Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň stotrinásty (16. jún 2022)

Zničený Mariupoľ Zobraziť galériu (4)
Zničený Mariupoľ (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

KYJEV - Rusko oznámilo, že jeho sily zničili na západe Ukrajiny sklad obsahujúci zbrane dodané Severoatlantickou alianciou. Francúzsky prezident Emmanuel Macron tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho spolupracovníci budú musieť v nejakom bode rokovať s Ruskom v rámci snáh o ukončenie vojny. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Zničenie ruského obrneného transportéra MT-LB, ktorý sa pokúšal utiecť

Zničenie ruského obrneného transportéra MT-LB, ktorý sa pokúšal utiecť (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:32 Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes v Kyjeve podľa ukrajinských médií pripustil, že existujú obmedzenia na dodávky určitých zbraní Ukrajine. Západné krajiny sa na tom podľa Macrona dohodli z obavy, aby neboli vtiahnuté do vojny s Ruskom.

21:27 Americké ministerstvo zahraničia dnes uviedlo, že doteraz s Ruskom nejednalo o dvoch amerických občanoch, o ktorých sa objavili správy, že sú nezvestní na Ukrajine. Uviedla to agentúra Reuters s tým, že sa objavili správy aj o treťom nezvestnom občanovi USA.

20:41 Holandská tajná služba (AIVD) odhalila ruského špióna, ktorý sa vydával za stážistu a chcel sa tak infiltrovať na Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu, ktorý vyšetruje vojnové zločiny páchané ruskými vojakmi na Ukrajine. AIVD o tom informovala vo štvrtok, píše agentúra AFP.

19:43 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vo štvrtok zopakoval záväzok NATO ohľadne poskytovania vojenskej techniky na sebaobranu Ukrajiny. Oznámil tiež, že NATO nasadí na svoje východné krídlo viac vojakov. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian.

19:11 Západ nikdy nebude požadovať od Ukrajiny ústupky v konflikte s Ruskom, povedal dnes v Kyjeve francúzsky prezident Emmanuel Macron podľa agentúry Reuters. Okolnosti mierových rozhovorov budú závisieť čisto na Ukrajine, zdôraznil. Šéf Elyzejského paláca zároveň vyhlásil, že nariadil dodať východoeurópskej krajine ďalších šesť francúzskych húfnic Caesar.

18:02 Gazprom tvrdí, že nevidí riešenie pretrvávajúceho problému so zariadením na kompresorovej stanici Portovaja, ktoré spôsobilo obmedzenie dodávok plynu do Európy cez plynovod Nord Stream 1. Európske ceny plynu pre zníženie dodávok od pondelka vyskočili o 70 %.

17:40 Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová označila straty životov a zničenie majetku v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol za vážne porušenie medzinárodného práva. Vo svojom štvrtkovom prejave pred Radou OSN pre ľudské práva v Ženeve uviedla, že podľa jej názoru "tieto hrôzy poznačia aj budúce generácie", informovala agentúra AFP.

16:58 Gazprom obmedzil dodávky plynu aj do Česka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Ruský koncern znížil dodávky zemného plynu aj českej energetickej spoločnosti ČEZ. Gazprom informoval ČEZ o obmedzení dodávok, uviedol hovorca českej firmy Ladislav Kříž. Podľa neho však ide len o malú časť spotreby, ktorú ČEZ dokáže nahradiť z iných zdrojov. O koľko dodávky klesli, sa podľa Kříža nedá presne určiť.

16:57 Litovský parlament vyzval vo štvrtok na trestné stíhanie vedenia Ruska v súvislosti s inváziou na Ukrajinu a takisto vo veci rozsiahlych nútených deportácií Ukrajincov na územie Ruskej federácie. TASR prevzala správu z agentúry Reuters. V uznesení, ktoré bolo litovskými poslancami prijaté jednomyseľne, sa uvádza, že najmenej milión obyvateľov Ukrajiny vrátane 200.000 detí bolo deportovaných na územie Ruska alebo do oblastí, ktoré ovláda Moskva.

16:56 Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Rumunsko podporujú, aby bol Ukrajine "okamžite" udelený štatút kandidátskej krajiny EÚ. Po štvrtkovom stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve to vyhlásil šéf Elyzejského paláca Emmanuel Macron. Na rokovaniach v ukrajinskej metropole sa zúčastnili aj taliansky premiér Mario Draghi, nemecký kancelár Olaf Scholz a rumunský prezident Klaus Iohannis. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:52 Ruská pravoslávna cirkev vo štvrtok odmietla sankcie proti svojmu vodcovi, patriarchovi Kirillovi, ktoré naňho uvalila Británia za jeho podporu ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

Patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill
Zobraziť galériu (4)
Patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

15:19 Na plynovom poli v Jamalsko-neneckom okruhu na západnej Sibíri vypukol v stredu neskoro večer požiar. Podľa jeho prevádzkovateľa táto havária ťažbu plynu neovplyvní. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na ruskú agentúru Interfax.

15:01 Rusko znížilo dodávky plynu do Talianska aj Nemecka. Európske ceny zemného plynu vo štvrtok pokračovali v prudkom raste.

14:38 Kremeľ vo štvrtok varoval pred novými dodávkami západných zbraní Ukrajine – práve v deň, keď na návštevu Kyjeva pricestovali francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a taliansky premiér Mario Draghi. Iným vlakom prišiel aj rumunský prezident Klaus Iohannis, ktorý sa k trojici pridal. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

14:13 Británia pridala vo štvrtok na sankčný zoznam najvyššieho predstaviteľa ruskej pravoslávnej cirkvi patriarchu Kirilla, blízkeho spojenca šéfa Kremľa Vladimira Putina, za "jeho podporu a schvaľovanie" ruskej invázie na Ukrajinu.

14:12 Ukrajina potrebuje cítiť podporu zo strany európskych štátov a okrem humanitárnej či vojenskej pomoci musí Kyjev dostať aj nádej na vstup do európskych štruktúr. V rozhovore pre nemecký denník Die Welt to tento týždeň uviedol predseda vlády SR Eduard Heger. Rozhovor vznikol ešte krátko predtým, ako sa slovenský premiér stretol v Berlíne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

14:09 Cena plynu pre európsky trh sa od pondelka zvýšila zhruba o 70 percent, surovina sa teraz predáva za viac ako 140 eur za megawatthodinu (MWh). Ruský veľvyslanec pri Európskej únii Vladimír Čižov dnes podľa agentúry RIA Novosti povedal, že pretrvávajúce problémy s opravou zariadení pre kompresorové stanice by mohli viesť k tomu, že Rusko úplne zastaví plynovod Nord Stream 1. Ten je pritom hlavnou trasou na prepravu ruského plynu do EÚ.

12:55 Zbrane dodané Spojenými štátmi pomôžu Ukrajine získať späť Rusmi okupované územia vrátane Krymu a Donbasu. Uviedol to ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov vo štvrtok v rozhovore pre americkú stanicu CNN. "Chystáme sa oslobodiť všetky naše územia, všetko vrátane Krymu," uviedol Reznikov v rozhovore s reportérom CNN Matthewom Chanceom v Bruseli.

"Krym je pre Ukrajinu strategickým cieľom, pretože je to ukrajinské územie... Ale budeme postupovať krok za krokom," povedal. Ako ďalej priblížil, prvým krokom bude stabilizácia situácie, aby sa predišlo ďalším stratám na životoch. Druhou etapou je podľa neho zatlačenie ruských jednotiek naspäť na pozície, na ktorých boli pred inváziou z 24. februára.

12:53 Od vypuknutia vojny na Ukrajine prešlo cez Košice viac ako 100.000 utečencov. V súčasnosti je ich v meste odhadom 5500 až 6000. Mesto vidí problém v súvislosti s ich dlhodobým zamestnávaním, očakáva, že častejšie sa bude stretávať aj s potrebou dlhodobého ubytovania. Vyplýva to zo správy o vývoji situácie s utečeneckou vlnou z Ukrajiny, ktorú odobrilo košické mestské zastupiteľstvo na svojom štvrtkovom rokovaní.  

Služby Centra prvého kontaktu (CPK) pri kúpalisku Červená hviezda využilo viac ako 40.000 ľudí, zaevidovali tu takmer 10.000 núdzových prenocovaní. Počet núdzových prenocovaní v ubytovacích kapacitách mesta dosiahol viac ako 8200. Ku koncu mája evidovali 4013 utečencov s dočasným útočiskom na území Košíc.

12:26 Japonská nízkonákladová letecká spoločnosť Zipair začala fungovať len v roku 2020, ale nešťastné okolnosti ju donútili zmeniť logo – písmeno Z, teraz spájané s inváziou Ruska na Ukrajinu. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AFP. Tento symbol je vo svete vnímaný negatívne odvtedy, ako bol spozorovaný na ruských tankoch a ruských vojenských uniformách na Ukrajine.

Následne sa začal objavovať na autách a oblečení v Rusku a na internete a stal sa prejavom podpory invázie, pričom Kremeľ tento trend vlastenectva horlivo živí.  Prezident leteckej spoločnosti Zipair Šingo Nišida v stredu vyhlásil, že spoločnosť ruší toto logo, aby sa vyhla tomu, že si niekto bude omylom myslieť, že podporuje krvavú agresiu Ruska na Ukrajine.

12:12 Litovská armáda vo štvrtok oznámila, že Ukrajine úspešne dodala pásové obrnené transportéry typu M113 americkej výroby v hodnote približne 15,5 milióna eur. Informuje o tom agentúra DPA. Presný počet strojov nebol špecifikovaný. "Litva podporuje územnú celistvosť a nezávislosť Ukrajiny a rôznymi prostriedkami vrátane vojenských, finančných a humanitárnych sa snaží Ukrajine pomôcť v boji proti ruskej agresii," uviedlo ministerstvo obrany.

12:09 Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz, taliansky premiér Mario Draghi a rumunský prezident Klaus Iohannis navštívili vo štvrtok ukrajinské mesto Irpiň neďaleko Kyjeva, v ktorom ruské jednotky útočili na civilné ciele, školy, kultúrne centrá a obytné domy. 

"(Irpiň) je hrdinské mesto, poznačené stigmami barbarstva," povedal Macron novinárom a dodal, že na vlastné oči videl "stopy barbarstva" a že "odsudzuje masakre", ktoré majú na svedomí ruské sily. Šéf Elyzejského paláca ďalej uviedol, že Ukrajina musí byť schopná ubrániť sa ruským jednotkám. Podľa vlastných slov bol jeho osobný postoj v otázke ruskej invázie "konzistentný" a Francúzsko vždy stálo po boku Ukrajiny.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Ludovic Marin, Pool via AP)

10:14 Hraničnými priechodmi prešlo v stredu (15. 6.) na Slovensko 3312 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 797 mužov, 1953 žien a 562 detí. O dočasné útočisko požiadalo 180 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v stredu 2942 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

"Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 29 policajtov, 30 hasičov, 73 colníkov, 61 vojakov, 26 dobrovoľníkov, dvaja duchovní, 120 zamestnancov okresných úradov a 24 zamestnancov migračného úradu," ozrejmila.

10:02 Francúzsko chce, aby Ukrajina zvíťazila vo vojenskom konflikte s Ruskom a obnovila tým územnú celistvosť krajiny vrátane polostrova Krym, ktorý Moskva anektovala ešte v roku 2014. Po príchode francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona do Kyjeva to pre agentúru Reuters uviedol zdroj z prostredia francúzskej diplomacie. Nemenovaný zdroj však zároveň dodal, že je na ukrajinskom prezidentovi Volodymyrovi Zelenskom, aby definoval, čo znamená pre Ukrajinu vojenské víťazstvo nad Ruskom.

Inaugurácia staronového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona
Zobraziť galériu (4)
Inaugurácia staronového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly)

09:57 Krátko po príchode nemeckého kancelára Olafa Scholza, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a talianskeho premiéra Maria Draghiho sa v ukrajinskej metropole Kyjev vo štvrtok ozvali sirény ohlasujúce letecký poplach. Informáciu priniesla agentúra DPA, ktorá sa odvolala na svojho reportéra v Kyjeve.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko ich návštevu vo štvrtok privítal a pre nemecký denník Bild uviedol, že je "šťastný a hrdý""Je to znak veľkej podpory v čase, keď navštíviť Kyjev je stále riskantné, pretože strely môžu opäť dopadnúť kedykoľvek," podotkol.

09:47 Rumunský prezident Klaus Iohannis pricestoval vo štvrtok na železničnú stanicu v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, informoval prezidentský úrad v rumunskej metropole Bukurešť. Správu priniesla tlačová agentúra Agerpres.

09:45 Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil trvalú podporu Ukrajine. Jeho slová zazneli po tom, ako vo štvrtok ráno spolu s lídrami Francúzska a Talianska pricestoval vlakom do Kyjeva. "Chceme ukázať nielen solidaritu, ale aj uistiť Ukrajinu, že finančná, humanitárna, ale aj vojenská pomoc bude pokračovať, kým to bude potrebné," povedal Scholz po vystúpení z vlaku pre nemecký denník Bild.

09:35 Tri salvové raketomety, ktoré Nemecko sľúbilo Kyjevu, môžu byť doručené v júli alebo auguste. Ukrajinskí vojaci sa medzitým vycvičia v zaobchádzaní s týmto raketovým delostreleckým systémom. Vo štvrtok o tom v Bruseli informovala nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová, ktorú citovala tlačová agentúra Reuters.

"Výcvik na salvových raketometoch sa môže začať koncom júna, čo znamená, že tieto zbrane môžu byť doručené koncom júla alebo začiatkom augusta," povedala Lambrechtová novinárom, keď prišla na druhý deň rozhovorov so svojimi kolegami ministrami z členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) v Bruseli.

09:21 Približne 10.000 civilistov zostáva uviaznutých vo východoukrajinskom meste Severodoneck, kde už niekoľko týždňov zúria ťažké boje medzi ukrajinskými a ruskými jednotkami. Uviedol to vo štvrtok gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Informuje o tom agentúra AFP.

"Zo 100.000 obyvateľov zostáva (v meste) približne 10.000," napísal Hajdaj na sociálnej sieti Telegram. Ako dodal, jednotky Kyjeva sa snažia "čo najviac zadržať nepriateľa". Vnútri chemickej továrne Azot v priemyselnej časti mesta, v ktorom ukrajinské sily už celé týždne odolávajú ruskému bombardovaniu a útokom, uviazlo podľa slov Hajdaja vyše 500 civilistov.

09:02 Ľudia v ťažko skúšanom juhoukrajinskom meste Mariupol stále vzdorujú ruskej okupácii, uviedol v stredu poradca starostu Petro Andriuščenko. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News.

Ruské sily, ktoré 24. februára napadli Ukrajinu, obliehali a bombardovali toto prístavné mesto celé týždne a stalo sa dejiskom najhoršej humanitárnej katastrofy na Ukrajine, nakoniec minulý mesiac padlo do rúk Moskvy. Andriuščenko však v aplikácii Telegram napísal, že obyvatelia sa "nezmierili s okupáciou" a vyvolávajú nepokoje.

08:55 Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a taliansky premiér Mario Draghi vo štvrtok pricestovali do ukrajinskej metropoly Kyjev.

08:49 Rusko a Spojené štáty musia diskutovať o rozšírení zmluvy START o obmedzení počtu jadrových zbraní, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtkovom rozhovore pre agentúru RIA Novosti. Informuje o tom agentúra Reuters. Podľa Peskova je táto otázka dôležitá pre globálnu bezpečnosť a ruská vojenská operácia na Ukrajine nie je dôvodom na vyhýbanie sa rokovaniam.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu