Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nemecký virológ odhalil, aká je šanca, že sa nakazíte opičími kiahňami: Jeho slová vás prekvapia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: WHO)

BERLÍN - Kvôli strachu z nákazy opičími kiahňami niektoré krajiny pristúpili k razantným opatreniam. Napríklad také Belgicko zaviedlo trojtýždňovú karanténu pre ľudí, ktorí prišli do styku s infikovanými. Veľká Británia zas začala očkovať a Nemecko tiež pripravuje určité kroky. Odborníci však tvrdia, že sa netreba obávať epidémie.

Momentálne je vo svete infikovaných osôb už takmer dvesto. Opičie kiahne majú tú zákernú vlastnosť, že ich inkubačná doba je až tri týždne. Preto sa očakáva, že chorých ešte pribudne. Opičie kiahne sa prenášajú kontaktom s tkanivom a telesnými tekutinami infikovaného, ale aj prostredníctvom kontaminovaných materiálov. Tým môže byť posteľná bielizeň.

"Vírus sa neprenáša kvapôčkami, čiže kýchaním, kašľom alebo rozprávaním," povedal podľa nemeckého servera Focus predseda Nemeckej spoločnosti pre detské infekcie Tobias Tenenbaum. Preto sa ani neobáva veľkého šírenia choroby. "Že by k nám mierila nová epidémia, nie je pravdepodobné," dodal. Ďalší virológ Klaus Stöhr pre denník Bild dokonca povedal: "Šanca na získanie opičích kiahní je menšia ako zasiahnutie bleskom." Podobne ako Svetová zdravotnícka organizácia si myslí, že obavy z ďalšej pandémie sú prehnané. Stačí dodržiavať zásady hygieny a zdržanlivé sexuálne správanie. 

Nemecký virológ odhalil, aká
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC)

Napriek vyjadreniam vedcov sa jednotlivé štáty začínajú púšťať do boja s nákazou. USA zhromažďujú zásoby vakcín, britský zdravotnícky úrad už tiež odporučil očkovanie proti kiahňam. Nemecko, kde bolo potvrdených zatiaľ šesť prípadov, tiež pripravuje opatrenia. 

Opičie kiahne sa najprv prejavujú ako chrípka, potom sa pridajú kožné pľuzgiere. Choroba sa väčšinou nijako špeciálne nelieči, odoznie po dvoch až štyroch týždňov sama. V Európskej únii má momentálne najväčší počet prípadov Portugalsko (23) a Španielsko (30).

Viac o téme: Opičie kiahne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu