Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň stodvadsiaty druhý (25. jún 2022)

Ťažkými bojmi sužovaný Severodoneck Zobraziť galériu (3)
Ťažkými bojmi sužovaný Severodoneck (Zdroj: SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak)

KYJEV/MOSKVA - Ukrajinskí obrancovia sa budú musieť stiahnuť zo Severodonecka a už dostali takýto rozkaz. Východoukrajinské mesto je takmer úplne zničené, uviedol dnes ráno gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Odpaľovanie rakiet pri obrane Ukrajiny 

Odpaľovanie rakiet pri obrane Ukrajiny (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:49 Ojedinelé zábery z kokpitu vrtuľníka AFU pri útoku na ruské pozície.

21:08 Medzi desiatkami tisíc aktivistov za práva komunity LGBTQ, ktorí sa v sobotu zúčastnili na tradičnom sprievode ulicami Varšavy, boli aj Ukrajinci.

20:22 Civilnú infraštruktúru v Rivnej oblasti zasiahli dva raketové útoky. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete, uviedol guvernér oblasti Rivne Vitalij Koval.

19:15 Ruský poslanec hrozí Londýnu bombardovaním. Poslanec ruského parlamentu Andrey Gurulyov povedal, že Londýn bude prvým mestom, ktoré Rusko zbombarduje, ak blokáda Kaliningradskej oblasti, ruskej exklávy, povedie k vojne s NATO.

18:27 Rusko poskytne Bielorusku raketové systémy Iskander-M, ktoré môžu niesť jadrové hlavice. Po stretnutí s bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom to dnes v ruskej televízii povedal prezident Vladimír Putin. Rusko tento systém pred rokmi vyvinulo ako odpoveď na budovanie amerického protiraketového štítu.

17:44 Ruská armáda sa zmocnila východoukrajinského mesta Severodoneck. Po týždňoch ťažkých bojov o mesto to v sobotu potvrdil jeho primátor Olexandr Striuk.

16:51 Ruské jednotky a ich spojenci zo samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) vstúpili do východoukrajinského mesta Lysyčansk, kde následne vypukli pouličné boje. Podľa agentúry AFP o tom informoval zdroj z radov proruských separatistov na východe Ukrajiny.

16:18 Guvernér Luhanskej oblasti Serhiy Haidai informoval o výbuchoch vo vojenských skladoch v okupovanom meste Svatove v Luhanskej oblasti s odvolaním sa na miestny telegramový kanál z 25. júna. Žiadne ďalšie podrobnosti neboli hlásené.

15:03 Lavrov tvrdí, že EÚ a NATO vytvorili koalíciu pre účely vojny s Ruskom.

14:20 Ukrajinské jednotky sa takmer kompletne stiahli z týždne obliehaného východoukrajinského mesta Severodoneck. Povedal to dnes starosta mesta Oleksandr Strjuk. Už v piatok gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že ukrajinskí vojaci dostali rozkaz mesto opustiť. Podľa Hajdaja dnes pokračujú delostrelecké aj letecké útoky na Severodoneck aj neďaleký Lysyčansk. Útoky mieria aj na továreň Azot, kde sa skrývajú stovky civilistov.

14:04 Námietky Ruska voči tomu, že Európska únia rozhodla vo štvrtok o udelení štatútu kandidátskej krajiny Ukrajine a Moldavsku, poukazujú na slabosť Moskvy. V sobotu to vyhlásil ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. 

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Zobraziť galériu (3)
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba  (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/ Pool Photo via AP)

13:30 Ukrajinské spravodajské služby v uviedli, že Rusko chce Bielorusko vtiahnuť do vojny. Vyjadrili sa tak po tom, čo boli skoro ráno v sobotu z územia Bieloruska vypálené rakety na severoukrajinskú Černihivskú oblasť. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

11:25 Severoukrajinská Černihivská oblasť sa v sobotu ráno stala terčom "masívneho bombardovania" z územia Bieloruska, ktoré je ruským spojencom. V sobotňajšom vyhlásení to uviedla ukrajinská armáda, na ktorú sa odvoláva agentúra AFP.

10:55 Ruské sily uskutočnili v sobotu delostrelecké a letecké útoky na ukrajinské mestá Severodoneck a Lysyčansk, pričom zasiahli aj chemickú továreň Azot, v ktorej sa ukrývajú stovky civilistov. Uviedol to gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj, na ktorého sa odvoláva agentúra Reuters.

10:30 Ruská armáda dnes ráno ostreľovala vojenskú základňu v ukrajinskom Javorive blízko poľskej hranice, štyria ľudia pri tom utrpeli zranenia. S odvolaním sa na ľvovského gubernátora o tom informovala agentúra Reuters. Ruské jednotky vypálili na Javoriv šesť striel, z ktorých štyri vojenskú základňu zasiahli.

10:15 Hraničnými priechodmi prešlo v piatok (24. 6.) na Slovensko 3590 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 795 mužov, 2115 žien a 680 detí. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová. O dočasné útočisko požiadalo 166 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň 3432 osôb.

9:55 Deti v Lucku spievajú ukrajinskú hymnu, zatiaľ čo v pozadí je počuť sirény. Video priniesol na sociálnej sieti portál NEXTA.

7:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal z funkcie mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v Slovenskej republike Jurija Mušku. TASR o tom informuje na základe nariadenia, ktoré bolo zverejnené v piatok na oficiálnej stránke Zelenského úradu (www.president.gov.ua) v časti Dokumenty.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

7:00 Ruské sily strieľajú na komunity v Dnepropetrovskej oblasti. Podľa Oleksandra Vilkula, šéfa regionálnej vojenskej správy Kryvyj Roh, ruskí vojaci ostreľovali Grechanopodiv, Zelenodolsk a Šyrokivskij okres pomocou viacnásobných odpaľovacích raketových systémov. Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

06:10 Ukrajinská armáda ničí ruské vybavenie a personál na juhu Ukrajiny. Ukrajinské operačné veliteľstvo „Juh“ oznámilo, že zabilo 46 ruských vojakov a zničilo dva ruské tanky T-72, jednu 152 mm húfnicu a sedem obrnených vojenských vozidiel. Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

06:00 Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktová podpísala s rôznymi rezortmi francúzskej vlády dohodu o poskytovaní vzájomnej právnej pomoci pri ruských zločinoch proti ľudskosti, vojnových zločinoch a genocíde.

Viac o téme: RuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu