Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ďalšia streľba v USA: Útočník v nemocnici v Oklahome zabil štyroch ľudí, potom zbraň obrátil na seba

Streľba v nemocnici v USA Zobraziť galériu (6)
Streľba v nemocnici v USA (Zdroj: SITA/Ian Maule/Tulsa World via AP)

TULSA - Najmenej štyroch ľudí zastrelil v stredu útočník v areáli nemocnice v meste Tulsa v americkom štáte Oklahoma. Strelec napokon spáchal samovraždu, informovala miestna polícia.

Okolnosti ani motív streľby neboli bezprostredne jasné, rovnako ani totožnosť obetí a páchateľa. Útočník bol podľa policajtov vyzbrojený puškou a ručnou zbraňou a nakoniec sa zrejme sám zastrelil. Policajný kapitán Richard Meulenberg uviedol, že pri streľbe utrpelo zranenia viacero ľudí, pričom nemocničný areál označil za "dejisko katastrofy".

Streľba v nemocnici v USA
Zobraziť galériu (6)
Streľba v nemocnici v USA  (Zdroj: SITA/Ian Maule/Tulsa World via AP)

Streľbu hlásili v stredu popoludní z jednej z budov nemocničného areálu St. Francis Health System, v ktorej sídli oddelenie jednodňovej chirurgie a mamologické centrum. Polícia dorazila na miesto tri minúty po tom, čo dostala hlásenie o streľbe a krátko nato nadviazala kontakt s útočníkom. Celý komplex, v okolí ktorého boli desiatky policajných áut, po udalosti uzavreli. Na miesto prišli aj agenti federálneho Úradu pre alkohol, tabak zbrane a výbušniny (ATF).

K streľbe v Tulse došlo len osem dní po smrtiacom útoku 18-ročného mladíka na škole v Texase, ktorý s automatickou zbraňou usmrtil 19 žiakov a dvoch učiteľov. V polovici mája zase belošský rasista zastrelil v supermarkete v Buffale desať Afroameričanov. Obe tragické udalosti v USA oživili snahy o väčšiu kontrolu vlastníctva a predaja strelných zbraní, ktoré však opakovane zlyhávajú na odpore konzervatívnych republikánov.

Polícia prezerá izby

V podvečer miestneho času boli na mieste desiatky policajných vozidiel, areál nemocnice bol uzavretý a polícia u neho obmedzila premávku. "Policajti momentálne prechádzajú všetky izby v budove a pátrajú po dodatočných hrozbách," povedal médiám Meulenberg zo začiatku zásahu. Podľa lokálneho listu Tulsa World označil dianie na mieste za "katastrofickú scénu".

Meulenberg uviedol, že v Saint Francis Hospital boli "štyria ľudia strelení a zabití". "Jeden zomrel po tom, čo opustil miesto činu, aby sa pokúsil vyhľadať lekársku starostlivosť, a jeden z tých štyroch bude naším podozrivým," citovala ho agentúra Reuters. Nebolo pri tom jasné, ako muž zomrel ani prečo začal v nemocnici strieľať.

Ide o ďalšiu masovú streľby v Spojených štátoch, ktoré sú krajinou s najväčšou koncentráciou zbraní v rukách civilného obyvateľstva na svete. Minulý týždeň otriasol USA útok na základnej škole v texaskom mestečku Uvalde, kde strelec zabil 19 detí a dve učiteľky. O ďalších desať dní skôr iný mladý útočník postrelil desať ľudí v supermarkete v Buffale pri útoku, ktorý bol podľa úradov motivovaný nenávisťou k etnickým menšinám.

O krviprelievaní v Tulse bol krátko po prvých správach médií informovaný americký prezident Joe Biden, uviedol jeho úrad. "Biely dom pozorne monitoruje situáciu a spojil sa so štátnymi a lokálnymi činiteľmi, aby ponúkol podporu," citovala ho televízia CNN.

Viac o téme: NemocnicaStreľbaUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu