Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovensko podporuje rokovania medzi Palestínou a Izraelom, tvrdí Korčok: Dúfa, že prinesú výsledok

V palestínskej enkláve, prišlo o život už viac ako 200 Palestínčanov
V palestínskej enkláve, prišlo o život už viac ako 200 Palestínčanov (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

RAMALLÁH- Slovensko podporuje rokovania medzi Palestínou a Izraelom a víta iniciatívy, ktoré prinesú výsledok v podobe dvoch štátov pre dva národy. Vo štvrtok to vyhlásil šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok po rokovaní s predsedom palestínskej vlády Muhammadom Ištajjom a palestínskym ministrom zahraničných vecí Rijádom Málikím.

Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR). "Trvalý mier a udržateľné riešenie konfliktu je možné dosiahnuť len na základe rokovaní, ktoré rešpektujú rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, medzinárodné právo a ich výsledky musia byť prijateľné pre obe strany. Vítame iniciatívy, ktoré prinesú výsledok v podobe dvoch štátov pre dva národy," uviedol Korčok. Návšteva podľa rezortu potvrdila dôležitosť, ktorú Slovensko pripisuje vývoju na Blízkom východe, a je odrazom záujmu o vyvážený prístup k blízkovýchodnému mierovému procesu, ako aj o politický dialóg a spoluprácu s Palestínou.

"S Palestínou spolupracujeme vo viacerých oblastiach. Poskytujeme štipendiá pre mladých Palestínčanov študujúcich na slovenských univerzitách, spolupracujeme na úrovni samospráv, v kultúrnej oblasti aj vo vede. Túto spoluprácu chceme naďalej rozvíjať a prehlbovať," doplnil Korčok. Šéf slovenskej diplomacie na rokovaní tlmočil palestínskemu partnerovi rozhodnutie zvýšiť humanitárny príspevok SR do Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). Témou rozhovorov bol aj konflikt na Ukrajine a jeho možné dôsledky na dianie v regióne Blízkeho východu.

Viac o téme: RokovaniaSlovenskoIzraelPalestína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu