Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Expert varuje pred opätovným prudkým prepuknutím COVIDU: V tejto krajine sa to už deje!

Nemocnica v Portugalsku Zobraziť galériu (3)
Nemocnica v Portugalsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

LISABON - V Portugalsku opäť rastú čísla pozitívnych prípadov infekcie koronavírusom. Dôvodom je podľa všetkého prevládajúci omikronový variant BA.5. Na jeseň alebo v zime by to mohlo viesť k tomu, že v Nemecku sa koronavírusom nakazí podstatne viac ľudí, varuje šéf Svetovej lekárskej asociácie.

Predseda rady Svetovej lekárskej asociácie Frank Ulrich Montgomery varoval pred šírením omikronového variantu BA.5 v Nemecku vzhľadom na zvyšujúci sa počet koronavírusových infekcií v Portugalsku. "Pandémia koronavírusu sa ešte neskončila, o čom svedčí aj prudké prepuknutie omikronu v Portugalsku," povedal podľa televízie n-tv

"Variant vírusu BA.5 sa rozšíri aj k nám. Mnohí, vrátane očkovaných, ochorejú. Je dobré vedieť, že zaočkovaní majú ľahší priebeh ochorenia. Riziko úmrtia je o 99 percent nižšie ako u nezaočkovaných," doplnil Montgomery. Vyzval preto na dobrú prípravu na jeseň a zimu.

Expert varuje pred opätovným
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Súbor nástrojov musí byť definovaný a udržiavaný v zákone o ochrane pred infekciami od povinnosti nosiť masku až po lockdown - jednotne a jasne regulovaný na celoštátnej úrovni. Čím múdrejšie sa teraz správame, tým menej drastických opatrení potrebujeme na jeseň a v zime. Dobrovoľné nosenie masky všade tam, kde sa zíde veľa ľudí. Očkovanie, najmä teraz. A nestavať slobodu proti bezpečnosti," povedal odborník. 

Očkovanie proti novému koronavírusu v Rakúsku
Zobraziť galériu (3)
Očkovanie proti novému koronavírusu v Rakúsku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda, File)

Omikronový subvariant BA.5 spôsobil opätovný nárast počtu prípadov koronavírusu v Portugalsku. V súčasnosti je tam prevládajúcim variantom. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) nedávno varovalo, že omikronové podvarianty BA.4 a BA.5, prvýkrát identifikované v Južnej Afrike, by mohli viesť k opätovnému nárastu počtu prípadov.

Viac o téme: ŠíreniePortugalskoKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu