Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nemecký minister kritizuje EÚ: Jednota v sankciách voči Rusku sa začína rozpadať, očakáva jednotný prístup!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP)

BERLÍN - Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck v nedeľu vyjadril obavy, že jednota Európskej únie "sa začína rozpadať". Uviedol to deň pred začiatkom mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, na ktorom budú prezidenti a premiéri členských krajín diskutovať o embargu na dovoz ruskej ropy a plánoch na znižovanie závislosti od ruských energií.

TASR prevzala správu z agentúry Reuters. "Po tom, čo Rusko napadlo Ukrajinu, sme videli, čo sa môže stať, ak je Európa zjednotená," vyhlásil Habeck na tlačovej konferencii. "Dúfajme, že s ohľadom na zajtrajší summit to bude tak naďalej pokračovať. Začína sa to však čoraz viac rozpadať," poznamenal minister v súvislosti s nedostatočnou jednotou eurobloku v prístupe k Rusku.

Nemecký minister kritizuje EÚ:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Bernd von Jutrczenka, file)

"Európa je stále obrovskou ekonomickou oblasťou s neuveriteľnou ekonomickou silou. A keď bude jednotná, dokáže túto silu využiť," povedal Habeck pri príležitosti otvorenia obchodného veľtrhu v Hannoveri.

Minister očakáva predstavenie jednotného postoja

Apeloval tiež na Berlín, aby na summite v Bruseli predstavil jednotný postoj a nezdržal sa hlasovania pre nezhody v rámci nemeckej vládnej koalície. Takýto jednotný prístup by mali podľa jeho slov zvoliť aj ostatné členské krajiny EÚ. Lídri EÚ budú počas pondelka a utorka rokovať o šiestom balíku sankcií voči Rusku, ktorý by mal obsahovať aj ropné embargo. Venovať sa majú tiež programu zameranému na urýchlenie ukončenia závislosti od fosílnych palív vrátane ruského plynu.

Viac o téme: JednotaSankcieRuskoNemeckoVojna na UkrajineRobert Habeck
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu