Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Palubný personál spoločnosti Ryanair plánuje štrajkovať vo viacerých krajinách

Lietadlo Ryanair Zobraziť galériu (2)
Lietadlo Ryanair (Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL - Odborové zväzy zastupujúce palubný personál írskej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair plánujú v júni sériu štrajkov vo viacerých európskych krajinách. Jedna z protestných akcií je naplánovaná aj počas summitu európskych lídrov v Bruseli. Informovala o tom agentúra Reuters.

Odbory zamestnancov Ryanairu v piatok uviedli, že plánujú štrajkovať v Belgicku a Portugalsku od 24. júna do 26. júna. Štrajk vo Francúzsku bude od 25. do 26. júna a štrajk v Taliansku je naplánovaný na 25. júna. Najdlhšie sa bude štrajkovať v Španielsku, konkrétne v dňoch 24. - 26. júna a potom od 30. júna do 2. júla.

Belgické odbory ACV a BBTK uviedli, že boli nútené konať, pretože Ryanair nerešpektoval belgické pracovné právo pokrývajúce také otázky, ako je minimálna mzda alebo platy palubného personálu za určité práce vykonané pred a po odlete lietadla. Hovorca Ryanairu na to v piatok reagoval slovami, že odbory by sa mali vrátiť k rokovaciemu stolu a nenarúšať dovolenkové plány belgických zákazníkov.

Prvý let spoločnosti Ryanair z Dublinu do Košíc a späť
Zobraziť galériu (2)
Prvý let spoločnosti Ryanair z Dublinu do Košíc a späť  (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

Reuters pripomína, že generálny riaditeľ leteckej spoločnosti Michael O'Leary ešte v utorok povedal, že výhrady odborov sú "úplné nezmysly". Okrem zamestnancov Ryanairu plánujú štrajkovať aj belgickí piloti a palubný personál spoločností Brussels Airlines a Lufthansa. Ich štrajk je ohlásený na 23. - 25. júna.

Viac o téme: ŠtrajkLietadláKrajinyRyanairBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu