Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bojovali na strane Ukrajiny: V separatistickej republike ich odsúdili na trest smrti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

KYJEV - Najvyšší súd Ruskom podporovanej samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) vo štvrtok odsúdil na trest smrti dvoch Britov a jedného Maročana, ktorých zajali pri bojoch na Ukrajine. Informovali o tom agentúry AFP, DPA a Reuters.

"Najvyšší súd DĽR vyniesol prvý rozsudok nad žoldniermi. Briti Aiden Aslin a Sean Pinner, ako aj Maročan Saadún Brahím boli odsúdení na smrť," uviedol korešpondent ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti, ktorý proces sledoval priamo v súdnej sieni.

Vinní za kroky k násilnému zvrhnutiu moci

Odsúdení muži bojovali proti ruským inváznym silám na strane ukrajinskej armády. Podľa AP súd mužov uznal za vinných z podniknutia krokov smerujúcich k násilnému zvrhnutiu moci. To je v neuznanej republike trestným činom, za ktorý hrozí trest smrti. Trojicu tiež odsúdili za žoldnierske aktivity a údajný terorizmus. Podľa RIA Novosti budú muži na základe zákonov DĽR popravení zastrelením.

Tvrdia, že sú vojnovými zajatcami

Britská televízna stanica v tejto súvislosti uviedla, že súd v DĽR nie je medzinárodne uznávaný a Londýn ešte pred vynesením rozsudku uviedol, že obaja Briti sú vojnoví zajatci s nárokom na imunitu. Odsúdení sami tvrdili, že sú vojakmi ukrajinskej armády a že s nimi preto má byť zaobchádzané ako s vojnovými zajatcami. DPA pripomenula, že na strane ukrajinských síl bojuje mnoho dobrovoľníkov zo zahraničia. Moskva ich však považuje za žoldnierov, ktorí bojujú na strane Ukrajincov za finančnú odmenu.

Tresty smrti by sa mali považovať za neplatné

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí vo štvrtok uviedol, že rozsudky smrti vynesené proruským separatistickým súdom voči dvom britským občanom a jednému Maročanovi by sa mali považovať za neplatné. Informáciu priniesla agentúra AP.

"Takzvaný súd s vojenským personálom Ozbrojených síl Ukrajiny na okupovaných ukrajinských územiach nemá žiadny význam," povedal Oleh Nikolenko agentúre Interfax Ukrajina. "Takéto procesy stavajú záujmy (ruskej) propagandy nad zákon či morálku a podkopávajú mechanizmy návratu vojnových zajatcov. Ukrajinská vláda bude naďalej vynakladať maximálne úsilie o prepustenie všetkých obrancov Ukrajiny", dodal Nikolenko a zdôraznil, že všetci zahraniční občania bojujúci v rámci ukrajinských ozbrojených síl by mali byť považovaní za ukrajinský vojenský personál a mali by byť chránení ako vojnoví zajatci.

Viac o téme: Trest smrtiZajatciSúd RuskoUkrajinaDonecká ľudová republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu