Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Mladý dôstojník odišiel z ruskej armády: Hororová SPOVEĎ o tom, prečo ušiel z boja

Ruskí vojaci počas vojenskej prehliadky ku Dňu víťazstva. Zobraziť galériu (4)
Ruskí vojaci počas vojenskej prehliadky ku Dňu víťazstva. (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Má plné zuby vojny. Mladý ruský dôstojník išiel za svojím veliteľom a podpísal svoju rezignáciu. Teraz prehovoril pre televíziu CNN a opísal útrapy, ktoré sprevádzajú vojnu. "Boli sme špinaví a unavení. Ľudia okolo nás zomierali." Napokon sa dostal domov, ale nevie, čo ho čaká.

Vojna na Ukrajine trvá už tri mesiace. A nie všetky ruské sily podporujú inváziu. Jedným z nich je vojak, ktorý prehovoril pre CNN. Mladý dôstojník sa cíti vinný. Zo strachu zostáva v anonymite, odišiel totiž z ruskej armády. "Boli sme špinaví a unavení. Ľudia okolo nás zomierali. Nechcel som mať pocit, že som toho súčasťou. Ale bol som toho súčasťou." Nakoniec už mal dosť bojovania. Išiel za svojím veliteľom a povedal, že rezignuje na svoju službu. Veliteľ nesúhlasil, útek ale nebol možný. Mladík sa nevzdal a napriek vyhrážkam svojho nadriadeného odišiel. "Povedal mi, že môže ísť o trestné stíhanie. Takáto rezignácia je zrada." 

Všetko sa to začalo vo februári

Vojaci sa sústreďovali v západnom Rusku. Vojna ešte neprebiehala, keď bol 22. februára dôstojník počas pobytu v Krasnodare zbavený mobilného telefónu. Kolegovia museli tiež odovzdať mobilné telefóny. Nikto im nevysvetlil prečo. Muža potom previezli na Krym aj so svojimi spolubojovníkmi. Nikto stále nič netušil. "Úprimne povedané, myslel som si, že na Ukrajinu nepôjdeme. Ani som si nemyslel, že to dôjde až sem."

Po tom, ako Putin začal inváziu na Ukrajinu, vojaci vkročili na ukrajinskú pôdu. Niektorí kolegovia  mladíka mali toho dosť: "Napísali list a odišli. Neviem, čo sa s nimi stalo. Zostal som. Neviem prečo." Na ceste do Chersonu stretol Ukrajincov. "Keď sme videli miestnych obyvateľov, boli sme napätí. Niektorí z nich si ukryli pod oblečením zbrane. Keď sa k nám priblížili, vystrelili."

Mladý dôstojník odišiel z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

Som rád, že som opäť doma

Neskôr mladého dôstojníka stiahli z frontu. Z rádia sa dozvedel o rozsahu invázie. O tom, že sa v Rusku zatvárajú obchody a ekonomika kolabuje. "Cítil som sa za to previnilo. Cítil som sa však ešte viac vinný, pretože sme prišli na Ukrajinu." Teraz je znova so svojou rodinou. Nevie, čo ho čaká, ale ako dodal, že járd, že je späť doma. 

Viac o téme: ArmádaDôstojníkRuskoVladimir PutinUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu