Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ruský Gazprom zatvára ďalší kohútik s plynom: Turecký prúd vraj potrebuje údržbu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com, TASR)

ANKARA/MOSKVA - Rusi majú zase o dôvod viac, aby ukrátili dodávky plynu do Európy. Tentokrát však tvrdia, že s tým nemá aktuálne geopolitické dianie žiadne dočinenie. Ruský Gaprom totiž oznámil, že od utorka na celý týždeň pozastaví dodávky plynu cez plynovod Tureckú prúd. Odstávka sa vraj netýka vojny na Ukrajine, ale potrebnej údržby tohto plynovodu.

archívne video

Generálny riaditeľ Eustream a. s. o plynovode pri slovensko-poľských hraniciach (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Gazprom má za to, že všetkých partnerov a odberateľov o tejto odstávke včas informoval. Hoci ide vraj len o pozastavenie, aj takáto krátka doba môže narobiť poriadne ekonomické škody a zdvihnúť už tak vysoké ceny. Tureckým prúdom totiž prichádza do Európy asi jedna osmina všetkých dodávok plynu.

Ruský Gazprom zatvára ďalší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zahraničný web index.hu uvádza, že Gazprom ročne prepraví cez tento kanál 31,5 miliardy metrov kubických plynu. Kým jednu polovicu z tohto množstva využíva Turecko, tak tú druhú využíva Grécko, Severné Macedónsko, Rumunsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina či Maďarsko.

Krátenie dodávok potvrdzuje aj SPP, ich zákazníkov to vraj neovplyvní

Gazprom pokračovalo vo výraznom krátení dohodnutých dodávok zemného plynu pre Slovenský plynárenský priemysel aj včera. Uviedol to hovorca spoločnosti Ondrej Šebesta. Uvedené krátenie podľa neho nemá žiadny vplyv na zákazníkov SPP.

"Dnes očakávame, na základe informácií od spoločnosti Gazprom Export, že dodávky plynu v rámci nášho kontraktu budú nižšie, podobne ako cez víkend, približne o polovicu," spresnil včera Šebesta. Dodal, že SPP sa v uplynulých mesiacoch podarilo diverzifikovať dodávateľov plynu podpisom zmluvy na dodávky zo Severného mora, a tiež dovozom skvapalneného plynu lodnými tankermi. To pokryje približne 65 % potrieb zákazníkov SPP.

Ruský Gazprom zatvára ďalší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Dodávky ruského zemného plynu cez Nemecko a Česko na Slovensko sa postupne znižovali už počas minulého týždňa. Gazprom pokles odôvodňuje technickými problémami spojenými so sankciami voči Rusku, čo viacerí analytici odmietli. Znížené množstvá ruského plynu prúdia na Slovensko aj z Ukrajiny. Slovenský prepravca plynu eustream v pondelok očakáva na vstupe vo Veľkých Kapušanoch prítok zemného plynu v objeme 37 miliónov kubických metrov (m3), pričom ešte začiatkom marca to boli viac ako dvojnásobné množstvá.

Viac o téme: PlynúdržbaOdstávkaRuskoTureckoGazpromNord Stream 1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu