Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Ostrá kritika učiteľa, ktorý prežil masaker v Texase: Za toto sa polícia môže hanbiť!

Učiteľ vyčíta polícii, že čakala na zásah Zobraziť galériu (3)
Učiteľ vyčíta polícii, že čakala na zásah (Zdroj: YouTube/6abc Philadelphia, Instagram/salv8dor_)

WASHINGTON - Učiteľ, ktorý bol postrelený na základnej škole v texaskom Uvalde, kde 18-ročný útočník 24. mája zavraždil 19 školákov a dve učiteľky, v rozhovore s televíziou ABC News označil postup polície za zbabelý. Streľba v Uvalde bola z hľadiska počtu obetí treťou najhoršou v USA za posledných dvadsať rokov a obnovila v krajine debatu o sprísnení predaja zbraní.

Na tomto mieste zahynula Halyna Hutchins, ktorú usmrtil výstrel zo zbrane Aleca Baldwina (archívne video)

Na tomto mieste zahynula Halyna Hutchins, ktorú usmrtil výstrel zo zbrane Aleca Baldwina (Zdroj: profimedia.sk)

V triede Arnulfa Reyesa bolo v ten deň zavraždených všetkých jedenásť študentov. Útočník v dvoch učebniach strieľal dlhšie ako hodinu, polícia ale zostávala na chodbe. "Mali nepriestrelné vesty, ja som nemal nič," povedal pedagóg.

Reyes, ktorý pracoval ako učiteľ sedemnásť rokov, vyučoval štvrtú triedu. V rozhovore s ABC News opísal, že 24. máj mal byť pekný deň v závere školského roka, keď deti dostávajú rôzne ocenenia. Keď sa streľba začala, pozerali jeho študenti film. Učiteľa sa potom začali pýtať, čo sa deje. Povedal, že nevie, ale požiadal ich, aby sa schovali pod školské lavice a predstierali že spia. 

Útočník ale potom prišiel do učebne a začal strieľať. Reyes bol postrelený a začal sa riadiť pokynom, ktorý krátko predtým dal svojim študentom. Keď ležal v blízkosti lavice, počul, že do školy niekoľko minút po začatí streľby sa ponáhľala polícia. Trvalo to však ešte ďalšiu hodinu, kým polícia vtrhla do triedy a útočníka zabila. "Stále dookola som sa modlil, aby som nepočul svojich študentov hovoriť," povedal Reyes v rozhovore. Sám pritom očakával, že zomrie. "Jeden zo študentov z tej druhej triedy zakričal 'Strážnik, tu sme! Sme tu'. Dovtedy už ale odišli. Potom vrah vstal spoza môjho stola, šiel tam a začal znovu strieľať," dodal učiteľ.

Pozdĺž hlavnej ulice v Uvalde v Texase stojí 21 krížov,
Zobraziť galériu (3)
Pozdĺž hlavnej ulice v Uvalde v Texase stojí 21 krížov,  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)

Po rozporuplných prvých informáciách polícia teraz tvrdí, že vrah bol v triede zabarikádovaný 77 minút, kým zásahová jednotka vyrazila dvere a strelca zabila. Uvaldská polícia za takéto oneskorenie čelí ostrej kritike. "Ich činy nemožno nijako ospravedlniť. Nikdy im neopustím," povedal Reyes o polícii, ktorú viní z toho, že ponechala jeho študentov vrahovi napospas. Deti v čase útoku opakovane volali na tiesňovú linku a hlásili niekoľko obetí streľby. Vystrašení rodičia sa snažili dostať do školy, v čom im polícia fyzicky zabránila.

Streľba na škole si vyžiadala najmenej 19 obetí.
Zobraziť galériu (3)
Streľba na škole si vyžiadala najmenej 19 obetí.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Dario Lopez-Mills)

Vyšetrovatelia tvrdia, že správy od detí neboli odovzdávané policajtom na mieste, ktorí čakali na posily. Podľa činiteľov sa policajti mylne domnievali, že mali viac času po tom, čo sa strelec zabarikádoval v učebni.

Viac o téme: StreľbaKritikaPolícia UvaldeŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu