Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň stotrinásty (16. jún 2022)

06:09 Ukrajinský prezident v stredu vyjadril poďakovanie Spojeným štátom za ďalšiu dodávku amerických zbraní. Urobil tak po telefonáte s americkým prezidentom Joeom Bidenom. "USA oznámili ďalšie posilnenie našej obrany, nový podporný balík v hodnote jednej miliardy dolárov," povedal Zelenskyj. "Som vďačný za túto podporu, je to obzvlášť dôležité pre našu obranu v Donbase (na východe Ukrajiny)," dodal.

Biely dom vo vyhlásení uviedol, že najnovší balík obsahuje "ďalšie delostrelecké systémy a zbrane pobrežnej obrany, ako aj muníciu pre delostrelectvo a sofistikované raketové systémy". Prezident USA Biden tiež oznámil dodatočnú humanitárnu pomoc pre Ukrajinu vo výške 225 miliónov dolárov. Mala by pomôcť Ukrajincom pri zabezpečovaní dodávok pitnej vody, zdravotníckeho materiálu, potravín, prístrešia a finančnej hotovosti pre rodiny určenej na nákup základných potrieb.

06:05 Rusko v stredu oznámilo, že ukrajinské sily zablokovali evakuáciu civilistov z chemickej továrne Azot v obliehanom východoukrajinskom meste Severodoneck. Rusko podľa svojich vyjadrení zriadilo humanitárny koridor, avšak "predstavitelia Kyjeva cynicky prekazili humanitárnu operáciu", uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany.

Rusko v utorok oznámilo, že v stredu od 08.00 h miestneho času (07.00 h SELČ) do 20.00 h (19.00 h SELČ) otvorí koridor, ktorý má umožniť evakuáciu ukrývajúcich sa civilistov na územia v Luhanskej oblasti, ktoré sú pod kontrolou promoskovských separatistov. Rezort obrany avizoval, že evakuované osoby majú byť prevezené do mesta Svatove. Ukrajinskí predstavitelia však podľa ruskej armády žiadali, aby boli civilisti evakuovaní do mesta Lysyčansk, ktoré je spolu so Severodoneckom naďalej pod kontrolou ukrajinských síl.

Rezort obrany v Moskve obvinil ukrajinské sily z porušovania prímeria "pri viacerých príležitostiach". Tvrdí tiež, že využili humanitárnu operáciu na opätovné nasadenie svojich vojakov na výhodnejšie bojové pozície. Tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť, poznamenala AFP.

06:02 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu oznámil, že prijal pozvania na summit skupiny G7 v Nemecku a summit Severoatlantickej aliancie v Madride. Obe tieto podujatia sa uskutočnia v júni. Informuje o tom agentúra DPA.

"S vďačnosťou som prijal pozvania partnerov na kľúčové medzinárodné podujatia," napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter. Dodal, že nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz ho pozval na summit G7, ktorý sa koná 26.-28. júna na zámku Elmau v Bavorsku. Na stretnutie lídrov členských krajín NATO v Madride (29.-30. júna) ho pozval generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Zelenská sa prostredníctvom videokonferencie poďakovala Česku za prijatie utečencov

Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská sa v stredu prostredníctvom videokonferencie poďakovala Česku za prijatie takmer 400.000 ukrajinských utečencov. Zároveň žiadala, aby ČR počas svojho predsedníctva v Rade EÚ prispela k prijatiu Ukrajiny do Európskej únie. Informuje o tom Český rozhlas. Manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského to uviedla na stretnutí, ktoré sa konalo pri príležitosti desiateho výročia založenia stredoeurópskej pobočky amerického Aspenského inštitútu (Aspen Institute).

Ukrajinský prezident Zelenskyj vystúpil v stredu na diaľku s prejavom k poslancom českého parlamentu. Pripomenul vetu "Sme s vami, buďte s nami", známu z okupácie Československa v roku 1968. Zelenskyj sa poďakoval Čechom za pomoc a zároveň varoval, že agresia na Ukrajine je len prvým krokom, ktorý má Rusku otvoriť cestu do Európy. Jeho prejav trval približne 12 minút. Česká republika v stredu predstavila priority svojho predsedníctva v Rade Európskej únie, ktoré prevezme od 1. júla. Je medzi nimi zvládnutie utečeneckej krízy, povojnová obnova Ukrajiny či energetická bezpečnosť.

Brinková prisľúbila Kyjevu podporu pri obrane pred ruskými hackerskými útokmi

Americká veľvyslankyňa na Ukrajine Bridget Brinková navštívila v stredu Štátnu službu pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny (SSSCIP), kde prisľúbila Kyjevu podporu pri obrane pred ruskými hackerskými útokmi. Informuje o tom CNN. rinková na stretnutí s predstaviteľmi SSSCIP hovorila o programe americkej Agentúry pre medzinárodný rozvoj (USAID) zameranom na posilnenie kybernetickej obrany Ukrajiny.

USAID spustila ešte v roku 2020 štvorročný program v hodnote 38 miliónov amerických dolárov na vybudovanie ukrajinskej pracovnej skupiny v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Cieľom je zvýšenie odolnosti Ukrajiny voči hackerským útokom. Tento program sa stal obzvlášť dôležitým po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, píše CNN. Brinková od júla 2019 do mája 2022 pôsobila ako veľvyslankyňa USA na Slovensku. Do Kyjeva pricestovala na konci mája, kde neskôr predložila ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému svoje poverovacie listiny.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu