Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hygienici pred sezónou zmapovali stav kúpalísk: Pozrite sa, ktoré prešli kontrolou, na iných miestach si zas leto, žiaľ, neužijete

Úrad verejného zdravotníctva zmapoval stav kúpalísk pred sezónou 2022. Zobraziť galériu (4)
Úrad verejného zdravotníctva zmapoval stav kúpalísk pred sezónou 2022. (Zdroj: Topky/Maarty, TASR/Radovan Stoklasa, Roman Hanc)

BRATISLAVA - Letné radovánky na tradičných kúpaliskách sa k nám približujú každým týždňom viac a viac. Preto je okrem otváracích hodín jednotlivých stredísk dôležité si pozrieť aj ich aktuálny stav počas začiatku sezóny. S hodnotením prišiel Úrad verejného zdravotníctva v rozsiahlej správe. Ten potvrdzuje, že pod ich drobnohľadom bude počas leta niekoľko desiatok až stoviek prírodných a umelých kúpacích plôch.

archívne video

Leto takmer na dosah: Takto vyzerá kúpalisko Delfín pred otvorením! (Zdroj: TASR/ Pavol Zachar)

Tzv. kúpacia sezóna trvá od 15. júna do 15. septembra. "Na začiatok skutočnej prevádzky kúpalísk s organizovanou rekreáciou má každoročne vplyv stav ich pripravenosti, aktuálne počasie a záujem verejnosti. Kontrolu kvality vody budú počas KS na sezónnych umelých kúpaliskách a prírodných kúpaliskách zabezpečovať prevádzkovatelia; miestne príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva (ďalej len „RÚVZ“) budú vykonávať štátny zdravotný dozor. Na najviac využívaných prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou budú zabezpečovať kontrolu kvality vody miestne príslušné RÚVZ v pravidelných dvojtýždňových intervaloch," pripomína úrad ktorému velí hlavný hygienik Ján Mikas.

“Počas kúpacej sezóny sa obyčajne na Slovensku kontroluje s rôznou frekvenciou viac ako 80 prírodných vodných plôch. Okrem toho pribúda k 350 celoročne prevádzkovaným umelým kúpaliskám aj približne 200 sezónnych zariadení," uviedol Darko Babjak z Odboru hygieny životného prostredia (OHŽP) Úradu verejného zdravotníctva.

Zelenú dostali štyri prírodné kúpaliská, o povolenie požiadali ďalšie tri

Ku 11.6.2022 bola RÚVZ povolená prevádzka 4 prírodných kúpalísk (PK): Slnečné jazerá - Senec, Teplý vrch - Pláž ORMET, Zelená voda - Kurinec a Plážové kúpalisko - jazero v Banskej Bystrici (na kúpanie je vyčlenená plocha pozdĺž starého plaveckého bazéna). Ako PK sa označujú tie prírodné vodné plochy, ktoré majú organizovanú rekreáciu (s prevádzkovateľom) a svojím vybavením a prevádzkou spĺňajú  požiadavky platných predpisov.

Hygienici pred sezónou zmapovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Jan Zemiar)

O povolenie na prevádzku požiadali ďalšie 3 PK: Zlaté piesky, Delňa a Liptovská Mara - Liptovský Trnovec. Zatiaľ výsledky laboratórnych analýz vzoriek vody preukázali vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie na lokalitách Zlaté piesky a Liptovská Mara - Liptovský Trnovec. Výsledky laboratórnych analýz vzoriek vody preukázali vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie aj na PK Teplý vrch - Pláž Drieňok.

Vyhoveli aj ďalšie plochy

Hygienici pred sezónou kontrolovali a potvrdili vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie aj na ďalších prírodných vodných plochách:

Bratislavský kraj: Vajnorské jazero, Ivanka pri Dunaji, Kuchajda, Rusovce - Candell, Veľký Draždiak, Čunovo, Nové Košariská, 
Košický kraj: Plážové kúpalisko JAZERO v Košiciach, Ružín, Pod Bukovcom,
Nitriansky kraj: štrkoviskové jazero Kava, APÁLI - mŕtve rameno Váhu Komárno, VN Duchonka,
Prešovský kraj: Laborec Humenné. 

Hygienici pred sezónou zmapovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Povolenia pre umelé kúpacie plochy

Povolenie na prevádzku dostalo k 11.6.2022 zatiaľ len 289 bazénov. V prevádzke sú najmä bazény na termálnych kúpaliskách (ďalej len „TK“), ale taktiež aj sezónne bazény a bazény na ďalších kúpaliskách v krajoch:

Bratislavský kraj: LK Malacky, Tehelné pole v Bratislave - Novom Meste, Kúpalisko Delfín v Bratislave - Ružinove, LK MATADORKA v Bratislave - Petržalke, Kúpalisko Lamač v Bratislave - Lamači, Rosnička v Bratislave - Dúbravke,            
Banskobystrický kraj: Plážové kúpalisko v Banskej Bystrici, Verejné kúpalisko Poltár, Kúpalisko Miraj v Lučenci, LK Lučenec, Vodný svet Číž, Kúpalisko "KUPKO" Dolná Strehová, Kúpalisko Hriňová, Kúpalisko Dudinka v Dudinciach, Vonkajší rehabilitačný bazén KD Rubín v Dudinciach, Vonkajší rehabilitačný bazén pri LÚ Diamant v Dudinciach, Aqua beach Orlík vo Zvolene, Vonkajší rehabilitačný bazén pri ŠLÚ Marína v Kováčovej, Bazény Kurinec v Rimavskej Sobote, Wellnes-Aquatermal  Dolná Strehová, HOLIDAYPARK Kováčová,
Košický kraj: Nekrytý letný bazén SO 03 Klokočov na Zemplínskej Šírave,
Nitriansky kraj: TK Komárno, TK I Štúrovo, TK Podhájska, TK Štrand Emila Tatárika Nové Zámky, TK Tvrdošovce, Letný športovo-rekreačný areál s bazénmi a toboganovým svetom v Patinciach, Rekreačné zariadenie Margita - Ilona v Leviciach, Wellness Santovka,
Prešovský kraj: LK PLAZA BEACH v Prešove, AquaCity Poprad, TK Vrbov, Aquapark I. etapa v Lipanoch, Letné TK "Izabela" vo Vyšných Ružbachoch, LK Sabinov,
Trenčiansky kraj: LK Považská Bystrica, DÚHA v Partizánskom, LK Nemšová, LK Myjava, SMMM, s.r.o.,
Trnavský kraj: Kúpalisko Modrá perla Veľké Úľany, Kúpalisko EVA v Piešťanoch, Kúpalisko Kamenný mlyn v Trnave, LK Aquapark Trnava, LK Castiglione v Trnave, LK Pác v Cíferi, TK Topoľníky,
Žilinský kraj: Vodný park Bešeňová, Aquapark Tatralandia v Liptovskom Mikuláši, SPA a AQUAPARK v Turčianskych Tepliciach, TK Vieska, TK Laura v Rajeckých Tepliciach. 
Na niektorých kúpaliskách zatiaľ nie sú v prevádzke všetky bazény, mnohé z nich sa budú otvárať iba postupne predovšetkým podľa záujmu verejnosti. 

Hygienici pred sezónou zmapovali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jozef Ďurník)

Kúpaliská, ktoré majú povolenú prevádzku, vykazovali na základe výsledkov analýz v jednotlivých bazénoch vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie.

Po 7-ročnej odstávke dostalo zelenú aj kúpalisko Termál centrum GALANDIA Galanta. Ku dňu 11.6.2022 majú povolenie na prevádzku 4 vnútorné celoročné bazény a 2 vonkajšie sezónne bazény.

Kúpaliská mimo prevádzky

Počas KS 2022 budú mimo prevádzky kúpaliská:

LK AQUA - RELAX Lívia v Brezne - Zadných Hálnoch, vonkajší krytý bazén pri penzióne Čachovo v obci Selce, vonkajší krytý bazén pri hoteli Polianka v Hornej Lehote - Krpáčove, LK TRITON v Košiciach, LK Moldava nad Bodvou, Vonkajší letný areál Mestskej krytej plavárne v Košiciach, Hotel GARDEN v Košickej Belej, LK Medzev, LK Zlaté Moravce, LK Čalovec, Nekrytý letný bazén SO 03 Paľkov na Zemplínskej Šírave, Nekryté LK Malé Raškovce 59, Plážové kúpalisko Bojnice, Kúpalisko Vlachovo, Veronika Gemerská Hôrka, Kúpalisko pri Kukorelliho chate v Hermanovciach nad Topľou, TK Katarína v Kremnici.

Dôvodom je vo väčšine prípadov nevyhovujúci technický stav resp. prebiehajúce rekonštrukcie. 

Viac o téme: Letná sezónaúvzKúpaliskáÚrad verejného zdravotníctvaJán Mikas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu