Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNE Na Ukrajine zahynul prvý český dobrovoľník, potvrdil to rezort diplomacie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

PRAHA - V bojoch na Ukrajine padol prvý český dobrovoľník. O život prišiel v piatok vo východoukrajinskom regióne Donbas počas bojov s ruskou armádou, potvrdil v sobotu český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Vojna na Ukrajine očami osemročného chlapca z Mariupoľu (archívne video)

Vojna na Ukrajine očami osemročného chlapca z Mariupoľu (Zdroj: profimedia.sk)

Český dobrovoľník podľa servera padol počas ťažkých bojov, ktoré v súčasnosti prebiehajú vo východoukrajinskom regióne Donbas. V súčasnom konflikte na Ukrajine už jeden Čech zomrel, pripomína server. Ten však na mieste zrejme nebojoval. Jeho telo našli v máji v hromadnom hrobe pri ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Ministerstvo obrany dobrovoľníkov na Ukrajine neeviduje. Prezident Miloš Zeman povolil vstup do ukrajinských ozbrojených síl 103 Čechom, koľko z nich však v skutočnosti na Ukrajine bojuje, nie je bezprostredne jasné, pripomína server. Ďalším dvom stovkám žiadostí nevyhovel.

 

Na Donbase byl včera zabit první český voják dobrovolník. V místě, kde padl, probíhají těžké boje, stejně jako na...

Posted by Lenka Klicperova on Friday, June 10, 2022

"Tú informáciu máme a preverujeme ju," uviedla na otázku hovorkyňa. Správu zverejnila na svojom Facebooku novinárka a fotografka Lenka Klicperová, ktorá v minulých dňoch bola na Donbase pracovne. 

Premiér Petr Fiala (ODS) sa na začiatku marca so Zemanom dohodol, že ľuďom, ktorí odídu bojovať za Ukrajinu, môžu garantovať beztrestnosť a amnestiu. Českí dobrovoľníci sa do bojov na Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii od 24. februára, zapojili zrejme mesiac po vypuknutí konfliktu. Koncom marca sa objavili snímky, ktoré niektoré z nich zachytili v Irpini pri Kyjeve.

Minister Lipavský potvrdil informáciu o úmrtí českého dobrovoľníka na Ukrajine

"Môžem potvrdiť, že na Ukrajine zomrel jeden český občan, že sa to odohralo v doneckej oblasti," povedal novinárom Lipavský. Obeťou bol podľa informácií zo sociálnych sietí muž z Třebíča. Česká televízia uviedla, že zomrel po zásahu mínometným granátom, na Ukrajine pôsobil niekoľko mesiacov. Ruská tlačová agentúra TASS dnes napísala, že Rusi zničili zhromažďovanie "zahraničných žoldnierov" pri Charkove. Jeho telo bolo prevezená do Charkovskej oblasti. Česko je podľa Lipavského v kontakte s ukrajinskými úradmi a pokúša sa skontaktovať s rodinou.

Podľa informácií spravodajcu ČT Jakuba Szántóa je zabitým českým občanom Michal J., ktorý bol na Ukrajine zrejme už od začiatku tohtoročnej invázie. Mal pôsobiť v jednotke dobrovoľníkov, ktorej veliteľom je španielsky občan. Michal J. zomrel podľa dostupných informácií počas hliadky. "Mal byť v tej chvíli v zákopoch a bohužiaľ na miesto, kde bol, dopadol mínometný granát vypálený ruskou stranou v rámci ťažkých bojov na východnom fronte," dodal Szántó.

České ministerstvo obrany dobrovoľníkov na Ukrajine neeviduje. Prezident Miloš Zeman povolil vstup do ukrajinských ozbrojených síl 103 Čechom, koľko z nich však v skutočnosti na Ukrajine bojuje, nie je známe, pripomínajú Novinky.cz. V súčasnom konflikte na Ukrajine už jeden Čech zomrel, ten však zrejme nebojoval. Jeho telo našli v máji v hromadnom hrobe pri ukrajinskom hlavnom meste Kyjev.

Viac o téme: DobrovoľníkPrahaUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu