Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNE Hororová masová streľba na základnej škole: O život prišlo 21 ľudí, medzi obeťami je 19 detí

Ozbrojený chlap vyčíňal so zbraňou na základnej škole v Texase Zobraziť galériu (4)
Ozbrojený chlap vyčíňal so zbraňou na základnej škole v Texase (Zdroj: SITA/AP Photo/Dario Lopez-Mills)

UVALDE - Pri streľbe na základnej škole v texaskom mestečku Uvalde, kde je silne zastúpená hispánska komunita, zomrelo najmenej 19 detí a dvaja dospelí. S odvolaním sa na miestne úrady o tom dnes informovala agentúra AP. Agresora zabili policajti, uviedol guvernér Texasu Greg Abbott. Dvaja muži zákona boli podľa neho počas prestrelky zasiahnutí, ale ich ranenia nie sú vážne. Motív činu zatiaľ nie je známy.

Agresor, Salvador Ramos, si podľa senátora štátu Texas Rolanda Gutierreza po dovŕšení veku 18 rokov kúpil dve útočné pušky. Kým zamieril do školy, zabil svoju babičku, uviedol ďalej miestny politik. Nie je jasné, či zoznam obetí zahŕňa aj samotného strelca. Jednou z mŕtvych dospelých je učiteľka Eva Mirelesová. Niektoré médiá uvádza, že obaja mŕtvi dospelí boli učitelia. Ramos na sociálnych sieťach predtým naznačil, že sa schyľuje k útoku. "Deti by si mali dať pozor," napísal.

Ozbrojený chlap vyčíňal so zbraňou na základnej škole v Texase
Zobraziť galériu (4)
Ozbrojený chlap vyčíňal so zbraňou na základnej škole v Texase  (Zdroj: SITA/AP Photo/Dario Lopez-Mills)

Pete Arredondo, ktorý vedie oddelenie miestnej polície, uviedol, že do dotknutej základnej školy chodia žiaci druhej až štvrtej triedy. V amerických školách tieto ročníky obvykle tvoria deti vo veku od siedmich do desiatich rokov. Deti boli v škole posledný týždeň pred letnými prázdninami.

 Guvernér Texasu Greg Abbott dodal, že strelca, miestneho obyvateľa a občana USA,  pravdepodobne zabili zasahujúci policajti. Udalosť už vyšetrujú príslušné orgány. Útočník konal sám. Bezprostredne nebolo jasné, koľko ľudí bolo pri streľbe zranených. Nemocnica Uvalde Memorial Hospital už predtým uviedla, že sanitkou alebo autobusom bolo privezených 13 detí. Ďalšia nemocnica informovala, že 66-ročná žena je v kritickom stave. Základnú školu Robb Elementary School navštevuje takmer 600 žiakov vo veku okolo sedem až desať rokov. Ide o najhoršiu masakru tohto druhu na základnej škole v USA od decembra 2012, keď na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut vtedy 20-ročný Adam Lanza zabil 26 ľudí vrátane 20 detí.

Biden vyzval na prísnejšiu kontrolu strelných zbraní

"Kedy sa, preboha, postavíme proti zbrojárskej lobby? Kedy, preboha, urobíme to, čo treba urobiť?" spýtal sa Biden v súvislosti s prísnejšou kontrolou zbraní. "Prečo sme ochotní žiť s týmto krviprelievaním? Prečo to stále dopúšťame?" pýtal sa ďalej šéf Bieleho domu a následne dodal: "Je čas konať." V podobnom duchu sa vyjadrila aj americká viceprezidentka Kamala Harrisová: "Musíme mať odvahu podniknúť kroky... aby sme zabezpečili, že sa niečo také už nikdy nezopakuje." K streľbe došlo v utorok okolo poludnia miestneho času na základnej škole Robb Elementary School v meste Uvalde, ležiacom približne 135 kilometrov západne od mesta San Antonio.

Ozbrojený chlap vyčíňal so zbraňou na základnej škole v Texase
Zobraziť galériu (4)
Ozbrojený chlap vyčíňal so zbraňou na základnej škole v Texase  (Zdroj: SITA/AP Photo/Dario Lopez-Mills)

 Útočník konal sám. Senátor za štát Texas Roland Gutierrez neskôr s odvolaním sa na políciu oznámil, že pri streľbe boli zabití aj traja dospelí. CNN neskôr priniesla informáciu, že podľa texaského ministerstva pre verejnú bezpečnosť boli zabité dve dospelé osoby. Zatiaľ nie je jasné, či tento údaj zahŕňal aj strelca. Podľa Gutierreza tínedžer pred samotným útokom postrelil svoju starú mamu.

Ozbrojený chlap vyčíňal so zbraňou na základnej škole v Texase
Zobraziť galériu (4)
Ozbrojený chlap vyčíňal so zbraňou na základnej škole v Texase  (Zdroj: SITA/AP Photo/Dario Lopez-Mills)

Bezprostredne nebolo jasné, koľko ľudí bolo pri streľbe zranených. Nemocnica Uvalde Memorial Hospital už predtým uviedla, že sanitkou alebo autobusom bolo privezených 13 detí. Ďalšia nemocnica informovala, že 66-ročná žena je v kritickom stave. Základnú školu Robb Elementary School navštevuje takmer 600 žiakov vo veku okolo sedem až desať rokov. Ide o najhoršiu masakru tohto druhu na základnej škole v USA od decembra 2012, keď na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut vtedy 20-ročný Adam Lanza zabil 26 ľudí vrátane 20 detí.

Zelenskyj vyjadril sústrasť rodinám obetí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyjadril sústrasť rodinám obetí utorkovej streľby na základnej škole v americkom štáte Texas, pri ktorej prišlo o život najmenej 19 detí a dvaja učitelia. Podľa ukrajinského prezidenta je hrozné, keď ľudia zomierajú rukou strelca aj v časoch mieru. V tejto súvislosti pripomenul, že na Ukrajine v súčasnosti zabíja deti ruská armáda. 

"Chcel by som vyjadriť sústrasť všetkým príbuzným a rodinným príslušníkom detí, ktoré boli zabité počas hroznej streľbe na škole v Texase," uviedol Zelenskyj prostredníctvom videospojenia na konferencii, ktorá sa konala na okraji Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose. "Mám pocit, že je mojou osobnou tragédiou, keď sú v Texase zabíjané deti, zatiaľ čo v mojej krajine zabíja naše deti ruská armáda," uviedol ukrajinský líder.

Heger odsúdil "vražedné besnenie" v Texase

Predseda vlády SR Eduard Heger v stredu vyjadril sústrasť rodinám obetí streľby na základnej škole v americkom štáte Texas. Incident si vyžiadal životy najmenej 19 detí a dvoch učiteľov. "Hlboko ma zarmútila správa z Texasu, kde pri vražednom besnení prišli o život deti. Úprimnú sústrasť rodinám obetí," napísal Heger po anglicky na sociálnej sieti Twitter.

Pápež František v stredu v reakcii na streľbu na škole v americkom meste Uvalde v štáte Texas, pri ktorej zahynulo najmenej 19 detí a dvaja učitelia, povedal, že mu to "zlomilo srdce" a odsúdil obchodovanie so zbraňami. Informuje o tom agentúra AFP. "Som zdrvený z masakry na základnej škole v Texase. Modlím sa za zabité deti i dospelých a za ich rodiny," povedal pápež počas pravidelnej každotýždňovej generálnej audiencie na vatikánskom Námestí sv. Petra.

"Je načase povedať dosť bezhlavému obchodovaniu so zbraňami," apeloval najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi. "Všetci sa zaviažme k tomu, aby sa takéto tragédie už viac neopakovali," vyzval. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v príspevku na sociálnej sieti Twitter opísal násilný incident v Texase ako "zbabelý útok" a dodal, že Francúzi zdieľajú šok a žiaľ obyvateľov USA, ako aj "hnev tých, ktorí bojujú za ukončenie násilia". Macron podotkol, že 19 obetí z radov žiakov malo menej než desať rokov.

Sústrasť rodinám obetí vyjadril na Twitteri aj nemecký kancelár Olaf Scholz. "Myslíme na zranených a pozostalých obetí tohto nepochopiteľného masakru, na ktorý sa len sotva dajú nájsť slová," napísal Scholz. Kondolencie príbuzným obetí vyjadril i izraelský prezident Jicchak Herzog. "Naše srdcia sú zlomené. Smrť dieťaťa je neopísateľnou tragédiou... Izrael sa v zármutku pripája k ľuďom v Spojených štátoch," uviedol na sociálnych sieťach.

Všetky obete boli usmrtené v jednej triede 

Všetky obete streľby na škole v meste Uvalde v americkom štáte Texas boli v čase krvavého incidentu v jednej triede. Pre viaceré americké médiá to uviedol poručík texaského ministerstva verejnej bezpečnosti Christopher Olivarez. Spresnil, že v predmetnej miestnosti sa útočiaci mladík pred streľbou zabarikádoval. Informuje o tom agentúra AP.

"Vieme, že strelec pred streľbou v škole zastrelil svoju babičku. Potom unikal (z miesta činu) vo vozidle. Bol v tesnej blízkosti školy, kde sme zalarmovali miestne orgány činné v trestnom konaní. Na policajné oddelenie v Uvalde sme dostali oznámenie o tom, že do školy vchádza havarované vozidlo a osoba so zbraňou," uviedol Olivarez pre televíziu NBC. "Strelcovi sa podarilo vstúpiť do triedy a zabarikádovať sa tam. Potom začal strieľať do mnohých detí a učiteľov, ktorí boli v miestnosti... Začal strieľať na každého, kto mu stál v ceste," vysvetlil Olivarez.

Útočník informoval o svojom zámere pred streľbou na Facebooku

Strelec zodpovedný za utorkovú masovú streľbu na základnej škole v americkom štáte Texas, pri ktorej zahynulo 19 detí a dvaja učitelia, informoval o svojom zámere vykonať útok na školu na sociálnej sieti Facebook približne 15 minút pred začiatkom incidentu. Oznámil to v stredu texaský guvernér Greg Abbott. Informovali o tom agentúry AFP a AP. Abbott na tlačovej konferencii tiež informoval, že 18-ročný Salvador Ramos použil pri streľbe na základnej škole v meste Uvalde útočnú pušku AR-15. Ramos tiež pred útokom na školu strelil do tváre svojej starej matke.

Útočník zverejnil na sociálnej sieti Facebook pred útokom tri príspevky. Podľa guvernéra v nich informoval, že sa chystá zastreliť svoju starú mamu, následne o tom, že do nej strieľal, a nakoniec, že sa chystá spustiť streľbu na základnej škole.

Facebook rýchlo reagoval na vyhlásenie Abbotta oznámením, že spomínané príspevky boli súkromnými textovými správami, ktoré boli objavené až po tragédií. "Úzko spolupracujeme s orgánmi činnými v trestnom konaní pri prebiehajúcom vyšetrovaní," uviedol hovorca Facebooku.

Viac o téme: StreľbaMŕtviUSATexasŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu