietadlá a vrtuľníky. "Požiar je nateraz lokalizovaný. To znamená, že už nepredpokladáme jeho ďalšie šírenie," uviedol hovorca hasičského zboru. V lokalite však stále zostáva približne 520 hasičov, ktorí postupne likvidujú okraje požiaru a monitorujú jeho vývoj. V oblasti totiž stále panuje veľmi teplé, suché a veterné počasie. 

Mega-požiar, ako ho nazvali miestni hasiči, vznikol v noci na štvrtok v blízkosti obce Bordezac a vynútil si evakuáciu zhruba 100 ľudí, ktorých dočasne ubytovali v neďalekých rekreačných objektoch a reštauráciách. V dôsledku sucha panuje na juhovýchode Francúzska a obzvlášť pri pobreží Stredozemného mora vysoké riziko vzniku lesných požiarov. Už júni zničil mohutný požiar pri prístavnom meste Marseille porasty na ploche približne 600 hektárov. 

Viac o téme: PožiarHasičiLesný požiarFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu