Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Izrael v reakcii na raketové útoky zaútočil na ciele v pásme Gazy

Výbuchy v Gaze. Zobraziť galériu (3)
Výbuchy v Gaze. (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohammed Ali)

JERUZALEM - Izraelská armáda oznámila, že v sobotu raketami zaútočila na vojenské zariadenie palestínskeho hnutia Hamas v pásme Gazy. Reagovala tým na raketové útoky, ktoré územie Izraela zasiahli v noci na sobotu. Správa bola prevzatá z agentúry AP.

Izraelské stíhačky podľa armády zaútočili na podzemný komplex, v ktorom sa nachádza materiál na výrobu rakiet. Počas dvoch rôznych útokov v noci na sobotu sa v južnej časti Izraela spustili sirény. Rakety však nezanechali žiadne obete ani škody na majetku. Jednu z nich podľa armády zachytil systém protivzdušnej obrany a ďalšie dopadli na neobývané územie.

Výbuchy v Gaze.
Zobraziť galériu (3)
Výbuchy v Gaze.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohammed Ali)

K zodpovednosti za tieto útoky sa neprihlásila žiadna z palestínskych skupín, píše AP. Izrael viní zo všetkých útokov z pásma Gazy hnutie Hamas, ktoré túto enklávu ovláda. Hovorca tohto hnutia uviedol, že Hamas bude pokračovať vo svojom oprávnenom boji a stavať sa na odpor americkej podpore Izraela. Americký prezident Joe Biden v predchádzajúcich dňoch navštívil Izrael i okupované palestínske územia, pripomína AP.

Výbuchy v Gaze.
Zobraziť galériu (3)
Výbuchy v Gaze.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mohammed Ali)

V piatok sa na palestínskych územiach stretol s prezidentom Palestíny Mahmúdom Abbásom. Americký prezident vyjadril podporu nezávislosti Palestíny, no takisto uviedol, že podmienky na obnovu izraelsko-palestínskych rokovaní ešte nie sú pripravené. Hamas Bidenove podľa AP vyjadrenia odmietlo a uviedlo, že Spojené štáty sa zúčastňujú na agresii namierenej voči Palestínčanom.

Viac o téme: Výbuch´IzraelPalestínaGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu