Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

AKTUÁLNE Zvrat v globálnej energetike! EÚ prvýkrát v histórii doviezla viac plynu z USA ako z Ruska

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Európska únia v júni kvôli prudkému zníženiu dodávok z Ruska po prvý raz doviezla viac plynu vo forme skvapalneného zemného plynu (LNG) zo Spojených štátov ako prostredníctvom plynovodov z Ruska. Na twitteri to vo štvrtok napísal výkonný riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Fatih Birol.

Šéf IEA minulý týždeň vyzval Európu, aby sa okamžite pripravila na úplné prerušenie dodávok ruského plynu počas tejto zimy. Európske vlády by mali prijať opatrenia na zníženie dopytu a ponechať v prevádzke starnúce jadrové elektrárne, uviedol Birol v rozhovore s listom Financial Times.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Gazprom minulý mesiac výrazne obmedzila dodávky plynovodom Nord Stream 1

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom minulý mesiac výrazne obmedzila dodávky plynovodom Nord Stream 1, ktorý prepravuje plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora. Gazprom opatrenie odôvodňuje meškaním pri oprave kompresorových turbín firmou Siemens Energy. Podľa nemeckého ministra hospodárstva Roberta Habecka hrozí "blokáda celého plynovodu Nord Stream 1" od 11. júla, keď na plynovode začínajú každoročné údržbárske práce.

Nord Stream 2
Zobraziť galériu (3)
Nord Stream 2  (Zdroj: TASR/AP)

V minulom roku Európska únia z Ruska doviezla 155 miliárd kubických metrov zemného plynu. Ruský plyn sa tak podieľal zhruba 45 percentami na celkovom dovoze plynu do EÚ a zhruba 40 percentami na celkovej spotrebe plynu v EÚ.

Viac o téme: PlynRuskoUSAEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu