Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EÚ víta rozhodnutie severomacedónskeho parlamentu, ktoré otvára cestu do Únie

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na bezpečnostnej konferencii Globsec Bratislava Forum
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na bezpečnostnej konferencii Globsec Bratislava Forum (Zdroj: TASR/Michal Svítok )

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel privítali výsledok sobotňajšieho hlasovania parlamentu Severného Macedónska, ktorý tejto krajine otvára cestu k prístupovým rokovaniam na vstup do Európskej únie. Informujeme o tom na základe ich vyjadrení na sociálnej sieti.

Macedónsky parlament v sobotu schválil návrh sprostredkovaný Francúzskom, ktorý odstraňuje námietky Bulharska voči vstupu Severného Macedónska do EÚ. "Bola to historická príležitosť," napísala na Twitteri von der Leyenová, ktorá tejto balkánskej krajine k výsledku hlasovania zablahoželala. "Je to veľký krok smerom k európskej budúcnosti. Vašej budúcnosti," dodala.

"Dnešné hlasovanie v severomacedónskom parlamente otvára cestu k uskutočneniu medzivládnej konferencie so Severným Macedónskom na budúci týždeň," napísal na Twitteri Michel. Označil to za rozhodujúci kroj pre Severné Macedónsko i EÚ. Severné Macedónsko sa schválením predmetného návrhu zaviazalo zmeniť ústavu s cieľom uznať bulharskú menšinu. Návrh nevyžaduje, aby Bulharsko uznalo macedónsky jazyk, pripomína agentúra Reuters. Ďalšie výhrady majú spolu prerokovať predstavitelia oboch týchto krajín.

Bulharský parlament v júni schválil zrušenie veta na začatie prístupových rokovaní Európskej únie so Severným Macedónskom, pripomína Reuters. To vyvolalo v krajine protesty a prispelo k pády vlády premiéra Kirila Petkova. Severné Macedónsko je kandidátskou krajinou na členstvo v EÚ už 17 rokov. Pred tým, ako svoje námietky voči Skopje vznieslo Bulharsko, urovnalo Skopje desaťročia trvajúci spor s ďalším susedom a členom EÚ - Gréckom. Spor s Aténami sa vyriešil pridaním slova "Severný" k predchádzajúcemu názvu "Macedónsko". Pôvodný názov Grécku prekážal, pretože implikoval nároky na územie, históriu a kultúrne dedičstvo.

Viac o téme: Severné MacedónskoParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu