Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Minister obrany potvrdil! VIDEO V Moldave zmodernizujú pre Ukrajinu desiatky vojenských vozidiel

V Moldave zmodernizujú pre Ukrajinu vojenskú techniku Zobraziť galériu (8)
V Moldave zmodernizujú pre Ukrajinu vojenskú techniku (Zdroj: TASR/František Iván)

MOLDAVA NAD BODVOU– V opravárenskom podniku štátnej spoločnosti KONŠTRUKTA-Defence v Moldave nad Bodvou opravia a zmodernizujú pre Ukrajinu desiatky kusov vojenskej techniky. Ide o súčasť komerčného kontraktu na základe požiadaviek ukrajinskej strany. Potvrdil to v piatok v podniku minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO).

Nespresnil ale, o akú vojenskú techniku pre Ukrajinu ide. "Zatiaľ máme pripravené veci, aby sme opravili a modernizovali niekoľko desiatok vozidiel pre Ukrajinu, ale do väčších detailov nepôjdem," povedal Naď. V spomínanom závode zároveň opravujú vojenskú techniku pre Ozbrojené sily (OS) SR. Pripravený je pritom ďalší rozvoj vojenských opravárenských a výrobných kapacít. Minister uviedol, že v priebehu dvoch rokov podľa plánov narastie počet zamestnancov v tomto podniku zo súčasných 60 na približne 150.

VIDEO V Moldave modernizujú aj techniku pre Ukrajinu

V Moldave modernizujú aj techniku pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/František Iván)

Naď v podniku zároveň ukázal prototyp novej vojenskej sanitky. "Pravdepodobne budeme v dohľadnej dobe oficiálne ohlasovať, že ju budeme vyrábať priamo v tomto závode," povedal. Zároveň oznámil, že v rámci akvizície obrnených vozidiel 8 x 8 Patria pre OS SR budú tieto vozidlá v Moldave kompletne servisované a bude sa tam realizovať aj časť výroby. "Čiže, tých dobrých správ je veľmi veľa a verím, že ďalšie budú nasledovať aj v súvislosti s pásovou technikou, o ktorej bude vláda SR rozhodovať v dohľadnej dobe," dodal Naď. Ocenil tiež konštruktívne rokovania s vedením mesta Moldava nad Bodvou.

V Moldave zmodernizujú pre Ukrajinu vojenskú techniku
Zobraziť galériu (8)
V Moldave zmodernizujú pre Ukrajinu vojenskú techniku  (Zdroj: TASR/František Iván)

K činnosti servisno-opravárenského oddelenia KONŠTRUKTA-Defence v Moldave nad Bodvou sa vyjadril aj generálny riaditeľ spoločnosti Alexander Gurský. "Tento podnik je zameraný na opravu delostreleckej a raketovej techniky, prioritne sa zameriava na opravy pre ozbrojené sily. V súčasnosti sa plánuje vybudovanie servisného strediska pre 8 x 8 Patria. Taktiež sa tu plánuje montáž a výroba odsunového vozidla pre rezort obrany," konštatoval.

Viac o téme: Vojenské vozidláUkrajinaMoldavaJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu