Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Prepustili šéfa polície, ktorý velil zásahu pri streľbe na škole v Uvalde

Na snímke tretí zľava Pete Arredondo Zobraziť galériu (4)
Na snímke tretí zľava Pete Arredondo (Zdroj: SITA/AP Photo/Dario Lopez-Mills, File)

WASHINGTON - Náčelníka polície, ktorý viedol zásah pri masovej streľbe na škole v Uvalde v americkom štáte Texas, v stredu prepustili. Informuje o tom agentúra AFP. Školský výbor v Uvalde na stredajšom stretnutí jednomyseľne odhlasoval vypovedanie zmluvy s náčelníkom okresnej polície Peteom Arredondom.

Riaditeľ texaského úradu pre verejnú bezpečnosť Steven McCraw predtým uviedol, že Arredondo uprednostnil "životy príslušníkov polície pred životmi detí" a urobil "strašné rozhodnutia", keď velil zásahu v škole. Hromadná streľba na základnej škole v Uvalde sa odohrala 24. mája. Pri tomto incidente, ktorý je označovaný za najhoršiu školskú masovú streľbu za desaťročie, zahynulo 19 detí a dvaja učitelia. Polícia útočníka napokon zabila.  

Miestna polícia je pod drobnohľadom odvtedy, čo vyšlo najavo, že takmer 20 policajtov čakalo vyše hodiny pred prepojenými triedami, v ktorých sa strieľalo, a neurobili nič, zatiaľ čo v triedach boli mŕtve alebo zomierajúce deti. Arredondo, ktorého v júni suspendovali pre prebiehajúce vyšetrovanie tohto zákroku, požiadal v stredu prostredníctvom svojho právnika o zrušenie suspendácie a kritizoval, ako sa s ním od streľby zaobchádza.

Prepustili šéfa polície, ktorý
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eric Gay)

"Náčelník Arredondo sa nebude zúčastňovať na svojom vlastnom nezákonnom a protiústavnom verejnom lynčovaní a zdvorilo žiada, aby ho výbor vrátil do funkcie so všetkými náhradami a výhodami a aby sťažnosť uzatvorili ako nepodloženú," uviedol náčelníkov právny zástupca George Hyde ešte pred hlasovaním školského výboru.

Prepustili šéfa polície, ktorý
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eric Gay)

Arredondovo konanie počas policajného zákroku kritizovali aj texaskí zákonodarcovia, ktorí v júlovej vyšetrovacej správe uviedli, že náčelník "nezvládol svoju vopred pridelenú zodpovednosť za velenie incidentu" a dopustil sa analytických chýb, pretože nemal k dispozícii všetky potrebné informácie. Texaskí zákonodarcovia ďalej uviedli, že situácia na mieste bola v dôsledku "ľahostajného prístupu" zasahujúcich policajtov "chaotická". Po zverejnení ich vyšetrovacej správy bol suspendovaný aj poručník polície v Uvalde Mariano Pargas. Aj jeho konanie počas zásahu pri streľbe v škole sa prešetruje.

Prepustili šéfa polície, ktorý
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eric Gay)

Viac o téme: StreľbaPrepusteniePolícia Uvalde
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu