Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň stotrinásty (16. jún 2022)

07:41 Dvaja Američania, ktorí bojovali s ukrajinskými silami v oblasti severne od Charkova, sú už takmer týždeň nezvestní. Ich rodinní príslušníci a spolubojovník vyjadrili obavy, že ich mohli zajať ruské sily. Informuje o tom CNN a agentúra Reuters.

Spolubojovník, ktorý chcel z bezpečnostných dôvodov zostať v anonymite, pre CNN poskytol fotografie cestovných pasov oboch mužov s pečiatkami po vstupe na územie Ukrajiny. Ich mená sú Alexander John-Robert Drueke a Andy Tai Ngoc Huynh, píše CNN. Obaja muži sú podľa spolubojovníka nezvestní od 9. júna, keď bojovali v Charkovskej oblasti. Druekeho matka pre CNN povedala, že muži sú údajne vojnovými zajatcami, no americké veľvyslanectvo na Ukrajine to podľa jej slov nie je schopné potvrdiť.

07:28 Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a taliansky premiér Mario Draghi odcestovali vo štvrtok z Poľska vlakom do ukrajinskej metropoly Kyjev, uviedli talianske a nemecké médiá. Informuje o tom agentúra AFP.

Nemecká televízna stanica ZDF spresnila, že traja lídri na Ukrajinu odcestovali vo štvrtkových ranných hodinách. Taliansky denník La Reppublica zverejnil aj fotografiu Macrona, Scholza i Draghiho, píše AFP.

06:37 Ruská raketa zasiahla železničný vagón s humanitárnou pomocou, ktorý mal byť určený pre obyvateľov Mariupolu.

06:31 Spojené štáty v stredu zaviedli sankcie voči trom krajne pravicovým extrémistom z Ruska a Švédska. Ministerstvo zahraničných vecí USA v rámci úsilia o boj proti hrozbe rasovo či etnicky motivovaných násilných činov označilo  švédskeho občana Antona Thulina za teroristu. Ministerstvo financií okrem toho sankcionovalo Stanislava Ševčuka a Alexandra Žuchovského za podporu krajne pravicového združenia Ruské imperiálne hnutie (RID).

Rezort financií USA priblížil, že Ševčuk uskutočnil cesty do USA a Európy s cieľom zjednotiť krajine pravicových extrémistov, zatiaľ čo Žuchovski využíval sociálne siete a systémy on-line platieb na nákup vojenských zásob pre ruské sily bojujúce na Ukrajine.

06:23 Vojna na Ukrajine zvýšila počet vysídlených osôb vo svete nad 100 miliónov a v dôsledku potravinovej krízy sa toto číslo ešte navýši. Vo štvrtok to uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi, informujú agentúry Reuters a AFP. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vo štvrtok zverejnil svoju výročnú správu, podľa ktorej bolo na konci roku 2021 celosvetovo násilne vysídlených zhruba 89,3 milióna ľudí z dôvodu prenasledovania či rôznych konfliktov.

V súčasnosti počet takýchto osôb po prvý raz prekročil 100 miliónov, píše AFP. UNHCR v tlačovej správe z 23. mája pripomenul, že na Ukrajine bolo v dôsledku vojny tento rok vnútorne vysídlených osem miliónov ľudí a úrady zaznamenali viac ako šesť miliónov utečencov z tejto krajiny. Nárast cien potravín spôsobený blokovaním obilia v ukrajinských prístavoch vyvolá ešte väčšiu migráciu vo svete, píše sa vo výročnej správe UNHCR.

06:17 Turecko je pripravené zorganizovať štvorstranné stretnutie za účasti Organizácie Spojených národov, Ruska a Ukrajiny s cieľom stanoviť podmienky vývozu obilia z ukrajinských prístavov cez Čierne more. Uviedol to v stredu turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, informuje agentúra AFP. OSN podľa šéfa tureckého rezortu diplomacie predložila plán na uvoľnenie vývozu obilia z ukrajinských prístavov. Pre plavidlá tak môžu byť vytvorené bezpečnostné koridory aj bez odmínovania čiernomorských prístavov, uviedol Čavušoglu.

"Ak s tým bude Rusko súhlasiť, v Istanbule sa uskutoční štvorstranné stretnutie," povedal turecký minister zahraničných vecí. Podľa hovorcu generálneho tajomníka OSN Stéphana Dujarrica zohráva Ankara dôležitú úlohu pri riešení tejto situácie, ktorá vyvoláva celosvetové obavy z nedostatku potravín. "V tejto záležitosti úzko spolupracujeme s tureckými predstaviteľmi. Som presvedčený, že úloha tureckej armády bude v tomto smere kľúčová," povedal Dujarric.

06:13 Spojené štáty v stredu upozornili Čínu, že krajiny, ktoré v rusko-ukrajinskom konflikte stoja na strane ruského prezidenta Vladimira Putina, sa ocitnú "na nesprávnej strane histórie". Vo vyhlásení to uviedla kancelária hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí v reakcii na prehlbujúcu sa spoluprácu medzi Čínou a Ruskom. Informuje o tom agentúra AFP.

"Čína tvrdí, že je neutrálna, ale jej správanie jasne ukazuje, že stále vynakladá úsilie na udržanie úzkych vzťahov s Ruskom," uviedol vo vyhlásení americký rezort diplomacie. "Krajiny, ktoré stoja na strane (prezidenta) Vladimira Putina sa nevyhnutne ocitnú na nesprávnej strane dejín... Toto nie je čas na vyčkávanie, čo sa stane ďalej. Je totiž jasné, čo sa deje," stálo vo vyhlásení.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu