Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň sedemdesiaty šiesty (10. máj 2022)

Hasiči odstraňujú následky raketových útokov v Odese Zobraziť galériu (6)
Hasiči odstraňujú následky raketových útokov v Odese (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok potvrdil, že Ukrajina odovzdal druhú časť dotazníka pre vstup do Európskej únie. Zelenskyj tak spravil počas videohovoru s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou. Západní lídri uviedli, že Putin nemá riešenie, ako pokračovať alebo ako ukončiť vojnu na Ukrajine. Situáciu aj dnes sledujeme ONLINE:

Naživo z Ukrajiny

Hasiči odstraňujú následky raketových útokov v ukrajinskom meste Odesa

Hasiči odstraňujú následky raketových útokov v ukrajinskom meste Odesa (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

ONLINE

21:58 Vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva obrany informoval v utorok novinárov, že 89 z 90 húfnic, ktoré Spojené štáty sľúbili Ukrajine, už bolo dopravených do ukrajinských rúk. Uviedol to portál americkej spravodajskej televízie CNN.

21:09 Podľa Scotta Berriera, šéfa americkej obrannej spravodajskej agentúry, sa po dva a pol mesiacoch vojny počet obetí medzi najvyšším vojenským vedením Ruska pohybuje od 8 do 10 ľudí.

21:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal v utorok v prejave maltským zákonodarcom, že Ukrajina napriek prosbám nedostala také množstvo zbraní, aké by potrebovala na odblokovanie obkľúčenia Mariupola a na oslobodenie tohto mesta od ruských síl. Informuje o tom agentúra AP.

19:49 Ukrajinskí vojaci prišli do Nemecka na výcvik v zaobchádzaní s ťažkými húfnicami typu Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000). Informovala o tom v utorok agentúra DPA, ktorá sa odvolala na nemenované vládne zdroje.

Ukrajinskí vojaci spolu s technikmi a prekladateľmi pricestovali do spolkovej republiky v utorok, pričom výcvik sa má začať v stredu v delostreleckej škole nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr) v meste Idar-Oberstein, uviedli nemenovaní predstavitelia pre DPA. Počet ukrajinských vojakov, ktorí absolvujú výcvik, bol stanovený na viac ako 60. Kurz má trvať okolo 40 dní, v závislosti od predchádzajúcej skúsenosti ukrajinských vojakov s takýmito ťažkými zbraňami. Každú húfnicu obsluhuje päť vojakov, pripomenula DPA.

19:28 Video historického centra Mariupoľu. 

19:10 Hlasné výbuchy počuť v niekoľkých mestách. Dmytro Zhyvytskyi uviedol, že explózie bolo počuť večer 10. mája vo viacerých mestách regiónu Šostkynskyj okres. Úradník požiadal obyvateľov, aby počas náletov zostali v protileteckých krytoch.

18:55 Ukrajinské sily oslobodili 4 osady v Charkovskej oblasti. Na zozname sú dediny Cherkaski Tyshky, Ruski Tyshky a Bairak, ako aj mesto Rubižne, informoval generálny štáb 10. mája.

17:45 Ruský prezident Vladimir Putin neukončí vojnu na Ukrajine iba ťažením v regióne Donbas a je odhodlaný vybudovať pozemný koridor do moldavského Podnesterska. Uviedla to v utorok riaditeľka amerických tajných služieb Avril Hainesová, ktorú cituje tlačová agentúra AFP.

17:15 NATO rozmiestni na Slovensku systém protiraketovej obrany Patriot. 

 

NATO deploys Patriot missile defence system to Slovakia Russia’s invasion of Ukraine 🇺🇦 has increased the requirement...

Posted by NATO on Tuesday, May 10, 2022

17:13 Bielorusko presúva ďalšie jednotky k hraniciam Ukrajiny. Bieloruská štátom kontrolovaná tlačová agentúra Belta uviedla, že „v reakcii na hrozbu zo strany Ozbrojených síl Ukrajiny“ krajina posiela na svoju hranicu s Ukrajinou jednotky špeciálnych operácií.

16:47 Starosta ukrajinskej metropoly Kyjev Vitalij Kličko zverejnil v utorok na sociálnej sieti Telegram informáciu, že výdavky na obnovu budov v hlavnom meste po ruských útokoch dosiahnu výšku 70 miliónov eur. Uviedol to portál britského denníka The Guardian. Podľa Klička je dôsledkom ruskej vojenskej agresie to, že celkovo bolo v Kyjeve poškodených 390 budov, z nich 222 sú bytové budovy.

16:08 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok počas návštevy Kyjeva povedala, že Nemecko sa chce v budúcnosti zaobísť úplne bez dodávok energie z Ruska. Informuje o tom agentúra DPA.

15:51 Ruský veľvyslanec v Poľsku Sergej Andrejev sa mohol vyhnúť obliatiu červenou farbou počas slávnosti pri sovietskom vojenskom pamätníku vo Varšave, keby sa držal rady poľského ministerstva zahraničných vecí, aby na podujatie nešiel. V utorok to povedal poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorého citovala tlačová agentúra PAP.

Andrejeva v pondelok 9. mája obkľúčili demonštranti, keď sa snažil položiť veniec k sovietskemu vojnovému pamätníku pri príležitosti 77. výročia víťazstva sovietskej armády nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne.

15:38 Ruské sily ostreľovali hlavný plynovod, Severodoneck zostal bez plynu. Podľa guvernéra Serhija Haidaja je celé mesto Severodoneck odrezané od dodávok plynu v dôsledku ruského ostreľovania.

15:06 V rozľahlom areáli oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol je viac ako 1000 ukrajinských ozbrojencov, pričom mnohí z nich sú zranení. Pre agentúru AFP to v utorok uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková.

15:05 Holandsko hlási prvú obeť ruskej invázie na Ukrajine. Ron Vogelaar, 55-ročný dobrovoľník z Holandska podľa všetkého zomrel počas ruskej delostreleckej paľby. Informuje o tom holandský denník Telegraaf a spravodajský server DutchNews.nl.

14:40 Počet vnútorne vysídlených obyvateľov Ukrajiny v dôsledku vojny už prekročil hranicu osem miliónov, čo predstavuje v porovnaní s údajmi z marca 24-percentný nárast. V utorok to uviedla Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Informoval o tom Michal Milla z mediálno-komunikačného oddelenia IOM.

14:35 Do ukrajinskej metropoly Kyjev sa vrátili už dve tretiny obyvateľov, uviedol v utorok tamojší starosta Vitalij Kličko. Ako pripomína agentúra AFP, značná časť obyvateľov z mesta ušla v dôsledku ruskej invázie, ktorá začala koncom februára.

14:08 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu preukázateľne prišlo o život 3381 civilistov. Približne tisíc z nich zahynulo v obliehanom prístavnom meste Mariupol. V utorok o tom informovala ukrajinská pobočka Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR). Informuje o tom agentúra DPA.

13:49 Česká polícia bude prísnejšie kontrolovať, či utečenci tvrdiaci o sebe, že sú utečenci z Ukrajiny, majú v pasoch pečiatku o prekročení hraníc Európskej únie. Oznámil to v utorok český minister vnútra Vít Rakušan, informuje TASR podľa správy servera iDNES.cz.

13:42 Holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra v utorok pricestoval na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP. Ide o prvú návštevu holandského ministra od ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára. Holandsko patrí k tým krajinám sveta, ktoré Ukrajine pomáhajú dodávkami zbraní na obranu pred útokmi Ruska.

13:31 Ruské ostreľovanie blokovaného Azovstalu v Mariupole pokračuje. Zástupca veliteľa pluku Azov Svyatoslav Palamar pre Ukrajinskú pravdu povedal, že je veľa ťažko zranených vojakov, ktorým nemožno pre nedostatok zdravotníckych potrieb poriadne pomôcť.

13:20 Ruská platforma na zdieľanie videí RuTube je už druhý deň offline po tom, čo ju v pondelok vyradil masívny počítačový útok. Došlo k nemu len niekoľko hodín pred plánovaným vysielaním slávnostnej vojenskej prehliadky, ktorá sa v Deň víťazstva konala na Červenom námestí v centre Moskvy. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:05 Rada Európy (RE) bude pomáhať ukrajinskej prokuratúre pri vyšetrovaní vojnových zločinov spáchaných príslušníkmi ruských inváznych síl. Uviedla to v utorok generálna tajomníčka RE Marija Pejčinovičová Buričová, informuje spravodajca TASR.

12:45 Litovský parlament dnes jednomyseľne prijal rezolúciu označujúcu Rusko za teroristický štát, uviedol spravodajský server Delfi. Kremeľský režim sa snaží zničiť ukrajinský národ, a preto by takéto počínanie malo byť uznané za genocídu. Rusko je štátom, ktorý podporuje a uskutočňuje terorizmus, hovorí sa v rezolúcii, za ktorú hlasovalo 128 poslancov.

12:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa Slovensku poďakoval za solidaritu a pomoc, ktorú poskytujeme Ukrajine. Vo videopríhovore poslancom Národnej rady (NR) SR zároveň vyzval na pokračovanie pomoci, a to v obrannej oblasti, v téme sankcií i v podpore európskej perspektívy Ukrajiny. Vyzval Slovensko, aby bolo hlasom Ukrajiny v EÚ.

12:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa spojil cez telemost s poslancami Národnej rady (NR) SR. V úvode spojenia ho privítal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a vyjadril podporu Ukrajine.      

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

11:52 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) potvrdila, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa uskutočnilo 200 útokov na zdravotnícke zariadenia. V utorok to oznámil generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. TASR správu prevzala od stanice CNN.

11:38 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok pricestovala do Kyjeva. Ide o vôbec prvého predstaviteľa nemeckého vládneho kabinetu, ktorý od začiatku ruskej invázie navštívil Ukrajinu, informuje agentúra DPA.

11:25 Včera bol exposlanec Davyd Zhvania zabitý delostreleckou paľbou neďaleko obce Novopokrovka v regióne Záporožie. Zhvania mal ruské občianstvo.

11:05 Ukrajinská vlajka nad obliehaným závodom Azovstaľ v Mariupole.

10:56 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol, že ak Ukrajina bude dostatočne silná na vojenskom fronte a vyhrá bitku o Donbas, „víťazstvom pre nás v tejto vojne bude oslobodenie zvyšku našich území“.

10:51 Nemecko môže dodať prvú sériu 100 bojových vozidiel pechoty Marder na Ukrajinu do 3 týždňov. Generálny riaditeľ dodávateľa zbraní Rheinmetall Armin Papperger v rozhovore povedal, že jeho spoločnosť je pripravená poslať Marders na Ukrajinu, ale čaká na rozhodnutie federálnej vlády.

10:41 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 10. máju, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:35 Členské štáty Európskej únie (EÚ) by mohli už tento týždeň dospieť k dohode o zastavení dovozu ruskej ropy do konca tohto roka, uviedol francúzsky minister pre európske záležitosti Clément Beaune. Embargo na ruskú ropu je súčasťou šiesteho balíka sankcií EÚ, o ktorom sa aktuálne rokuje. Niektoré členské štáty, ktoré sú vysoko závislé od ruskej ropy, sa však proti nemu postavili a požadujú garancie zabezpečenia alternatívnych zdrojov.

Viac o téme: VojnaInváziaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu